Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse export gedaald, klap door oorlog Oekraïne moet nog komen

Duitse export gedaald, klap door oorlog Oekraïne moet nog komen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in januari gedaald, terwijl economen juist op een stijging hadden gerekend. Mogelijk hebben de wereldwijde problemen in de logistieke ketens de uitvoer van de grootste economie van Europa geraakt. De export van Duitsland zal waarschijnlijk ook rake klappen krijgen door de oorlog in Oekraïne, omdat Rusland een belangrijke afzetmarkt is en steeds meer Duitse bedrijven hun Russische verkopen stopzetten.

Volgens het federale statistiek Destatis zakte de uitvoer met 2,8 procent in vergelijking met december, toen die nog met 1,2 procent toenam. Economen hadden in doorsnee op een stijging met 1 procent gerekend. De export naar landen in de Europese Unie ging met bijna 10 procent omlaag. Naar de rest van de wereld werd wel meer uitgevoerd. De Duitse import kromp met 4,2 procent.

Destatis meldde dat de export naar Rusland in januari een waarde had van 2,6 miljard euro. In dat cijfer is de impact van de westerse sancties tegen Moskou over de invasie van Oekraïne nog niet te zien. Grote Duitse bedrijven als Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW en Daimler Truck hebben de verkoop in Rusland gestopt. De Duitse overheid heeft al gewaarschuwd dat er een grote impact zal komen op de economie door de sancties tegen Rusland.

Meer uit Financieel

Zweedse metaalbond daagt Tesla voor rechter

STOCKHOLM (ANP/AFP/BELGA) - De Zweedse metaalvakbond IF Metall begint een rechtszaak tegen Tesla, omdat het Amerikaanse autoconcern geen informatie wil prijsgeven over zijn financiële toestand. Tesla-personeel voert al maanden actie in Zweden wat inmiddels is uitgegroeid tot een groter conflict.

18 minuten geleden
Airbus keldert op beurs Parijs na verlagen leveringsdoelstelling

AMSTERDAM (ANP) - Airbus is dinsdag gekelderd op de beurs van Parijs. De Europese vliegtuigfabrikant heeft zijn doelstelling voor de leveringen van vliegtuigen verlaagd door aanhoudende problemen in de toeleveringsketen. Ook stelde Airbus de winstverwachting om die reden bij. Het aandeel verloor 9,4 procent.

32 minuten geleden
Ticketprijzen Lufthansa verder omhoog door milieuheffing

FRANKFURT (ANP/RTR) - Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa gaat vliegtickets tot 72 euro duurder maken met een milieutoeslag. Eerder maakte Air France-KLM zijn tickets al duurder vanwege het milieu. Luchtvaartmaatschappijen worstelen om de kosten van nieuwe EU-regels voor het verminderen van uitstoot te dekken.

1 uur geleden
Woonbond: senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder

AMSTERDAM (ANP) - De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

2 uur geleden
LTO: problemen spinazieteelt voorlopig niet verholpen

DEN HAAG (ANP) - De problemen met de spinazieteelt in Nederland zijn voorlopig niet opgelost, waardoor veel spinazieschappen in de supermarkten leeg blijven. "We hebben een paar dagen mooi weer, maar binnenkort staat er gewoon weer elke dag regen op de planning. Dus onze verwachting is dat de problemen de komende tijd nog zeker niet voorbij zijn", zegt Evelien Drenth, sectorspecialist akkerbouw bij LTO Nederland.

2 uur geleden
AI-chipbedrijf Nvidia herstelt op Wall Street na koersval

NEW YORK (ANP) - De beurskoers van Nvidia wist zich dinsdag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) kelderde in de laatste drie handelsdagen zo'n 13 procent en zag daarmee ongeveer 430 miljard dollar (ruim 400 miljard euro) aan marktwaarde verdampen. Vorige week was Nvidia nog kortstondig het waardevolste bedrijf ter wereld door de hoge verwachtingen rond de toekomst van AI.

2 uur geleden
Ford roept ruim half miljoen F-150 pick-uptrucks terug in VS

NEW YORK (ANP/DPA) - Autoproducent Ford Motor roept in de Verenigde Staten meer dan een half miljoen F-150 pick-uptrucks terug vanwege een computerprobleem. Door dit euvel kan de auto onverwacht uit zichzelf terugschakelen naar de eerste versnelling. Dit kan ertoe leiden dat een bestuurder de controle over het voertuig verliest, met mogelijk een ongeluk als gevolg, waarschuwt de National Highway Traffic Safety Administration.

2 uur geleden