Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse bondskanselier bespreekt Oekraïne met Xi Jinping

Duitse bondskanselier bespreekt Oekraïne met Xi Jinping

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft de hoop uitgesproken dat zijn land en China kunnen bijdragen aan het bereiken van een "rechtvaardige vrede" in Oekraïne. Hij gaf tijdens een ontmoeting met president Xi Jinping aan daar verder over te willen praten.

Scholz is met een grote delegatie van ministers en topfiguren uit het bedrijfsleven bezig met een meerdaagse rondreis door China. Xi ontving hem dinsdag in Beijing. Scholz greep dat aan om de oorlog in Oekraïne te bespreken. China presenteert zich in dat conflict als neutrale partij, maar heeft de afgelopen jaren de banden met Rusland steeds verder aangehaald.

De bondskanselier zei tegen Xi dat "de Russische agressieoorlog in Oekraïne" een zeer negatieve impact heeft op de veiligheidssituatie in Europa. Scholz sprak ook over mogelijkheden voor verdere samenwerking tussen zijn land en China, zoals bij de aanpak van klimaatverandering en bij het organiseren van de groene transitie.

Xi zou op zijn beurt hebben verklaard dat zijn land niet betrokken is bij de Russische oorlog tegen Oekraïne. Hij zei volgens een officiële verklaring dat China altijd "op zijn eigen manier vredesgesprekken heeft aangemoedigd". China is ook uitgenodigd voor een aankomende vredesconferentie in Zwitserland, maar heeft nog niet laten weten of het meedoet.

Meer uit Buitenland

Doden bij raketaanval op Oekraïense stad Odesa

ODESA (ANP/RTR/AFP) - Bij een Russische raketaanval op de Oekraïense havenstad Odesa aan de Zwarte Zee zijn zeker vier doden gevallen. Er zijn ook bijna dertig gewonden, onder wie twee kinderen en een zwangere vrouw. Volgens de gouverneur zijn vier mensen er ernstig aan toe.

3 uur geleden
Gerard Depardieu in oktober voor rechter voor seksueel misbruik

PARIJS (ANP) - Acteur Gerard Depardieu moet in oktober voor de rechter verschijnen voor aanklachten wegens seksueel misbruik. Dat heeft het parket van Parijs maandagavond gemeld. Het gaat om incidenten die in 2021 plaatsvonden. De 75-jarige acteur kreeg de dagvaarding toen hij werd vrijgelaten na een verhoor, melden Franse media.

4 uur geleden
Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

MAASTRICHT (ANP) - Als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt, zal de Europese Unie actie ondernemen. "Dan overleggen we met onze lidstaten en komen we in actie", zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Maar of de EU dan met sancties komt, wil ze niet zeggen.

4 uur geleden
VS zien wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen. Het gaat om mishandelingen op de bezette Westelijke Jordaanoever voordat in oktober de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook uitbrak.

5 uur geleden
Clash met radicaal-rechts meteen centraal in EU-verkiezingsdebat

MAASTRICHT (ANP) - De aftrap van het verkiezingsdebat van Europese lijsttrekkers is meteen uitgelopen op een aanvaring tussen radicaal-rechts en de andere partijen. Het rechts-nationalistische boegbeeld Anders Vistisen noemde Brussel een ondemocratisch moeras waar bureaucraten de dienst uitmaken. Maar radicaal-rechts opent zo zelf de aanval op de democratie, bracht Groenen-voorman Bas Eickhout daartegenin.

5 uur geleden
Zes Grieken veroordeeld voor een van dodelijkste natuurbranden

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - Een rechtbank in Athene heeft zes mensen veroordeeld voor verwoestende natuurbranden in 2018 waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. De zes, onder wie leden van de brandweer, hoeven niet de cel in, maar moeten wel boetes betalen tot 40.000 euro voor dood door schuld en grove nalatigheid.

8 uur geleden
Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

RIYAD (ANP/RTR/AFP) - In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maakte dat bekend en spreekt van een "zeer gul aanbod".

9 uur geleden