Duitse economie op de rand van een recessie, verdere krimp dreigt
DEN HAAG (ANP) - Duitsland bevindt zich op de rand van een recessie. De Duitse economie groeide afgelopen kwartaal maar met 0,1 procent, waardoor een recessie net is vermeden. Toch dreigt verdere krimp.
Economen spreken doorgaans van een technische recessie als de economie van een land twee kwartalen op rij krimpt. In Duitsland kromp de economie in het tweede kwartaal met 0,3 procent. De groei van 0,1 procent in het derde kwartaal is zo gering, dat macro-econoom Carsten Brzeski van ING denkt dat in de winter een recessie dreigt.
Duitsland heeft het al langer economisch zwaar, onder andere door toenemende concurrentie van China. Zo kondigde Volkswagen, het grootste bedrijf van Duitsland qua omzet, in oktober aan dat het ten minste drie fabrieken in Duitsland wil sluiten en tienduizenden mensen wil ontslaan.
Instabiele politiek
Bovenop de zwakke economie komt de instabiele politieke situatie in Duitsland. De Duitse regeringspartij FDP trok eerder deze maand al zijn ministers terug uit de coalitie, waardoor het kabinet is gevallen. Duitsers moeten daarom op 23 februari weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.
Het verwachte economische beleid van de Verenigde Staten gaat de Duitse economie waarschijnlijk ook negatief beïnvloeden. Donald Trump wil hoge importheffingen en meer belastingvoordelen voor Amerikaanse bedrijven invoeren. Dat kan volgens Brzeski ten koste gaan van de concurrentiepositie van Duitsland. Volgens de econoom hangt de economische toekomst van Duitsland vooral af van de nieuwe regering en wat die gaat doen.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - FNV en CNV schorten stakingen bij Heineken op. De vakbonden en bierbrouwer gaan weer in gesprek over een nieuwe cao. Eerder kwamen ze er niet uit, waarna FNV en CNV sinds november acties organiseerden bij de brouwerijen, op de kantoren en bij de verkooptak van Heineken.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger gesloten. Een rapport van de Federal Reserve wees op toenemend optimisme bij Amerikaanse bedrijven. Jerome Powell, voorzitter van de centralebankenkoepel, zei in een speech dat de economie van de Verenigde Staten in een goede staat verkeert.
3 uur geledenMÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus schrapt minder banen bij zijn divisie voor de ruimtevaart- en defensiesector. Eerder kondigde het concern aan 2500 arbeidsplaatsen op te heffen, maar nu gaat het om iets meer dan 2000. Dat staat gelijk aan ongeveer 5 procent van al het personeel van de op een na grootste divisie van het bedrijf.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump draagt Paul Atkins voor als nieuw hoofd van de Securities and Exchange Commission (SEC), die toezicht houdt op de financiële markten in de Verenigde Staten. Atkins is volgens Trump een voorstander van "regulering op basis van gezond verstand".
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.
4 uur geledenLOMMEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo heeft de filiaalmanager van zijn supermarkt in het Belgische Lommel "streng" aangesproken omdat die zwarte pieten in de supermarkt liet komen. Dit bevestigt een woordvoerster van de supermarktketen uit het Noord-Brabantse Veghel na berichtgeving door Omroep Brabant.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - De politie in New York heeft nog geen idee waarom een schutter het op de topman Brian Thompson van zorgverzekeraar UnitedHealthcare had gemunt. De 50-jarige Thompson overleed woensdag na een schietpartij aan zijn verwondingen.
6 uur geleden