
Duits verzet verkoopban ‘vieze’ auto’s dreigt EU-top te verstoren
BRUSSEL (ANP) - In Brussel onderhandelen de lidstaten koortsachtig om Duitsland te bewegen zijn onverwachte verzet tegen een eerder overeengekomen verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselmotoren in de EU vanaf 2035 op te geven. Als de kwestie niet tijdig wordt opgelost dreigt ze op de EU-top later deze week te moeten worden uitgevochten.
De ministers voor Europese Zaken zijn bijeen om de Europese Raad van regeringsleiders en staatshoofden van donderdag en vrijdag voor te bereiden, en onderhandelen over de conclusies die de top na afloop naar buiten zal brengen. Oekraïne, de Europese concurrentiepositie en de ontwikkelingen in de eurozone zijn hoofdthema's.
Duitsland, dat aanvankelijk akkoord ging met de vergaande milieuwetgeving voor auto’s, eist ineens vrijstellingen voor zogenoemde e-brandstoffen. Dat zijn synthetische brandstoffen die uit elektriciteit, biomassa of koolstof worden gemaakt. Ze kunnen worden gebruikt in voertuigen met een verbrandingsmotor.
Brief
Volgens de Financial Times hebben 47 bedrijven, waaronder autofabrikanten Volvo en Ford, een brief naar de Europese Commissie gestuurd waarin ze oproepen niet te zwichten voor de Duitse druk. Ook vicevoorzitter Frans Timmermans, verantwoordelijk voor klimaatbeleid, is betrokken bij de onderhandelingen.
Het terugdraaien van het verbod op verbrandingsmotoren schept "een gevaarlijk precedent voor de EU-beleidsvorming en ondermijnt het vertrouwen van het bedrijfsleven in het politieke en beleidsvormingsproces", schrijven de 47 volgens de Britse zakenkrant. Veel bedrijven zetten bovendien al sterk in op investeringen in elektrische auto’s.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
29 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
17 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
17 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
18 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
18 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
19 uur geleden