Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse economie verliest 60 miljard euro door energiecrisis

Duitse economie verliest 60 miljard euro door energiecrisis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse economie lijdt dit jaar bijna 60 miljard euro schade als gevolg van de hoge energieprijzen. Dat bedrag kan volgend jaar oplopen tot 100 miljard euro, zei de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck op een congres van werkgeversorganisatie Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI).

Duitsland was een grote importeur van aardgas uit Rusland, maar nu dat land de gaskraan steeds verder dichtdraait, moeten gasimporteurs de brandstof elders tegen veel hogere prijzen inkopen. De miljardenschade staat volgens Habeck gelijk aan 2 procent van het Duitse bruto binnenlands product.

Naast het verlies van goedkoop gas uit Rusland moeten Duitsers het ook stellen met minder elektriciteit die kerncentrales in buurland Frankrijk opwekken. Veel reactoren liggen door onverwacht lang onderhoud stil, waardoor Frankrijk in plaats van netto-exporteur een netto-importeur van stroom is geworden. "Het geld ontbreekt overal, in verscheidene sectoren en in de kern van de Duitse economie", zei Habeck.

Reddingspakket

De minister pleitte er in het Duitse parlement voor om een groot reddingspakket op te zetten voor bedrijven die door de hoge energierekening in de problemen komen. De grootste economie van Europa zette eerder een speciaal defensiefonds van 100 miljard euro op. Wat Habeck betreft zou de grootste economie van Europa op dezelfde manier de energiecrisis te lijf moeten gaan.

De minister is lid van de Groenen. Die coalitiepartij is voorstander van hogere staatsschulden of belastingen voor de financiering van een vangnet voor grote energieleveranciers. Dat is tegen de zin van de liberale FDP, die ook in de coalitie met de Groenen en de SPD zit. Een mogelijk compromis zou via de staatsinvesteringsbank KfW kunnen komen. Die kan mogelijk leningen verstrekken aan energiebedrijven waar de overheid garant voor staat.

Uniper

Daarnaast heeft Duitsland in 2008 een Economisch Stabilisatiefonds opgezet. Daarvan werd tijdens de coronacrisis een derde gebruikt, maar er zit nog 67 miljard euro in kas. Om het geld te kunnen gebruiken voor noodhulp aan Duitse energiebedrijven moet de begrotingscommissie van de Bondsdag instemmen met een wetswijziging.

Woensdag nationaliseerde Duitsland de grote energieleverancier Uniper wegens de aanhoudende verliezen door de gascrisis. In totaal gaf Berlijn 29 miljard euro uit voor de redding van het bedrijf. Het Duitse ministerie van Economische Zaken poogt ook SEFE, de voormalige Duitse tak van het Russische Gazprom, voor een bankroet te behoeden.

Meer uit Financieel

Arbeidsinspectie: boetes illegaal werken schrikken niet genoeg af

DEN HAAG (ANP) - De boetes die werkgevers krijgen als ze werknemers uit het buitenland illegaal laten werken, zijn niet meer afschrikwekkend genoeg. Dit meldt de Arbeidsinspectie na onderzoek onder 24 bedrijven die de wet hebben overtreden. Vaak zijn de financiële voordelen volgens de inspectie zo groot dat een boete minder kost dan het betalen van cao-lonen en werkgeverslasten.

35 minuten geleden
Noodlijdend IT-bedrijf Atos wil meer geld voor reddingsplan

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-bedrijf Atos heeft meer geld nodig voor zijn reddingsplan. Het bedrijf, dat ook in Nederland diensten levert aan overheidsinstellingen en bedrijven, heeft nu 1,7 miljard euro nodig om zijn activiteiten te kunnen voortzetten. Eerder ging het nog uit van 1,2 miljard euro.

1 uur geleden
Energiebedrijf HEM stopt met telefonische klantenwerving

DEN HAAG (ANP) - Energieleverancier Hollandse Energie Maatschappij (HEM) gaat stoppen met het telefonisch werven van klanten, na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om een toezegging van minstens drie jaar. Ook gaat de energieleverancier geld aan sommige klanten terugbetalen, omdat een deel te veel heeft betaald voor gas en elektriciteit.

1 uur geleden
Elon Musk doorbreekt barrières voor zelfrijdende Tesla's in China

BEIJING (ANP/RTR) - Een verrassingsbezoek van Tesla-topman Elon Musk aan China heeft enkele cruciale obstakels uit de weg geruimd voor de introductie van zijn software voor zelfrijdende auto's in het land. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's gaat samenwerken met het Chinese techbedrijf Baidu om kaart- en navigatiefuncties te implementeren in zijn auto's, zeggen betrokken bronnen.

2 uur geleden
Philips stijgt 33 procent op beurs na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips werd maandag flink meer waard op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden positief op de schikking van omgerekend zo'n 1 miljard euro die het zorgtechnologieconcern heeft getroffen in verband met de slaapapneu-affaire. Het geld is bedoeld voor Amerikaanse patiënten die zeggen letselschade te hebben opgelopen door Philips' apparaten tegen slaapapneu.

2 uur geleden
Topman: Philips laat grootste rechtszaken in affaire achter zich

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Met de schikking van claims over gezondheidsschade door Philips' slaapapneu-apparaten laat het zorgtechnologieconcern de grootste rechtszaken in de affaire achter zich. Dat heeft topman Roy Jakobs gezegd. Het geeft Philips volgens hem de mogelijkheid om zich weer meer op de daadwerkelijke bedrijfsvoering te richten, waaronder investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) voor het verbeteren van zorg.

2 uur geleden
Oostenrijkse groep klaagt OpenAI aan om foute informatie ChatGPT

WENEN (ANP) - Privacyactivisten van het Oostenrijkse Noyb hebben een klacht ingediend in dat land tegen OpenAI, het bedrijf achter chatbot ChatGPT. Dat meldt de activistengroep maandag. OpenAI kan gebruikers niet garanderen dat de informatie klopt die ChatGPT geeft over bijvoorbeeld personen en kan verkeerde antwoorden ook niet corrigeren. Dat mag niet volgens de Europese wet, zegt Noyb.

3 uur geleden