Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse admiraal vliegt uit bocht met Poetin-relaas en stapt op

Duitse admiraal vliegt uit bocht met Poetin-relaas en stapt op

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse marinebaas Kay-Achim Schönbach heeft zaterdagavond zijn ontslag ingediend nadat de regering afstand had genomen van zijn uitspraken over de Russische president Vladimir Poetin en het conflict rond Oekraïne. Hij had in een video gezegd dat Poetin respect verdient en Oekraïne het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim nooit zal terugkrijgen.

Volgens het ministerie van Defensie in Berlijn is het relaas van de admiraal niet in overeenstemming met het standpunt van de regering en kunnen ze westerse pogingen de situatie te de-escaleren verzwakken. Schönbach kreeg de kans zich te verdedigen tegenover de legerleiding, betuigde spijt over zijn "foute" uitlatingen en besloot vervolgens de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

"Wat hij echt wil is respect", zei Schönbach over Poetin. "En mijn God, iemand respecteren is niet duur, zelfs kosteloos. Het is makkelijk hem het respect te geven dat hij wenst, en waarschijnlijk ook verdient". De betreffende video verscheen op YouTube en werd uitgebreid besproken in Duitse media.

Persoonlijke mening

Schönbach verklaarde zijn persoonlijke mening te hebben gegeven bij een denktankdiscussie in India. Het Oekraïense buitenlandministerie ontbood daarop de Duitse ambassadeur in Kiev om er in Berlijn op aan te dringen de laakbare uitspraken te verwerpen.

Die kwamen op een gevoelig moment nu Rusland meer dan 100.000 militairen heeft samengetrokken bij de Oekraïense grens. Westerse landen vrezen een inval en hebben Poetin al vele malen gewaarschuwd voor zware repercussies als dat gebeurt. Het Kremlin ontkent aanvalsplannen, maar wil wel dat NAVO-troepen zich terugtrekken uit het oosten van Europa en de garantie dat Oekraïne nooit lid wordt van het bondgenootschap.

De nu teruggetreden marinechef erkende wel dat er iets moet worden gedaan tegen Ruslands acties, maar tekende aan dat de in 2014 geannexeerde Krim nooit meer zal worden teruggegeven. "Dat is een feit." Het Westen eist dat de inlijving ongedaan wordt gemaakt.

Meer uit Buitenland

Hezbollah: zestig raketten afgevuurd op Israëlische basis

BEIROET (ANP/AFP) - Hezbollah zegt zestig raketten op een Israëlische militaire basis te hebben afgevuurd. Volgens de Libanese groepering gaat het om een vergeldingsactie voor eerdere Israëlische luchtaanvallen ver op Libanees grondgebied.

27 minuten geleden
VS-militair overleden die zichzelf in brand stak bij ambassade Israël

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse militair die zichzelf in brand had gestoken bij de Israëlische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington, is overleden. Dat melden Amerikaanse media.

2 uur geleden
Slowakije: landen overwegen troepen te sturen naar Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Sommige landen van de EU en de NAVO overwegen troepen naar Oekraïne te sturen, stelt de Slowaakse premier Robert Fico. Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat. Het zou niet gaan om een inzet in Europees of NAVO-verband.

2 uur geleden
Aanhang Navalny houdt afscheidsbijeenkomst voor einde week

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat er "voor het einde van de werkweek" een publieke herdenking van hem komt. Er wordt gezocht naar een plek waar de bijeenkomst kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden, zo wordt via sociale media bericht. Aanvankelijk was sprake van een begrafenis, maar volgens Navalny-woordvoerster Kira Jarmisj is nog niet bekend waar en wanneer Navalny wordt begraven.

2 uur geleden
Team van Navalny: begrafenis Navalny voor einde werkweek

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team van medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat hij "voor het einde van de werkweek" wordt begraven. Er wordt gezocht naar een plek waar een publieke begrafenis kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden.

3 uur geleden
Bijna drie jaar cel geëist tegen Russische mensenrechtenactivist

MOSKOU (ANP/AFP) - Een aanklager heeft in Rusland bijna drie jaar cel geëist tegen mensenrechtenactivist Oleg Orlov. De 70-jarige Orlov wordt ervan beschuldigd dat hij de Russische strijdkrachten in diskrediet heeft gebracht en de aanval op Oekraïne meerdere malen heeft veroordeeld.

3 uur geleden
Onderzoek naar kritiek op Israël tijdens slotceremonie Berlinale

BERLIJN (ANP/DPA) - De kritiek op Israël tijdens de slotceremonie van het filmfestival van Berlijn (de Berlinale) wordt onderzocht, aldus de Duitse cultuurminister Claudia Roth..

3 uur geleden