Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse CDU wil in januari nieuw begin maken

Duitse CDU wil in januari nieuw begin maken

BERLIJN (ANP/DPA) - De christendemocraten van de Duitse CDU willen 21 en 22 januari op een partijcongres in Hannover opnieuw beginnen, na een bittere nederlaag in september in de parlementsverkiezingen. De partij die na de Tweede Wereldoorlog is opgericht, had niet eerder zo'n laag percentage kiezers achter zich gehad en kreeg nog geen 19 procent van de stemmen. Samen met de Beierse christendemocraten van de CSU kregen ze 24 procent.

Op de eerste dag van het partijcongres wordt officieel de opvolger gekozen van partijleider Armin Laschet. Die opvolger wordt echter al eerder door leden gekozen, zo is besloten. Begin december zouden de leden hun keuze moeten maken en de uitslag daarvan zou voor 17 december al bekend zijn. Het hele proces duurt echter langer als er een tweede ronde in de stemming nodig is. Dan stemmen de leden eind december opnieuw en wordt de definitieve uitslag 14 januari pas bekend, een week voor het partijcongres dat de nieuwe koers bekrachtigt.

Er heeft zich nog geen enkele kandidaat luidkeels als partijleider aangemeld, maar onder de belangstellenden voor de functie zijn naar verluidt ex-fractievoorzitter Friedrich Merz en minister van Gezondheid Jens Spahn, net als de econoom Carsten Linneman, buitenlanddeskundige Norbert Röttgen en fractievoorzitter Ralph Brinkhaus.

Na 16 jaar CDU-bondskanselier Angela Merkel dreigen voor de christendemocraten nu de oppositiebanken in de Bondsdag. Er zijn momenteel onderhandelingen tussen de sociaaldemocratische SPD, de Groenen en de liberale FDP over de vorming van een regering.

Meer uit Buitenland

Polen vreest Russische infiltratie bij boerenprotesten

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Poolse regering vreest mogelijke Russische infiltratie bij de Poolse boerenbetogingen tegen goedkope Oekraïense import. Tijdens recente boerenblokkades doken anti-Oekraïense leuzen op. Bewegingen van buitenaf, dus niet van boeren zelf, zijn mogelijk beïnvloed door de Russische inlichtingendiensten om de protestbeweging over te nemen, denkt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau.

31 minuten geleden
Advocaten VS: beschouw Assange niet als normale journalist

LONDEN (ANP/RTR) - Advocaten van de Amerikaanse overheid hebben in Londen betoogd dat Julian Assange niet gezien kan worden als een normale journalist. Tijdens een zitting over de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter klonk het verwijt dat Assange te ver ging door namen te publiceren van mensen die "als informant hebben opgetreden voor de Verenigde Staten".

2 uur geleden
Zelensky waarschuwt voor tweespalt door Poolse blokkades

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt voor tweespalt, nu Poolse boeren blijven protesteren tegen import van goedkoop Oekraïens graan. Hij roept op tot spoedoverleg van Europese leiders aan de grens met Polen en verwacht solidariteit.

2 uur geleden
NAVO-chef vraagt Georgië om democratische hervormingen

BRUSSEL (ANP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg vraagt Georgië werk te maken van democratische hervormingen. "We willen dat Georgië de goede kant opgaat, richting meer democratie en welvaart, en dat het een volwaardig lid wordt van de Euro-Atlantische familie", zei Stoltenberg na afloop van een overleg met de NAVO-partner op het hoofdkwartier in Brussel.

3 uur geleden
Ook Israëlisch parlement tegen 'opleggen' van Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische parlement is het met de regering eens dat de internationale gemeenschap niet "eenzijdig" een Palestijnse staat moet uitroepen. Een groot deel van de internationale gemeenschap, waaronder machtige bondgenoten van Israël, vindt dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten kunnen krijgen.

4 uur geleden
Weer onderzoek in Chili naar dood linkse Nobelprijswinnaar Neruda

SANTIAGO (ANP) - Een rechtbank in de Chileense hoofdstad Santiago heeft op aandringen van nabestaanden een nieuw onderzoek gelast naar de dood van de Chileense dichter en communist Pablo Neruda (1904-1973). De familie wil heropening van het onderzoek, omdat eerder Chileense en internationale onderzoeken "niet uitputtend genoeg waren en er meer kan worden opgehelderd". Onderzoeksrechter Paola Plaza heeft volgens Chileense media nu de opdracht uit te zoeken waaraan Neruda precies is overleden.

4 uur geleden
Poolse regering kritisch op pro-Russisch spandoek bij boerenactie

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse regering heeft kritiek geuit op pro-Russische en anti-Oekraïense teksten die te zien waren tijdens de boerenprotesten in dat land. De regering zegt dat Rusland mogelijk een rol heeft gespeeld in de uitlatingen.

4 uur geleden