Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse compensatie voor Poolse slachtoffers van nazibezetting

Duitse compensatie voor Poolse slachtoffers van nazibezetting

WARSCHAU (ANP/DPA/AFP) - Duitsland komt met een compensatie voor de nog levende Poolse slachtoffers van de nazibezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat de ongeveer 40.000 Polen krijgen, is niet bekendgemaakt.

Bondskanselier Olaf Scholz deed de belofte tijdens een persconferentie met de Poolse premier Donald Tusk in Warschau. "Duitsland is zich bewust van de ernst van zijn schuld, van zijn verantwoordelijkheid voor de miljoenen slachtoffers van de Duitse bezetting en van de missie die daaruit voortvloeit", verklaarde hij, na een overleg met Tusk dat ook over onder meer defensie en illegale immigratie ging.

Scholz zei niet wanneer de compensatie wordt uitgekeerd. Tusk sprak van een kwestie van maanden en een stap in de goede richting. "Er is geen bedrag dat kan compenseren voor wat er is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog", zei hij. De premier zei dat de beloofde hulp kan bijdragen aan een betere relatie tussen Polen en Duitsland.

De regeringen van Duitsland en Polen voerden dinsdag voor het eerst overleg sinds november 2018. De relatie is verbeterd sinds het aantreden van de pro-Europese regering onder Tusk. Duitsland werd door de vorige regering regelmatig neergezet als een vijandige macht. Die regering eiste bovendien 1300 miljard euro aan herstelbetalingen. Duitsland wees het verzoek af en verklaarde dat het de kwestie van herstelbetalingen als afgesloten beschouwt. Tusk erkende dinsdag dat de kwestie van herstelbetalingen formeel en juridisch is afgesloten.

Meer uit Buitenland

Trump wil einde aan alle zaken tegen hem, na aanslag zaterdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump roept op snel alle rechtszaken tegen hem te stoppen. Hij reageert op het besluit van een rechter de verdere vervolging van Trump voor het bezit van geheime documenten te verwerpen. De ex-president wijst in een bericht op het sociaal medium Truth Social ook op de mislukte aanslag op zijn leven afgelopen weekeinde.

2 uur geleden
Rechter verwerpt zaak tegen Trump om geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft de rechtszaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten verworpen. Trump zou bij zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 allerlei documenten hebben meegenomen naar zijn landgoed in Mar-a-Lago. De zaak is nu verworpen omdat de speciale aanklager volgens de rechter onrechtmatig was benoemd.

3 uur geleden
Onrustig in Berlijn rond EK-finale: ruim 130 aanhoudingen

BERLIJN (ANP) - Rond de EK-finale zondagavond in Berlijn heeft de politie in de Duitse hoofdstad 133 aanhoudingen verricht. In totaal zijn 151 aanklachten ingediend, onder meer voor mishandeling, huisvredebreuk, valsheid in geschrifte en zakkenrollerij. Twee politieagenten liepen verwondingen op.

3 uur geleden
NBC: schietplek dader aanslag op Trump was veiligheidsrisico

BUTLER (ANP) - Het dak vanwaar een man zaterdag het vuur opende op de Amerikaanse oud-president Donald Trump is eerder al aangewezen als een veiligheidsrisico, meldt NBC News op basis van twee bronnen. De Secret Service zou zich ervan bewust zijn geweest dat het een kwetsbare plek was tijdens de campagnebijeenkomst van Trump in Butler.

3 uur geleden
Secret Service werkt mee aan onderzoeken na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Secret Service zal volledig meewerken aan onderzoeken naar de aanslag op Donald Trump, liet de directeur van de Secret Service Kimberly Cheatle in een verklaring weten. Agenten van de Secret Service wisten zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in Butler niet te voorkomen dat een schutter het vuur opende, waarna er veel kritiek kwam op de veiligheidsdienst. President Joe Biden en leden van het Congres hebben onderzoeken aangekondigd.

4 uur geleden
Oekraïne: alle Russische marineboten zijn vertrokken uit de Krim

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense marine zegt dat in de havens op het schiereiland de Krim geen Russische marineboten meer zijn. De laatste boot zou een fregat zijn geweest dat inmiddels is uitgevaren, aldus de melding. Oekraïne heeft met raketten en drones veel schade aangericht aan marinevaartuigen in havens op de Krim, met name de grote marinehaven Sebastopol. Dat is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. De stad werd in 1783 gesticht om als haven voor de marine van het Russische keizerrijk te dienen. Het is tot voor kort een van de belangrijkste Russische marinehavens geweest.

4 uur geleden
Zelensky mikt op tweede vredestop in november

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt in november navolging te kunnen geven aan een internationale top over vrede in zijn land. Hij verwacht dat Oekraïne dan op een tweede top met een volledig uitgewerkt vredesplan kan komen.

5 uur geleden