Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse deelstaten roepen Volkswagen op geen fabrieken te sluiten

Duitse deelstaten roepen Volkswagen op geen fabrieken te sluiten

HANNOVER (ANP/DPA) - Vier Duitse deelstaten hebben autobouwer Volkswagen in een gezamenlijke brief opgeroepen geen fabrieken in Duitsland te sluiten. Het gaat om de deelstaten Nedersaksen, Saksen, Hessen en Berlijn. Volkswagen kampt naar eigen zeggen met overcapaciteit en moeilijke marktomstandigheden en zou daarom voor het eerst in zijn geschiedenis fabrieken van het merk in eigen land kunnen sluiten.

In de gezamenlijke brief van de economieministers van de deelstaten staat dat alle fabrieken in Duitsland behouden moeten blijven en dat individuele productielocaties niet tegen elkaar uitgespeeld moeten worden. Ook wordt kritiek geleverd op de gevolgen van fabriekssluitingen voor het personeel van Volkswagen, dat de dupe zou worden van strenge bezuinigingen.

Verder waarschuwen de ministers voor het verlies van kennis. Als die kennis eenmaal verloren is gegaan, blijft die doorgaans verloren of kan die enkel tegen hoge kosten hersteld worden, aldus de brief. Om banen en kennis te behouden zouden langetermijnafspraken gemaakt moeten worden.

Volkswagen heeft Duitse autofabrieken in Wolfsburg, Emden, Osnabrück, Hannover, Zwickau en Dresden. Ook zijn er fabrieken voor onderdelen in Kassel, Salzgitter, Braunschweig en Chemnitz. Het vaktijdschrift Manager Magazin meldde vorige maand op basis van bronnen dat Volkswagen overweegt 30.000 van de circa 130.000 banen te schrappen in Duitsland.

Meer uit Financieel

IEA: meer maatregelen nodig om doel energie-efficiëntie te halen

PARIJS (ANP) - Landen moeten meer maatregelen nemen en meer samenwerken om de doelstelling op het gebied van energie-efficiëntie te halen, vindt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Tijdens de klimaattop in Dubai vorig jaar stemden bijna tweehonderd landen in met het doel om de energie-efficiëntie te verdubbelen van 2 procent in 2022 naar 4 procent in 2030.

25 minuten geleden
Britse centrale bank verlaagt rente met kwart procentpunt

LONDEN (ANP) - De Bank of England heeft het rentetarief in het Verenigd Koninkrijk met een kwart procentpunt verlaagd tot 4,75 procent. Met de lagere leenkosten wil de centrale bank de kwakkelende economie ondersteunen. Het is de tweede renteverlaging dit jaar. In augustus werd de Britse rente voor het eerst sinds 2020 verlaagd, eveneens met een kwart procentpunt.

32 minuten geleden
Transavia reageert nog niet op eisen technici na dreiging acties

SCHIPHOL (ANP) - Transavia is nog niet ingegaan op de eisen van de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT) voor onder andere meer loon. Dit melden NVLT-voorzitter Piet Visser en ook de luchtvaartmaatschappij zelf. Eerder deze week had de vakbond Transavia een ultimatum gesteld tot de nacht van donderdag op vrijdag om acties van luchtvaarttechnici te voorkomen. Dat zijn de mensen die onder meer het onderhoud aan vliegtuigen doen.

1 uur geleden
Voedselbedrijven verkopen minder gezonde producten in arme landen

LONDEN (ANP/RTR) - Grote voedselbedrijven verkopen in armere landen producten die minder gezond zijn dan de producten die ze verkopen in landen met hoge inkomens. Dat meldt de stichting Access to Nutrition initiative (ATNi), die wereldwijd streeft naar een bredere toegang tot voedzaam en duurzaam voedsel.

2 uur geleden
Horloge-industrie richt zich volgens onderzoek te weinig op vrouw

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De horloge-industrie richt zich te weinig op vrouwen. Dat concludeert adviesbureau Deloitte uit een onderzoek onder 6000 vrouwelijke horlogedragers. Er verschijnen te weinig modellen op de markt die vrouwen graag willen dragen.

2 uur geleden
Topvrouw KLM: vliegtuigen vol, maar kostenbesparing keihard nodig

AMSTELVEEN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft in de eerste negen maanden van dit jaar meer reizigers naar hun bestemming gebracht. Volgens topvrouw Marjan Rintel zaten de vliegtuigen zelfs vol. Toch blijft de capaciteit nog altijd achter en zijn de kosten hoog. Maatregelen, zoals de eerder aangekondigde besparingen, zijn daarom "keihard nodig", aldus Rintel. Daarbij wordt ook gekeken naar de investeringen in de cateringdochter van de luchtvaartmaatschappij, meldt zij donderdag.

3 uur geleden
Studentenkamers steeds schaarser en weer duurder

ROTTERDAM (ANP) - Studentenkamers zijn het afgelopen kwartaal weer aanzienlijk duurder geworden. De gemiddelde kamerprijs steeg met 7,2 procent, terwijl het aanbod met 5,2 procent afnam vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van verhuurplatform Kamernet. De gemiddelde prijs op het platform voor een kamer bedraagt nu 653 euro.

4 uur geleden