Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse deelstaat wil gaswinning in Waddenzee verbieden

Duitse deelstaat wil gaswinning in Waddenzee verbieden

HANNOVER (ANP/DPA) - Het boren naar olie en gas in de Waddenzee bij de Duitse deelstaat Nedersaksen wordt als het aan de regionale milieuminister Olaf Lies ligt volgend jaar verboden. In januari wordt er in het parlement van de deelstaat een wet ingediend die naar verwachting in de zomer wordt aangenomen, zei Lies woensdagavond.

"Met de nieuwe wet nemen we alle twijfel weg. Een ding is voortaan duidelijk: er wordt niet meer naar gas of olie geboord in het nationale park van de Waddenzee in Nedersaksen", aldus Lies. De minister zei ook dat olie- en gaswinning niet verenigbaar zijn met de wens naar een schone en klimaatneutrale energievoorziening.

De Waddenzee voor de Noord-Duitse kust heeft Unesco-werelderfgoedstatus.

Meer uit Financieel

Verkoop van nieuwe auto's stijgt verder in november

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland is in november verder toegenomen. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en dataspecialist RDC klom de verkoop vorige maand tot 27.810 auto's, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarmee nam de verkoop voor de vierde maand op rij toe.

19 minuten geleden
Lochem heeft primeur van eerste met waterstof verwarmde huizen

LOCHEM (ANP) - In de Gelderse plaats Lochem worden voor het eerst bewoonde woningen verwarmd met behulp van waterstof, meldt netwerkbeheerder Alliander. Samen met de bewoners en andere partijen werkte het netwerkbedrijf aan aanpassingen die het mogelijk maakten waterstof door bestaande aardgasleidingen te pompen.

21 minuten geleden
Mijnbouwer: tekort hoogopgeleid personeel gevaar energietransitie

MELBOURNE (ANP/BLOOMBERG) - Het tekort aan hoogopgeleid personeel zoals mijnbouwkundig ingenieurs kan een rem zetten op de energietransitie, omdat daardoor de winning van belangrijke metalen zoals nikkel en koper wordt gehinderd. Dat stelt het grote internationale mijnbouwconcern BHP. Metalen als nikkel en koper zijn van groot belang voor bijvoorbeeld stroomnetwerken en batterijen voor elektrisch aangedreven auto's en daarom is er een steeds grotere vraag naar die grondstoffen.

49 minuten geleden
PostNL ziet geen afname pakketbezorging ondanks hoge inflatie

WESTZAAN (ANP) - De hoge inflatie lijkt nog geen invloed te hebben op de aantallen pakketjes die Nederlanders deze feestdagenperiode bestellen. Dat zegt PostNL dat qua aantallen pakketten in het vierde kwartaal vergelijkbare cijfers ziet als vorig jaar in die periode. "En toen gingen we net weer een lockdown in, dus moest iedereen wel online winkelen", aldus Iris van Wees, die bij het postbedrijf verantwoordelijk is voor de pakketbezorging.

50 minuten geleden
Groei luchtvaart zet door, veel vraag voor komende maanden

GENĂˆVE (ANP) - De vraag naar vliegtickets zat in oktober wereldwijd op haast driekwart van dezelfde maand in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Tegelijkertijd werd al veel geboekt voor de maanden erna, maakte luchtvaartbranchevereniging IATA bekend. Directeur Willie Walsh van IATA noemt die trend bemoedigend. "Het ziet er goed uit voor het winterseizoen en het herstel van de luchtvaart."

2 uur geleden
Over een week meer duidelijk over stakingsdreiging streekvervoer

UTRECHT (ANP) - Vakbonden maken over krap een week duidelijk of reizigers opnieuw last zullen krijgen van stakingen in het streekvervoer. Aanstaande woensdag loopt een ultimatum af dat FNV en VVMC aan werkgevers als Keolis en Arriva hebben gesteld. Ze eisen dat streekvervoerders uiterlijk die dag tegemoetkomen aan hun wensen voor een betere cao.

2 uur geleden
Mensenrechten- en klimaatregels EU voor bedrijven dichterbij

BRUSSEL (ANP) - Grote bedrijven in de Europese Unie moeten volgens de EU-landen zorgen dat ze de mensenrechten en het klimaat niet schaden. Nieuwe EU-regels die dat moeten waarborgen zijn met de steun van de lidstaten een grote stap dichterbij. De lidstaten willen de regels de eerste jaren wel reserveren voor alleen de allergrootste bedrijven.

2 uur geleden