Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse aanklager onderzoekt 42 misbruikmeldingen Katholieke Kerk

Duitse aanklager onderzoekt 42 misbruikmeldingen Katholieke Kerk

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De openbaar aanklager in München gaat onderzoek doen naar 42 gevallen van vermeend misbruik binnen de Duitse Rooms-Katholieke Kerk. Het strafrechtelijke onderzoek volgt op een rapport van een Duits advocatenkantoor over het wijdverspreide misbruik binnen het aartsbisdom München en Freising.

Het advocatenkantoor heeft volgens een woordvoerder van de aanklager in augustus vorig jaar 41 zaken aangeleverd en nog een in november vorig jaar. "Het gaat uitsluitend over zaken van kerkmedewerkers die nog in leven zijn."

Als op basis van deze onderzoeken blijkt dat kerkleiders mogelijk ook strafbaar hebben gehandeld, dan gaat de aanklager dat ook onderzoeken, zegt een woordvoerder. Dan worden ook meer gegevens opgevraagd van het advocatenkantoor dat het onderzoek leidde.

Donderdag werd bekend dat er honderden gevallen van kindermisbruik waren tussen 1945 en 2019 in het aartsbisdom München en Freising. Meerdere toenmalige kerkleiders in Duitsland, onder wie paus emeritus Benedictus, worden ervan beschuldigd lagere medewerkers de hand boven het hoofd te hebben gehouden. De paus emeritus was van 1977 tot 1982 aartsbisschop van het bisdom.

Meer uit Buitenland

Twee tieners aangehouden voor plan aanslag op kerstmarkt Keulen

DÜSSELDORF (ANP) - Twee tieners zijn in Duitsland aangehouden, omdat ze op sociale media contact met elkaar hebben gehad over het plannen van een jihadistische aanslag. Volgens justitie communiceerden een 15-jarige Duitse jongen van Afghaanse komaf en een 16-jarige in Duitsland wonende Rus over een aanslag in december op een kerstmarkt of een synagoge in Keulen, meldt de omroep WDR.

16 minuten geleden
Israël wil alle vrouwen en kinderen terug bij verlenging bestand

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël wil alleen het tijdelijke bestand met Hamas verlengen als dat betekent dat de Palestijnse militante beweging alle vrouwelijke en minderjarige gijzelaars vrijlaat. Volgens een Israëlische functionaris die bij de onderhandelingen betrokken is heeft Hamas zeker nog genoeg vrouwen en kinderen in handen om de gevechtspauze in de Gazastrook twee of drie dagen langer te laten duren.

19 minuten geleden
Hamas: twee Russen vrijgelaten op verzoek van president Poetin

GAZA-STAD (ANP/AFP/DPA) - Hamas heeft naar eigen zeggen twee Russische vrouwen vrijgelaten die werden vastgehouden als gijzelaar. Dat gebeurde op aandringen van de Russische regering, aldus de gewapende tak van Hamas, de Al Qassambrigades.

28 minuten geleden
Franse justitieminister vrijgesproken van belangenverstrengeling

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse minister van Justitie Éric Dupond-Moretti heeft zich niet schuldig gemaakt aan een belangenverstrengeling. De politicus moest voor een speciaal hof verschijnen omdat hij mogelijk zijn functie misbruikt heeft om tegenstanders uit zijn tijd als advocaat terug te pakken. Dat zogenoemde Hof van Justitie van de Republiek (CJR) heeft geoordeeld dat daar geen sprake van is.

42 minuten geleden
NAVO-chef: Russische raketten klaar om Oekraïne in kou te zetten

BRUSSEL (ANP) - Rusland heeft een groot aantal raketten verzameld om Oekraïne komende winter "in het donker en in de kou" te zetten, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Maar voor moedeloosheid is volgens Stoltenberg geen plaats. Bondgenoten helpen Oekraïne het luchtruim te verdedigen en Rusland zelf incasseert ook klap op klap.

1 uur geleden
Hamas: jongste gijzelaar en gezinsleden dood door aanval Israël

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas maakt melding van het overlijden van drie gijzelaars door een eerder bombardement van Israël op de Gazastrook. Het zou gaan om de tien maanden oude baby Kfir Bibas, de jongste gijzelaar, zijn 4-jarige broer en hun moeder. Israël laat weten onderzoek te doen naar deze informatie.

1 uur geleden
Rusland loopt plek in belangrijke raad van de OPCW mis

DEN HAAG (ANP) - Rusland is een belangrijke stem in de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) kwijtgeraakt. Het land kreeg te weinig steun voor een zetel in de zogenoemde Uitvoerende Raad, die verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van de werkzaamheden van de organisatie.

2 uur geleden