Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse export onverwachts gestegen, handel met Rusland minder

Duitse export onverwachts gestegen, handel met Rusland minder

WIESBADEN (ANP) - De vrees dat de Duitse economie in het tweede kwartaal van dit jaar zal krimpen, is wat afgenomen. Het Duitse statistiekbureau Destatis maakte bekend dat de export van de grootste economie van Europa in april met 4,4 procent is toegenomen. De stijging was tegen de verwachtingen van kenners in en volgde op een daling van 3,3 procent een maand eerder. Ook de invoer van de belangrijkste handelspartner van Nederland nam toe. Die steeg in april met 3,1 procent. Dat laatste cijfer toont aan dat Duitsland vooralsnog de problemen in de toeleveringsketens wereldwijd het hoofd weet te bieden.

De export naar Rusland kwam als gevolg van de sancties vanwege de oorlog in Oekraïne bijna tot stilstand. Op maandbasis daalde de uitvoer met nog eens 10 procent na de daling van 60 procent in maart. Duitsland exporteerde nog maar voor een bedrag van 800 miljoen euro naar Rusland. Daartegenover werd er voor 3,7 miljard euro uit Rusland ingevoerd. Daarmee was sprake van een daling van 16,4 procent.

Volgens economen van ING lukte het Duitsland om de restricties in de toeleveringsketen en de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne te trotseren. "Voorlopig althans", zo klinkt het. Volgens de bank worden de orderportefeuilles voor de export wel minder. Dat komt vooral door de grote afhankelijkheid van onderdelen en materialen uit China. Dat land ging de laatste weken gebukt onder strenge coronamaatregelen die de bedrijvigheid flink in de weg zaten.

Bovendien zal de oorlog in Oekraïne de bevoorradingsketens hoogstwaarschijnlijk verder ontwrichten, verwachten de kenners. Ook is het risico volgens ING groot dat de trend van deglobalisering en hoge energie- en grondstofprijzen door de oorlog wordt versneld. De huidige opleving van de export zou daarmee ook wel eens tijdelijk kunnen zijn.

Meer uit Financieel

Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

24 minuten geleden
Verlichtingsbedrijf Signify bij winnaars Damrak om reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de eerste handelsdag van december met winst gesloten. Op het Damrak stond verlichtingsbedrijf Signify in de schijnwerpers na aankondiging van een reorganisatie om de kosten te verlagen. Met die ingreep in het personeelsbestand wil het in de MidKap genoteerde bedrijf 200 miljoen euro per jaar besparen.

35 minuten geleden
Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

2 uur geleden
Pfizer daalt op Wall Street na tegenvaller afslankpil

NEW YORK (ANP) - Pfizer behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het farmacieconcern stopt met de ontwikkeling van een tweemaal daagse versie van zijn experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen. Het concern is nog wel steeds van plan om medio 2024 de proefgegevens vrij te geven over een eenmaal daagse versie van het medicijn, bekend als danuglipron. Het aandeel werd bijna 7 procent lager gezet.

2 uur geleden
Achmea wil uitstoot verzekerde auto's verlagen

ZEIST (ANP) - Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

3 uur geleden
Gemeenten kunnen WOZ-bezwaren niet op tijd afhandelen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten slagen er dit jaar niet in alle WOZ-bezwaren op tijd af te handelen. De bezwaren moeten eind deze maand zijn beoordeeld, maar in waarschijnlijk een vijfde van de gevallen gaat dat niet lukken.

4 uur geleden
Krant: Apple en Paramount praten over bundelen streamingdiensten

CUPERTINO (ANP) - Apple en Paramount hebben gesprekken over het bundelen van hun streamingdiensten, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Door samen te werken zouden de bedrijven hun diensten goedkoper en aantrekkelijker kunnen maken.

4 uur geleden