Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse binnenlandminister wil weer mensen naar Syrië terugsturen

Duitse binnenlandminister wil weer mensen naar Syrië terugsturen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, gaat voorstellen weer Syriërs terug te sturen naar hun land als ze misdaden hebben gepleegd of een bedreiging vormen voor de veiligheid van Duitsland. Seehofer zal dit naar voren brengen in overleg met ministers van de zestien deelstaten. In het land werd in 2012 vastgelegd dat Syriërs niet kunnen worden gedeporteerd naar hun land van herkomst.

Dat was een jaar na het begin van de Syrische burgeroorlog, die nu vrijwel overal in dat land voorbij is. Het grootste en belangrijkste deel van Syrië is weer stevig in handen van de clan van de familie Assad, die Syrië al circa vijftig jaar met harde hand regeert en geen oppositie duldt.

Tijdens de oorlog zijn honderdduizenden Syriërs naar Duitsland gevlucht, vooral dankzij het gastvrije beleid van bondskanselier Angela Merkel. Die nodigde ze in 2015 bijna uit, door te verkondigen dat Duitsland dat wel aankon en niemand zou terugsturen. Van de meer dan één miljoen Syriërs die naar Europa trokken zijn er naar schatting 770.000 als asielzoekers in de bondsrepubliek neergestreken.

De vraag of Syriërs gedeporteerd kunnen worden die geen recht op asiel zouden hebben, omdat ze misdaden plegen of terroristische plannen hebben, is recent weer op de voorgrond gekomen. In oktober stak een Syriër die al misdaden had gepleegd in Dresden een 55-jarige Duitser met een mes dood en verwondde een ander ernstig.

Meer uit Buitenland

UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

38 minuten geleden
Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij

JERUZALEM (ANP) - Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij als reactie op de vrijlating van acht gijzelaars door Hamas donderdag. Dat zeiden de gevangenisautoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag. De gevangenen worden vrijgelaten uit gevangenissen in Israël, de Westoever en Jeruzalem.

39 minuten geleden
Biden: 'vaak zeer oneens met Kissinger'

WASHINGTON (ANP) - "Gedurende onze carrières waren we het vaak oneens, en zeer. Maar vanaf onze eerste ontmoeting was zijn krachtige intellect en zijn diepe strategische focus evident." Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring donderdag naar aanleiding van het overlijden van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

42 minuten geleden
Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

3 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

4 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

4 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

5 uur geleden