Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse bondskanselier moet getuigen in belastingfraudeschandaal

Duitse bondskanselier moet getuigen in belastingfraudeschandaal

HAMBURG (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz moet zich vrijdag opnieuw voor een commissie verantwoorden in een onderzoek naar een belastingschandaal dat de Duitse regering miljarden heeft gekost. Het is de tweede keer dat Scholz bij de parlementaire commissie in Hamburg zal opdraven.

De bondskanselier heeft grote moeite om verdenkingen over hem in het schandaal van zich af te schudden. De commissie onderzoekt of lokale politici een bank hebben geholpen om ten onrechte geclaimde belastingteruggaven niet terug te hoeven betalen, de zogeheten cum/ex-fraude. Scholz was in de periode 2011 tot 2018 burgemeester van Hamburg waarna hij minister van Financiën werd in het kabinet van toenmalig bondskanselier Angela Merkel.

De cum/ex-zwendel kwam in 2017 aan het licht. De fraude bestond uit het heel snel kopen en verkopen van grote pakketten aandelen rond de datum dat dividend wordt uitbetaald. Daarbij werd maar één keer dividendbelasting betaald, maar vroegen zowel verkopers als kopers van de aandelen om een teruggave van die belasting. Op die manier wisten betrokkenen bij de dividendconstructies tussen 2001 en 2016 naar verluidt ruim 55 miljard euro te ontfutselen.

E-mailverkeer uitpluizen

Tientallen mensen zijn vanwege het schandaal al aangeklaagd, onder wie bankiers, aandelenhandelaren, advocaten en financiële consultants. De commissie in Hamburg onderzoekt waarom de lokale financiële autoriteiten in 2016 een poging om 47 miljoen euro aan belastingen terug te vorderen van de private bank M.M. Warburg over cum-ex transacties niet hebben doorgezet. Onder druk van Berlijn moest de bank destijds tientallen miljoenen terugbetalen.

Duitse media meldden dat de onderzoekers onder andere het e-mailverkeer van Scholz in zijn periode als burgemeester aan het uitpluizen zijn op zoek naar aanwijzingen voor zijn betrokkenheid bij de zwendel. Scholz heeft ontkend druk te hebben uitgeoefend op de belastingdienst van Hamburg in verband met de cum-ex-activiteiten van Warburg. De nieuwe aantijgingen van de afgelopen dagen doen vermoeden dat hij mogelijk toch iets verbergt.

Meer uit Financieel

Tata Steel sluit eerdere sluiting Kooksgasfabriek 2 niet uit

DEN HAAG (ANP) - Hans van den Berg, topman van de Nederlandse tak van Tata Steel, is "heel blij" dat het kabinet steun heeft uitgesproken voor het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Hij sluit ook niet uit dat de vervuilende en verouderde Kooksgasfabriek 2 eerder dicht kan dan 2029. Maar dat is onderdeel van maatwerk, waarover Van den Berg nog in gesprek gaat met de overheid.

20 minuten geleden
Eenmalige investering microchipsector niet genoeg, vindt industrie

ZOETERMEER (ANP) - Een eenmalige investering is niet genoeg om het verslechterende investeringsklimaat structureel te verbeteren. Dit zegt de ondernemersorganisatie van de technologische industrie FME over de ruim 2,5 miljard euro die het demissionaire kabinet en de regio Eindhoven uittrekken voor het verbeteren van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector.

35 minuten geleden
VNO-NCW vindt snelle keuze over vergroening Tata Steel belangrijk

DEN HAAG (ANP) - Het advies aan het kabinet over eventuele financiële hulp voor de vergroening van Tata Steel Nederland laat zien dat een snel besluit daarover belangrijk is, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Tegelijkertijd ziet de belangenorganisatie voor het bedrijfsleven het nieuwe rapport als "uitstekend vertrekpunt" voor afspraken tussen de regering en de staalfabriek over het terugdringen van de CO2-uitstoot.

49 minuten geleden
Kabinet wil door met vergroeningsplan Tata, onderzoekt versnelling

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil snel afspraken maken met Tata Steel over het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Onderzocht wordt of het haalbaar is een deel van die plannen sneller uit te voeren. Dat melden minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

1 uur geleden
Microsoft wil ongepaste AI-opdrachten blokkeren met nieuwe tools

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft wil het moeilijker maken voor mensen om chatbots met kunstmatige intelligentie (AI) ongepaste opdrachten te geven. Daarvoor heeft het techbedrijf nieuwe veiligheidsfuncties ontwikkeld, die donderdag bekendgemaakt zijn.

1 uur geleden
Kritisch Vattenfall dingt wel mee naar bouw nieuwe windparken

AMSTERDAM (ANP) - Energieleverancier Vattenfall dingt mee naar de ontwikkeling van twee nieuwe windmolenparken voor de Noord-Hollandse kust. Maar net als concurrent Eneco, die zich terugtrekt van de projecten, heeft het bedrijf kritiek op de aanbestedingsprocedures van de regering voor windenergie op zee.

1 uur geleden
Wall Street opent met kleine uitslagen na sterk eerste kwartaal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine koersuitslagen geopend, na een sterk eerste kwartaal. Op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

1 uur geleden