Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse export gedaald, klap door oorlog Oekraïne moet nog komen

Duitse export gedaald, klap door oorlog Oekraïne moet nog komen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in januari gedaald, terwijl economen juist op een stijging hadden gerekend. Mogelijk hebben de wereldwijde problemen in de logistieke ketens de uitvoer van de grootste economie van Europa geraakt. De export van Duitsland zal waarschijnlijk ook rake klappen krijgen door de oorlog in Oekraïne, omdat Rusland een belangrijke afzetmarkt is en steeds meer Duitse bedrijven hun Russische verkopen stopzetten.

Volgens het federale statistiek Destatis zakte de uitvoer met 2,8 procent in vergelijking met december, toen die nog met 1,2 procent toenam. Economen hadden in doorsnee op een stijging met 1 procent gerekend. De export naar landen in de Europese Unie ging met bijna 10 procent omlaag. Naar de rest van de wereld werd wel meer uitgevoerd. De Duitse import kromp met 4,2 procent.

Destatis meldde dat de export naar Rusland in januari een waarde had van 2,6 miljard euro. In dat cijfer is de impact van de westerse sancties tegen Moskou over de invasie van Oekraïne nog niet te zien. Grote Duitse bedrijven als Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW en Daimler Truck hebben de verkoop in Rusland gestopt. De Duitse overheid heeft al gewaarschuwd dat er een grote impact zal komen op de economie door de sancties tegen Rusland.

Meer uit Financieel

Ondernemingsraad wacht met kort geding na toezegging Nedcar

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft een aangekondigd kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born in de pauzestand gezet. Dat gebeurde nadat VDL inzage had beloofd in door de or gevraagde stukken, zij het onder strenge voorwaarden.

3 minuten geleden
Ruim half miljoen euro boete voor aandelenbroker BinckBank

AMSTERDAM (ANP) - Aandelenbroker BinckBank heeft een boete van 530.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het platform, dat inmiddels onderdeel is van het Deense Saxo Bank en ook die naam gebruikt, deed jarenlang niet genoeg om te bepalen of klanten wel genoeg kennis hadden om in geavanceerde financiële producten te handelen.

28 minuten geleden
Herziene cijfers Eurostat: economie eurozone in recessie

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht in een recessie beland. Volgens herziene cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kromp de economie van het eurogebied met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook wordt nu een krimp van 0,1 procent voor het vierde kwartaal van 2022 gemeld door het statistiekbureau.

35 minuten geleden
Inspectie treedt met boete op tegen bagageafhandelaars Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten, bijvoorbeeld door de inzet van tilhulpen. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.

54 minuten geleden
Woonbond: energietoeslag bereikt niet iedereen die dit nodig heeft

AMSTERDAM (ANP) - Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

1 uur geleden
Zweedse autogordelmaker met Brabantse vestiging schrapt veel banen

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse producent van autogordels, airbags en andere veiligheidssystemen voor auto's Autoliv schrapt wereldwijd 6000 banen en wil ook vestigingen sluiten. Het bedrijf heeft ook een vestiging in het Brabantse Boxtel, maar het is nog niet duidelijk of daar banen in gevaar komen en zo ja hoeveel. Autoliv was niet direct bereikbaar voor commentaar.

1 uur geleden
Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.

1 uur geleden