Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse economie profiteert van kooplust onder consumenten

Duitse economie profiteert van kooplust onder consumenten

WIESBADEN (ANP/DPA/RTR) - De Duitse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar iets sterker gegroeid dan aanvankelijk was berekend. Het herstel in de grootste economie van Europa werd onder meer aangejaagd door grotere uitgaven door consumenten en de overheid, geholpen door de versoepeling van de coronamaatregelen.

Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, zo maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend. In een eerdere raming werd nog een groei met 1,5 procent gemeld. Volgens kenners bevestigt de nieuwe raming dat de opleving van de Duitse economie vaart houdt. Het herstel is evenwel zwakker dan in veel andere landen van de eurozone. Dat komt vermoedelijk doordat de industrie te lijden had onder problemen in de toeleveringsketen.

Die problemen vormen volgens economen van ING een grotere bedreiging voor de economie dan Covid-19. "In feite vertoonde de economie in het tweede kwartaal twee gezichten", aldus ING. Aan de ene kant was er een sterke binnenlandse vraag met een stijging van de particuliere consumptie met 3,2 procent op kwartaalbasis en een stijging van de overheidsuitgaven met 1,8 procent. Aan de andere kant was er een trage groei bij de investeringen en de export.

De Duitse overheid gaf ook in de eerste helft van 2021 als gevolg van de coronapandemie aanzienlijk meer geld uit dan dat er binnenkwam. In verhouding tot de totale economische productie bedroeg het tekort van de federale overheid, de deelstaten, de gemeenten en de socialezekerheidsfondsen in de eerste zes maanden 4,7 procent, wat neerkomt op ruim 80 miljard euro. Dat is het op één na hoogste tekort in de meetperiode sinds de Duitse eenwording in 1990.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Trump investeert 70 miljard dollar in AI en energie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Tegenvaller Volvo door uitstel elektrische auto's en heffingen VS

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.

2 uur geleden
Importheffing VS bemoeilijkt besluitvorming ECB, meldt Reuters

FRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.

2 uur geleden
Rechter: hef Oekraïens beslag op Nederlandse belangen Gazprom op

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.

2 uur geleden
Vrees voor tarievenoorlog bederft stemming op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.

3 uur geleden
Gasproductie Nederland gedaald, productiedaling op zee remt af

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

4 uur geleden
EU-lidstaten akkoord met tegenmaatregelen als deal met VS mislukt

BRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn het ermee eens dat er importtarieven kunnen worden ingevoerd op Amerikaanse producten als er voor 1 augustus geen deal is gemaakt met de Verenigde Staten. Dat zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič na afloop van de bijeenkomst met EU-handelsministers. Het zou gaan om een pakket tegentarieven ter waarde van 72 miljard euro.

4 uur geleden