Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse economie kromp met 5 procent door coronacrisis

Duitse economie kromp met 5 procent door coronacrisis

WIESBADEN (ANP) - De economie van Duitsland, de grootste van Europa, is in 2020 met 5 procent gekrompen door de coronacrisis. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau op basis van een voorlopige schatting. Daarmee kwam een einde aan tien jaar van groei voor de Duitse economie. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland.

De Duitse economie had last van de lockdowns en een zwakkere export, bijvoorbeeld omdat de vraag naar Duitse auto's onder druk stond. In het voorjaar werden ook nog fabrieken in Duitsland tijdelijk gesloten vanwege de virusuitbraak. Daarnaast hielden Duitsers de hand op de knip door de onzekerheid over de crisis, waardoor de consumentenbestedingen afnamen. Ook werden minder investeringen gedaan door bedrijven.

De dienstensector met bijvoorbeeld horeca, toerisme en detailhandel had het eveneens moeilijk door winkelsluitingen en de lockdowns. Vooral in het tweede kwartaal was sprake van een scherpe neergang van de Duitse economie. Daarna werd wel herstel ingezet. Om de crisis tegen te gaan, kwam de Duitse overheid met omvangrijke steunmaatregelen voor de economie. Ook werden maatregelen genomen om te voorkomen dat de werkloosheid sterk toeneemt.

In 2019 nog groei

De krimp viel wel minder sterk uit dan tijdens de financiële crisis in 2009, toen de Duitse economie met 5,7 procent achteruit ging. Ook was de neergang iets minder sterk dan economen hadden gevreesd. In 2019 groeide de economie van Duitsland nog met 0,6 procent.

Het statistiekbureau meldde verder dat het Duitse begrotingstekort is uitgekomen op 4,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen een plus van 1,5 procent in 2019. Dat komt neer op een tekort van ruim 158 miljard euro. Het is voor het eerst sinds 2011 dat het land een begrotingstekort heeft als gevolg van de enorme uitgaven van de overheid om de crisis te beteugelen.

De waarde van de handel tussen Duitsland en Nederland lag in 2019 nog op bijna 193 miljard euro. Daarnaast is de haven van Rotterdam van groot belang als doorvoerpunt van goederen naar Duitsland.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Wall Street omlaag in afwachting van resultaten grote bedrijven

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine minnen gesloten. Beleggers op Wall Street wachtten op cijfers van een aantal grote bedrijven zoals softwaremaker Microsoft en koffieketen Starbucks. Ook verwerkten ze resultaten van industrieel concern General Electric (GE) en creditcardbedrijf American Express.

1 uur geleden
Banken en verzekeraars trekken kar op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Financiële fondsen als banken en verzekeraars kenden dinsdag een goede dag op de Europese beurzen, die overwegend duidelijke plussen lieten zien. Beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Zwitserse bank UBS straalden positief af op de hele sector. Op de beurs in Amsterdam deden ABN AMRO, ING, Aegon en NN het goed en behoorden bij de grootste stijgers.

5 uur geleden
GE hard omhoog op lichtgroen Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine plussen geopend, nadat een dag eerder vooral techbedrijven hoger werden gezet. Beleggers kregen veel handelsberichten van grote bedrijven te verwerken. Industrieconcern General Electric (GE) schoot in de eerste handelsminuten omhoog dankzij beter dan verwachte cijfers.

7 uur geleden
Twitter koopt Nederlandse nieuwsbriefstart-up Revue

AMSTERDAM (ANP) - Twitter heeft de Nederlandse nieuwsbriefstart-up Revue overgenomen. Volgens het Amerikaanse socialemediabedrijf vormen de nieuwsbrieven die je met Revue kan maken een welkome aanvulling op de bekende korte tweets die maximaal 280 tekens bedragen.

9 uur geleden
3M verscheepte miljarden mondmaskers in crisisjaar

ST. PAUL (ANP) - Het Amerikaanse industriële conglomeraat 3M heeft afgelopen jaar twee miljard medische mondkapjes en andere ademhalingsmaskers verscheept. Dat meldde de onderneming in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf heeft er het afgelopen jaar van alles aan gedaan om de ontwikkeling en productie van coronavaccins en therapieën mogelijk te maken. Het leverde naar eigen zeggen meer persoonlijke beschermingsmiddelen dan ooit.

9 uur geleden
Noorse toezichthouder wil Grindr voor 10 miljoen euro beboeten

OSLO (ANP) - De Noorse privacytoezichthouder wil datingapp Grindr een boete opleggen van 10 miljoen euro voor het niet volgen van de Europese privacyregels. Grindr zou gegevens van gebruikers met derden hebben gedeeld zonder daarvoor toestemming te vragen.

9 uur geleden
'Herstel wereldeconomie gaat sneller, eurozone blijft achter'

WASHINGTON (ANP) - De wereldeconomie krabbelt waarschijnlijk sneller op uit de coronacrisis dan eerder gedacht, denkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maar de nieuwe prognoses van het fonds zijn erg onzeker, en de huidige strenge lockdowns in Europa zorgen ervoor dat de vooruitzichten voor dit deel van de wereld juist zijn verslechterd.

9 uur geleden