Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse energieprijs op recordhoogte door hoge gasprijs

Duitse energieprijs op recordhoogte door hoge gasprijs

BERLIJN (ANP/BELGA/BLOOMBERG) - De Duitse energieprijs komt voor het eerst boven de 500 euro per megawattuur uit. Het afgelopen jaar werd energie grofweg zes keer zo duur. Om elektriciteitscentrales draaiende te houden zoekt Duitsland nu zijn toevlucht in vloeibaar gas, dat vanaf de winter ook zal worden geïmporteerd via twee nieuwe terminals.

De stijging van de energieprijs komt onder meer door het uitvallen van verschillende Franse kerncentrales. Ook de lage waterstand draagt bij, doordat waterkrachtcentrales minder stroom kunnen leveren. In heel Europa is stroom duur door de hoge prijs van aardgas, dat nodig is om de elektriciteitscentrales draaiende te houden.

Door de hoge zomertemperaturen in Europa is de vraag naar aardgas des te hoger. Het laagstaande water in rivieren belemmert bijvoorbeeld het vervoer van alternatieve brandstoffen als kolen. De prijs van aardgas op de beurs van Amsterdam steeg dan ook: dinsdag met ruim 8 procent, maandag eindigde de beurs met een stijging van 6,8 procent.

Deal

Dinsdag sloot de Duitse overheid een deal met energiebedrijven voor de import van vloeibaar gas via twee nieuwe drijvende terminals, in Brunsbüttel en Wilhelmshaven. Die zullen respectievelijk aan het eind van het jaar en in de winter operationeel zijn.

Vloeibaar gas, ook wel bekend als lng, helpt Europese landen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Door gasopslagen daarmee te vullen, bereiden landen zich voor op de winter. De Duitse regering is in gesprek met Qatar over de levering van lng.

Meer uit Financieel

Frans TotalEnergies steekt 1,5 miljard in gasproject Qatar

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies steekt 1,5 miljard dollar in Qatars nieuwste grote gasproject. De investering komt slechts drie maanden nadat de Fransen zich al hadden ingekocht in een van de andere grote gasprojecten van de Golfstaat.

5 uur geleden
Scholz: de ene uitdaging na de andere door energiecrisis

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Duitsland wordt geconfronteerd met de ene uitdaging na de andere bij het reageren op de energiecrisis die is ontketend door de Russische oorlog in Oekraïne. Dat heeft bondskanselier Olaf Scholz gezegd in zijn wekelijkse videoboodschap.

6 uur geleden
Deutsche Bank schikt met beleggers over laks toezicht op Epstein

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Deutsche Bank schikt voor ruim 26 miljoen dollar met Amerikaanse beleggers die de grootste bank van Duitsland beschuldigden van laks toezicht en het zaken doen met risicovolle klanten. De zaak ging onder meer over de banden van het financiële concern met de steenrijke zedendelinquent Jeffrey Epstein en verschillende Russische oligarchen.

7 uur geleden
Opnieuw rijen op Schiphol, ook wachtenden onder de overkapping

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol staan zaterdag opnieuw lange rijen. Bij vertrekhal 1 moeten de reizigers soms ook buiten onder de overkapping staan. Volgens een woordvoerder loopt alles wel goed door. De wachttijd voor de security zou ongeveer een uur bedragen.

8 uur geleden
Kostenoverschrijdingen bij ExxonMobil tellen op tot 138 miljard

IRVING (ANP/BLOOMBERG) - Als meerdere projecten bij een bedrijf duurder uitpakken dan was ingeschat, kan de rekening flink oplopen. Dat bewijst een gelekt intern onderzoek naar projecten van het Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil. Door kostenoverschrijdingen moest er tussen 1998 en 2017 wel 138 miljard dollar meer naar projecten dan aanvankelijk de bedoeling was.

9 uur geleden
Filipijnen staan voor dilemma, willen toch Russische brandstof

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Filipijnen praten met Rusland over het kopen van brandstof en andere belangrijke goederen omdat het nationale belang van het land zwaarder weegt dan mogelijke zorgen over de oorlog in Oekraïne. Dat heeft de Filipijnse president Bongbong Marcos gezegd in een interview met Bloomberg TV.

10 uur geleden
Vakbond FNV dreigt met staking bij de Bijenkorf

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met een staking bij de Bijenkorf. Medewerkers van de warenhuisketen hebben een ultimatum gesteld aan de directie. Als die niet snel over de brug komt met een "fatsoenlijke loonsverhoging", willen ze het werk neerleggen.

11 uur geleden