Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse economie veerkrachtiger in derde kwartaal

Duitse economie veerkrachtiger in derde kwartaal

WIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse economie bleek in het derde kwartaal van het jaar veerkrachtiger dan aanvankelijk gemeld. Vooral consumenten gaven meer uit, blijkt uit definitieve cijfers over de groei van de grootste economie van Europa.

De aanvankelijke groei van 0,3 procent was al een verrassing, ondanks problemen door de gestegen energieprijzen en de onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Maar de groei bleek uiteindelijk uit te zijn gekomen op 0,4 procent. De consumptie door huishoudens lag in de meetperiode 1 procent hoger op kwartaalbasis. "De Duitse economie blijft robuust", aldus het Duitse bureau voor de statistiek in een verklaring. "Ondanks aanhoudende scherpe prijsstijgingen en de zich uitbreidende energiecrisis, maakten consumenten van de gelegenheid gebruik om meer te reizen en uit te gaan."

De komende maanden beloven moeilijker worden voor de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland. De verwachting is dat Duitsland evengoed een recessie zal doormaken nu bedrijven en huishoudens meer en meer last krijgen van de aanhoudend hoge energieprijzen. De omvang van de krimp is echter "uiterst onzeker", aldus de Bundesbank. Het risico van problematische aardgastekorten is daarbij ook afgenomen dankzij ongewoon warm herfstweer en opslagfaciliteiten die bijna vol zijn. De regering van bondskanselier Olaf Scholz bereidt ook maatregelen voor om gas en elektriciteit te subsidiëren.

Meer uit Financieel

Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

52 minuten geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

2 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

3 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

4 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

4 uur geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

5 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

5 uur geleden