Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse economie profiteert van kooplust onder consumenten

Duitse economie profiteert van kooplust onder consumenten

WIESBADEN (ANP/DPA/RTR) - De Duitse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar iets sterker gegroeid dan aanvankelijk was berekend. Het herstel in de grootste economie van Europa werd onder meer aangejaagd door grotere uitgaven door consumenten en de overheid, geholpen door de versoepeling van de coronamaatregelen.

Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, zo maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend. In een eerdere raming werd nog een groei met 1,5 procent gemeld. Volgens kenners bevestigt de nieuwe raming dat de opleving van de Duitse economie vaart houdt. Het herstel is evenwel zwakker dan in veel andere landen van de eurozone. Dat komt vermoedelijk doordat de industrie te lijden had onder problemen in de toeleveringsketen.

Die problemen vormen volgens economen van ING een grotere bedreiging voor de economie dan Covid-19. "In feite vertoonde de economie in het tweede kwartaal twee gezichten", aldus ING. Aan de ene kant was er een sterke binnenlandse vraag met een stijging van de particuliere consumptie met 3,2 procent op kwartaalbasis en een stijging van de overheidsuitgaven met 1,8 procent. Aan de andere kant was er een trage groei bij de investeringen en de export.

De Duitse overheid gaf ook in de eerste helft van 2021 als gevolg van de coronapandemie aanzienlijk meer geld uit dan dat er binnenkwam. In verhouding tot de totale economische productie bedroeg het tekort van de federale overheid, de deelstaten, de gemeenten en de socialezekerheidsfondsen in de eerste zes maanden 4,7 procent, wat neerkomt op ruim 80 miljard euro. Dat is het op één na hoogste tekort in de meetperiode sinds de Duitse eenwording in 1990.

Meer uit Financieel

Kredietbeoordelaar S&P kijkt positiever naar Griekenland

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings kijkt positiever naar Griekenland. Het bureau heeft het vooruitzicht voor de Griekse kredietwaardigheid verhoogd van stabiel naar positief. Dat betekent dat er een verhoging van de kredietstatus van Griekenland kan komen.

21 uur geleden
Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

23 uur geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

23 uur geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

1 dag geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

1 dag geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

1 dag geleden
Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

1 dag geleden