
Duitse economie profiteert van kooplust onder consumenten
WIESBADEN (ANP/DPA/RTR) - De Duitse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar iets sterker gegroeid dan aanvankelijk was berekend. Het herstel in de grootste economie van Europa werd onder meer aangejaagd door grotere uitgaven door consumenten en de overheid, geholpen door de versoepeling van de coronamaatregelen.
Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, zo maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend. In een eerdere raming werd nog een groei met 1,5 procent gemeld. Volgens kenners bevestigt de nieuwe raming dat de opleving van de Duitse economie vaart houdt. Het herstel is evenwel zwakker dan in veel andere landen van de eurozone. Dat komt vermoedelijk doordat de industrie te lijden had onder problemen in de toeleveringsketen.
Die problemen vormen volgens economen van ING een grotere bedreiging voor de economie dan Covid-19. "In feite vertoonde de economie in het tweede kwartaal twee gezichten", aldus ING. Aan de ene kant was er een sterke binnenlandse vraag met een stijging van de particuliere consumptie met 3,2 procent op kwartaalbasis en een stijging van de overheidsuitgaven met 1,8 procent. Aan de andere kant was er een trage groei bij de investeringen en de export.
De Duitse overheid gaf ook in de eerste helft van 2021 als gevolg van de coronapandemie aanzienlijk meer geld uit dan dat er binnenkwam. In verhouding tot de totale economische productie bedroeg het tekort van de federale overheid, de deelstaten, de gemeenten en de socialezekerheidsfondsen in de eerste zes maanden 4,7 procent, wat neerkomt op ruim 80 miljard euro. Dat is het op één na hoogste tekort in de meetperiode sinds de Duitse eenwording in 1990.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
1 uur geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
3 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
3 uur geleden