Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse export daalde in juli, ook import omlaag

Duitse export daalde in juli, ook import omlaag

WIESBADEN (ANP/DPA) - Duitsland heeft in juli zowel minder goederen uitgevoerd als ingevoerd als een maand eerder, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis. De uitvoer van goederen daalde met 2,1 procent, de invoer lag 1,5 procent lager. Die cijfers kunnen een nieuwe indicatie zijn dat de Duitse economie, die sterk op de industrie leunt, op weg is naar een recessie.

De dalende gasleveringen vanuit Rusland hadden invloed op de import, die haast een vijfde terugliepen. Ook de uitvoer naar Rusland daalde, met meer dan de helft. Dat kwam door nieuwe sancties tegen het land als gevolg van de inval in Oekraïne.

De export naar andere Europese landen steeg ten opzichte van juni, maar Duitsland nam minder producten uit andere landen af. De Verenigde Staten bleef de grootste exportbestemming voor Duitse goederen, maar de hoeveelheid die de oceaan over werd gestuurd daalde wel stevig. Qua import is China de grootste handelspartner en ook daar was een daling van meer dan 10 procent te zien.

Economen van ING stellen dat de handel niet langer een aanjager van groei is voor de Duitse economie. Dat komt onder meer door de energiecrisis die produceren duurder maakt, maar ook door problemen in de toeleveringsketens en hoge transportkosten. De bedrijvigheid in de Duitse industrie nam in augustus ook af, werd eerder deze week bevestigd. Ook andere macro-economische cijfers duiden op een afkoelende industrie.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

4 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

7 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

14 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

17 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

19 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden