Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits parlementslid stapt toch maar meteen op na 'mondkapjesdeal'

Duits parlementslid stapt toch maar meteen op na 'mondkapjesdeal'

MANNHEIM/BERLIJN (ANP) - De christendemocratische parlementariër Nikolas Löbel is maandag uit de politiek en de Duitse Bondsdag gestapt. Zondag kwam naar buiten dat hij via zijn onderneming 250.000 euro had overgehouden aan advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Zijn bedrijf heeft commissie gekregen bij het sluiten van contracten tussen een leverancier van mondkapjes in Baden-Württemberg en twee afnemers in Heidelberg en Mannheim.

Löbel erkende volgens Duitse media dat hij fouten heeft gemaakt. Hij zei zondag zich uit de commissie Buitenlandse Zaken van de Bondsdag terug te trekken en in augustus het Duitse parlement te zullen verlaten. Het ontlokte een storm van kritiek van onder anderen topfiguren van zijn eigen CDU. De christendemocraten stellen dat hij het aanzien van de Bondsdag en van de CDU schaadt als hij tot de komende verkiezingen in september blijft zitten. Löbel besloot daarom maandag toch maar spoorslags terug naar Mannheim te gaan en 'politiek Berlijn' helemaal de rug toe te keren.

Hij is niet de enige beleidmaker die aan de coronacrisis verdient. De Beierse christendemocraat Georg Nüsslein zou ook als parlementariër en ondernemer zijn ingeschakeld voor advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Hij zou maar liefst 650.000 euro aan zijn 'mondkapjeskennis' hebben verdiend. Nüsslein vertrok zondagavond uit de Bondsdag.

Meer uit Buitenland

'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

1 uur geleden
Kopstuk Europees Parlement hekelt stikstofbrief aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - De leider van de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hekelt de strenge brief over het stikstofbeleid die de Europese Commissie het kabinet deze week heeft gestuurd. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing tijdens delicaat stikstofoverleg tussen de regeringspartijen is "ongevoelig", zegt deze Manfred Weber na berichtgeving van De Telegraaf. De commissie heeft volgens hem een "blunder" begaan.

2 uur geleden
Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

BEIJING (ANP/RTR) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in Beijing met president Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne en de opstelling van China. Sánchez zei na afloop dat hij Xi heeft aangemoedigd om te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verwachting was dat Xi hem vorige week al zou bellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

3 uur geleden
Fraude-onderzoek naar topambtenaar EU om Qatar-reisjes

BRUSSEL (ANP) - De fraudebestrijdingsdienst van de Europese Unie heeft een onderzoek ingesteld naar de topambtenaar die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde. Hij deed dat terwijl de EU onderhandelde over een voor Qatar lucratieve deal over vliegrechten.

5 uur geleden
President Loekasjenko van Belarus vreest kernoorlog, eist bestand

MINSK (ANP/AFP) - De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko heeft in een toespraak tot het parlement en de natie gezegd dat door de steeds verder opgevoerde westerse steun aan Oekraïne een kernoorlog dreigt te worden geprovoceerd. Er moet onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf een wapenstilstand komen in Oekraïne en er moet worden gesproken over een vredesregeling voor de lange termijn, zei Loekasjenko.

5 uur geleden
Paus Franciscus aan de beterende hand, maar nog in het ziekenhuis

ROME (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft opnieuw een goede en rustige nacht doorgebracht in het ziekenhuis, melden bronnen in het Vaticaan vrijdag. Volgens zijn artsen lijkt hij goed te herstellen van de bronchitisinfectie.

6 uur geleden
Antwerpse burgemeester mogelijk doelwit terreurverdachten België

ANTWERPEN (ANP) - De terreurverdachten die eerder deze week in België werden opgepakt, beraamden een moordaanslag op de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, meldt het Belgische Openbaar Ministerie. Ze maakten zich onder meer boos over het Antwerpse hoofddoekverbod voor baliemedewerkers, schrijven Belgische kranten.

7 uur geleden