Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits radicaal-rechts dumpt EU-lijsttrekker na vergoelijken SS

Duits radicaal-rechts dumpt EU-lijsttrekker na vergoelijken SS

BERLIJN/BRUSSEL (ANP) - De Duitse bondgenoot van de PVV zet zijn Europese lijsttrekker aan de kant na vergoelijkende opmerkingen over de SS. Maximilian Krah mag, in volle verkiezingscampagne, voorlopig niet voor de partij optreden.

Europarlementariër Krah was al in opspraak sinds een naaste medewerker van hem werd opgepakt wegens spionage voor China. Daarbovenop kwamen Krahs uitlatingen over de SS, die helemaal verkeerd vielen bij andere partijen in de radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement. Niet alle SS'ers waren oorlogsmisdadigers, zei Krah over het nazi-keurkorps dat voorop ging in het uitroeien van de Joden.

Dat werd de partij van de Franse Marine Le Pen, die zich juist wil losmaken van extreemrechts en een gematigder koers kiest, en ook de Deense Volkspartij te gortig. Le Pen kondigde woensdag nog eens een "schone breuk" met de AfD aan.

Russische propaganda

Krah ziet verder af van campagne-activiteiten en trekt zich terug uit de AfD-leiding, laat hij weten op X. Wel lijkt hij voor zijn partij terug te willen keren in het Europees Parlement. Hij ziet geen kwaad in zijn uitlatingen, die hij "feitelijk en genuanceerd" noemt. Maar "het laatste wat we nu nodig hebben is een discussie over mij".

AfD ligt al langer onder vuur. AfD-Europarlementariërs waren volgens Tsjechië ook betrokken bij het verspreiden van Russische propaganda, mogelijk ook tegen betaling. De partij houdt de nummer twee van de Europese lijst om die reden ook al in de luwte.

Le Pen zoekt de laatste tijd toenadering tot de iets gematigder rechts-conservatieve ECR-fractie. Brusselwatchers houden er rekening mee dat ze een nieuwe alliantie wil smeden met partijen als die van de Italiaanse premier Giorgia Meloni, de vaandeldrager van ECR.

Meer uit Buitenland

Dodental onder deelnemers hadj opgelopen

MEKKA (ANP/AFP) - Het aantal sterfgevallen tijdens de hadj in Saudi-Arabië is opgelopen tot boven de negenhonderd. Deelnemers van de pelgrimstocht hebben dit jaar te maken met zeer hoge temperaturen en die hitte is honderden mensen fataal geworden.

27 minuten geleden
Poetin aangekomen in Vietnam

HANOI (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in Vietnam, melden Russische persbureaus. Hij bezoekt het Zuidoost-Aziatische land voor het eerst sinds 2017 om de banden aan te halen.

51 minuten geleden
Partij van Le Pen schorst parlementskandidaat om antisemitisme

PARIJS (ANP/AFP) - De uiterst rechtse partij Rassemblement National (RN) heeft een van haar kandidaten voor de Franse parlementsverkiezingen geschorst om een antisemitisch bericht. Hoewel de partij van Marine Le Pen hem niet meer steunt, is het te laat om zijn kandidatuur in te trekken.

58 minuten geleden
Rechts-conservatieven streven liberalen voorbij in EU-parlement

BRUSSEL (ANP) - De rechts-conservatieve fractie in het Europees Parlement is dankzij wat versterkingen nu de derde in grootte in het Europees Parlement. De ECR-fractie van onder andere de radicaal-rechtse Italiaanse premier Giorgia Meloni en ook van de SGP is de liberalen voorbijgestreefd.

1 uur geleden
Hezbollah: geen plek in Israël blijft gespaard bij totale oorlog

BEIROET (ANP/AFP/RTR) - De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, waarschuwt dat "geen enkele plek" in Israël gespaard zal blijven bij een totale oorlog met dat land. De Israëlische buitenlandminister Israel Katz dreigde eerder met een "totale oorlog" waarin de Libanese beweging vernietigd zou worden.

3 uur geleden
Hezbollah beschiet Israël weer met raketten, ondanks waarschuwing

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hezbollah heeft opnieuw een raketaanval uitgevoerd op Israël. Er zijn zo'n vijftien projectielen afgevuurd vanuit Libanon, zeggen de Israëlische strijdkrachten. Een Israëlische minister waarschuwde een dag eerder nog dat Hezbollah vernietigd zal worden als het geweld verder escaleert en er oorlog uitbreekt.

5 uur geleden
Macron veroordeelt antisemitisme na misdaad bij Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft "de gesel van het antisemitisme" die zijn land volgens hem plaagt, fel veroordeeld. Hij reageerde op de gemelde verkrachting en mishandeling van een Joods meisje afgelopen weekeinde in Courbevoie, een voorstad van Parijs. In deze zaak zijn twee kinderen van 12 en 13 jaar aangehouden. Een derde kind dat bij de misdaden aanwezig en betrokken zou zijn geweest, wordt volgens Franse media voorlopig als getuige gehoord.

6 uur geleden