Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse Ethische Raad steunt vaccinatieplicht

Duitse Ethische Raad steunt vaccinatieplicht

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Ethische Raad kan zich vinden in een vaccinatieplicht voor een aanzienlijk deel van de bevolking. Dat is een opsteker voor bondskanselier Olaf Scholz, die een voorstander is van een algemene prikplicht voor zijn landgenoten. Daar mag het parlement naar verwachting begin volgend jaar over stemmen.

Duitse overheden hadden de zogeheten Ethikrat om advies gevraagd over het uitbreiden van de vaccinatieplicht, die nu al geldt voor bepaalde beroepsgroepen. Een meerderheid van de raad steunt een aanscherping van het beleid, maar verbindt daar wel voorwaarden aan. Zo moeten Duitsers zoveel mogelijk de optie moeten krijgen om zelf hun coronavaccin te kiezen.

Binnen de raad bestond wel onenigheid over de vraag welke groepen onder een prikplicht moeten vallen. Dertien van de twintig leden vinden dat die maatregel betrekking kan hebben op alle volwassenen. Andere leden zagen meer in een vaccinatieplicht die alleen geldt voor mensen met een hoog risico op een ernstig ziekteverloop.

De nieuwe regeringschef Scholz heeft een vrije stemming in het parlement aangekondigd. Dat betekent dat parlementariërs het standpunt van hun partij over de vaccinatieplicht niet hoeven te volgen. In Europa besloot Oostenrijk eerder al tot een algemene vaccinatieplicht. Daar moet komende februari mee worden begonnen. Vaccinweigeraars riskeren dan een boete.

Meer uit Buitenland

Paus verkeert in goede gezondheid na operatie

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.

1 uur geleden
Snowden heeft 10 jaar na vlucht geen spijt, wel nieuwe zorgen

LONDEN (ANP) - Klokkenluider Edward Snowden maakt zich zorgen over hoe geavanceerd surveillancetechnologieën zijn geworden sinds zijn onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Als je kijkt naar wat we zagen in 2013 en wat overheden tegenwoordig kunnen, dan lijkt 2013 kinderspel", zei Snowden tien jaar na zijn vlucht uit de VS tegen de Britse krant The Guardian.

1 uur geleden
Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor migratie-overleg

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte bezoekt zondag Tunesië, samen met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Italiaanse premier Giorgia Meloni. De Europese Unie wil afspraken maken met het Noord-Afrikaanse land om illegale migratie te beteugelen.

1 uur geleden
Canada krijgt EU-hulp bij bestrijding bosbranden

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Unie gaat Canada helpen bij de bestrijding van de aanhoudende bosbranden in het land, na een verzoek van de regering in Ottawa. Dat heeft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt.

2 uur geleden
Zelensky bezoekt overstromingsgebied na verwoesting dam

CHERSON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag het overstromingsgebied in Cherson bezocht. Hij was daar om de aanpak van de noodhulp te bespreken met lokale autoriteiten, meldt Zelensky op Telegram. Dinsdag werd de Kachovka-dam in de Dniprorivier verwoest door een explosie waarna een groot gebied overstroomde. Zeker 17.000 Oekraïners moesten worden geëvacueerd. Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar als de dader.

2 uur geleden
Meerdere doden en tientallen gewonden na doorbraak stuwdam

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen na de doorbraak van de Kachovka-dam in Oekraïne. Ook liggen zeker 41 slachtoffers in het ziekenhuis, berichten de plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette Nova Kachovka.

3 uur geleden
EU-voorzitter: nooit betere kans op migratiedeal dan vandaag

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen mogen het niet laten afweten nu een akkoord over het asielbeleid zo dichtbij is, vindt hun voorzitter Zweden. Als ze het ooit eens willen worden dan is het nu, meent de Zweedse migratieminister Maria Malmer Stenergard, die donderdag het "cruciale" overleg met haar collega's leidt.

3 uur geleden