
Duitse economie profiteert van kooplust onder consumenten
WIESBADEN (ANP/DPA/RTR) - De Duitse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar iets sterker gegroeid dan aanvankelijk was berekend. Het herstel in de grootste economie van Europa werd onder meer aangejaagd door grotere uitgaven door consumenten en de overheid, geholpen door de versoepeling van de coronamaatregelen.
Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, zo maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend. In een eerdere raming werd nog een groei met 1,5 procent gemeld. Volgens kenners bevestigt de nieuwe raming dat de opleving van de Duitse economie vaart houdt. Het herstel is evenwel zwakker dan in veel andere landen van de eurozone. Dat komt vermoedelijk doordat de industrie te lijden had onder problemen in de toeleveringsketen.
Die problemen vormen volgens economen van ING een grotere bedreiging voor de economie dan Covid-19. "In feite vertoonde de economie in het tweede kwartaal twee gezichten", aldus ING. Aan de ene kant was er een sterke binnenlandse vraag met een stijging van de particuliere consumptie met 3,2 procent op kwartaalbasis en een stijging van de overheidsuitgaven met 1,8 procent. Aan de andere kant was er een trage groei bij de investeringen en de export.
De Duitse overheid gaf ook in de eerste helft van 2021 als gevolg van de coronapandemie aanzienlijk meer geld uit dan dat er binnenkwam. In verhouding tot de totale economische productie bedroeg het tekort van de federale overheid, de deelstaten, de gemeenten en de socialezekerheidsfondsen in de eerste zes maanden 4,7 procent, wat neerkomt op ruim 80 miljard euro. Dat is het op één na hoogste tekort in de meetperiode sinds de Duitse eenwording in 1990.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Federal Reserve zal naar verwachting later op woensdag de rente opnieuw verhogen in de strijd tegen de inflatie. Dat zou de negende renteverhoging op rij zijn. Wel wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente wat minder agressief zal opvoeren dan eerder werd voorzien. Dat komt door de recente onrust in de bankensector. Die werd veroorzaakt door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank.
19 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.
4 uur geledenBEAVERTON (ANP) - Sportkledingfabrikant Nike heeft afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf probeert overtollige voorraden weg te werken en prijst veel artikelen daarom af. In combinatie met gestegen marketing-, materiaal- en vervoerskosten zette dat de winstmarges onder druk. De omzet steeg wel, dankzij goede verkoopcijfers in onder andere Noord-Amerika en Europa.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met aanzienlijke winsten gesloten, waarbij vooral kleinere banken herstel toonden na eerdere zorgen over hun financiële stabiliteit. Zo schoot het aandeel First Republic 30 procent omhoog nadat de zorgen van beleggers iets naar de achtergrond waren verdwenen.
6 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft zijn doelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Milieuorganisatie Greenpeace blijft sceptisch.
6 uur geleden