Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse auto-industrie vreest impact grenscontroles met Tsjechië

Duitse auto-industrie vreest impact grenscontroles met Tsjechië

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse auto-industrie vreest voor een tekort aan onderdelen nu grenscontroles tussen Duitsland en Tsjechië zijn aangescherpt. Dat zou volgens de Duitse federatie van automakers VDA het productieproces in de weg kunnen gaan zitten, zo waarschuwde de organisatie. Ook kunnen werknemers van Duitse fabrieken die in Tsjechië wonen, door de grenscontroles niet op hun werk komen.

Vanaf zondag mogen alleen inwoners van Duitsland nog de grens met Tsjechië en de Oostenrijkse regio Tirol over. Dit vanwege de besmettelijke coronavarianten die in die regio's wijdverspreid zijn.

BMW en Volkswagen hebben fabrieken in de grensregio die qua onderdelen afhankelijk zijn materialen uit voornamelijk Tsjechië. Een verstoring van de aanvoer zorgt ervoor dat productielijnen stilvallen. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten en hopen dat de onderdelen vlot de grens kunnen passeren", zei een woordvoerder van de VDA. Volgens hem kunnen grenscontroles de vrije stroom van verkeer aan de grens in de weg staan.

Er zijn uitzonderingen op de controles, onder andere voor de gezondheidszorg, logistiek en seizoenarbeiders in de landbouw. Er wordt ook gesproken over uitzonderingen voor bedrijven die afhankelijk zijn van werknemers uit Tirol of Tsjechië.

Meer uit Financieel

Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

56 minuten geleden
Pfizer daalt op Wall Street na tegenvaller afslankpil

NEW YORK (ANP) - Pfizer behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het farmacieconcern stopt met de ontwikkeling van een tweemaal daagse versie van zijn experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen. Het concern is nog wel steeds van plan om medio 2024 de proefgegevens vrij te geven over een eenmaal daagse versie van het medicijn, bekend als danuglipron. Het aandeel werd bijna 7 procent lager gezet.

1 uur geleden
Achmea wil uitstoot verzekerde auto's verlagen

ZEIST (ANP) - Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

2 uur geleden
Gemeenten kunnen WOZ-bezwaren niet op tijd afhandelen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten slagen er dit jaar niet in alle WOZ-bezwaren op tijd af te handelen. De bezwaren moeten eind deze maand zijn beoordeeld, maar in waarschijnlijk een vijfde van de gevallen gaat dat niet lukken.

2 uur geleden
Krant: Apple en Paramount praten over bundelen streamingdiensten

CUPERTINO (ANP) - Apple en Paramount hebben gesprekken over het bundelen van hun streamingdiensten, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Door samen te werken zouden de bedrijven hun diensten goedkoper en aantrekkelijker kunnen maken.

3 uur geleden
Maximumprijs warmtenet gaat hard omlaag dankzij goedkoper gas

DEN HAAG (ANP) - De maximale prijs die energieleveranciers mogen vragen aan klanten van warmtenetten gaat hard omlaag. De prijs voor 'stadsverwarming', die toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) reguleert, is gekoppeld aan de gasprijzen en die zijn nu een stuk lager dan een jaar geleden. Het maximumtarief bedraagt daarom iets meer dan de helft van dat van vorig jaar.

3 uur geleden
Fletcher neemt hotel-restaurant Oud London over

ZEIST (ANP) - Fletcher, de grootste hotelketen van Nederland, neemt het historische hotel-restaurant Oud London in Zeist over. Ook gaat de keten de exploitatie van het zeventiende-eeuwse Slot Zeist overnemen.

3 uur geleden