Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits parlementslid stapt toch maar meteen op na 'mondkapjesdeal'

Duits parlementslid stapt toch maar meteen op na 'mondkapjesdeal'

MANNHEIM/BERLIJN (ANP) - De christendemocratische parlementariër Nikolas Löbel is maandag uit de politiek en de Duitse Bondsdag gestapt. Zondag kwam naar buiten dat hij via zijn onderneming 250.000 euro had overgehouden aan advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Zijn bedrijf heeft commissie gekregen bij het sluiten van contracten tussen een leverancier van mondkapjes in Baden-Württemberg en twee afnemers in Heidelberg en Mannheim.

Löbel erkende volgens Duitse media dat hij fouten heeft gemaakt. Hij zei zondag zich uit de commissie Buitenlandse Zaken van de Bondsdag terug te trekken en in augustus het Duitse parlement te zullen verlaten. Het ontlokte een storm van kritiek van onder anderen topfiguren van zijn eigen CDU. De christendemocraten stellen dat hij het aanzien van de Bondsdag en van de CDU schaadt als hij tot de komende verkiezingen in september blijft zitten. Löbel besloot daarom maandag toch maar spoorslags terug naar Mannheim te gaan en 'politiek Berlijn' helemaal de rug toe te keren.

Hij is niet de enige beleidmaker die aan de coronacrisis verdient. De Beierse christendemocraat Georg Nüsslein zou ook als parlementariër en ondernemer zijn ingeschakeld voor advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Hij zou maar liefst 650.000 euro aan zijn 'mondkapjeskennis' hebben verdiend. Nüsslein vertrok zondagavond uit de Bondsdag.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Merkel waarschuwt bij afscheid voor antidemocratische tendenzen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bij haar afscheid gewaarschuwd voor antidemocratische tendenzen. Ze riep de Duitsers op bijvoorbeeld aanhangers van samenzweringstheorieën tegen te spreken. Er zijn grenzen aan het tolereren van andersdenkenden die de democratie kunnen bedreigen, vond de christendemocrate bij haar vertrek, nadat ze zestien jaar aan de macht is geweest. Ze wordt naar verwachting woensdag opgevolgd door de sociaaldemocraat Olaf Scholz.

5 uur geleden
Zuid-Afrika: besmettingsrisico met Omikron drie keer hoger

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - De Omikron-variant van het coronavirus geeft een drie keer hoger risico op besmetting dan de al zeer besmettelijke Delta-variant, melden Zuid-Afrikaanse gezondheidsinstellingen. Zij zeggen bewijs te hebben dat de Omikron-variant mensen die eerder zijn besmet en immuun zouden moeten zijn voor Covid-19 opnieuw kan besmetten. Het onderzoek is nog niet beoordeeld door andere wetenschappers en is daarom nog niet gepubliceerd.

6 uur geleden
Regeringsleider Oostenrijk kondigt al weer vertrek aan

WENEN (ANP) - De regeringsleider van Oostenrijk, bondskanselier Alexander Schallenberg, heeft zijn aftreden aangekondigd. De politicus van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) volgde bijna twee maanden geleden zijn partijgenoot Sebastian Kurz op, die vertrok omdat justitie hem verdenkt van corruptie.

7 uur geleden
Zoon Kaddafi mag alsnog meedoen aan Libische presidentsverkiezing

SEBHA (ANP/AFP) - Saif al-Islam, een zoon van de Libische oud-dictator Muammar Kaddafi, mag alsnog meedoen aan de presidentsverkiezingen in zijn land. De kiesraad van Libië had hem vorige week uitgesloten vanwege eerdere veroordelingen, maar een rechter heeft hem in een beroepsprocedure toegelaten als kandidaat voor de stembusgang op 24 december, melden Libische media.

7 uur geleden
ECDC: aantal Omicron-gevallen stijgt naar ongeveer 80

SOLNA (ANP) - Nog eens twintig mensen in Europese landen blijken de Omikron-variant van het coronavirus onder de leden te hebben. Het totale aantal gevallen stijgt daarmee naar 79. Daarnaast zijn er een paar verdachte maar nog niet bevestigde gevallen, dus het cijfer kan volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC nog oplopen.

9 uur geleden
Barnier geen presidentskandidaat voor Franse Republikeinen

PARIJS (ANP/RTR) - De conservatieve Franse partij Les Républicains schuift Valérie Pécresse of Éric Ciotti naar voren om president Macron uit te dagen bij de verkiezingen van volgend jaar. Die twee politici kregen de meeste stemmen bij een interne voorverkiezing van hun partij. Andere kandidaten, onder wie de internationaal bekende voormalige brexitonderhandelaar Michel Barnier, zijn uitgeschakeld.

9 uur geleden
Duits parlement kiest Scholz op 8 december tot bondskanselier

BERLIJN (ANP) - Het Duitse parlement wil op woensdag 8 december de sociaaldemocraat Olaf Scholz tot nieuwe bondskanselier van Duitsland kiezen. Hij volgt dan de christendemocratische Angela Merkel op, die zestien jaar het land leidde.

10 uur geleden