Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits parlementslid stapt toch maar meteen op na 'mondkapjesdeal'

Duits parlementslid stapt toch maar meteen op na 'mondkapjesdeal'

MANNHEIM/BERLIJN (ANP) - De christendemocratische parlementariër Nikolas Löbel is maandag uit de politiek en de Duitse Bondsdag gestapt. Zondag kwam naar buiten dat hij via zijn onderneming 250.000 euro had overgehouden aan advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Zijn bedrijf heeft commissie gekregen bij het sluiten van contracten tussen een leverancier van mondkapjes in Baden-Württemberg en twee afnemers in Heidelberg en Mannheim.

Löbel erkende volgens Duitse media dat hij fouten heeft gemaakt. Hij zei zondag zich uit de commissie Buitenlandse Zaken van de Bondsdag terug te trekken en in augustus het Duitse parlement te zullen verlaten. Het ontlokte een storm van kritiek van onder anderen topfiguren van zijn eigen CDU. De christendemocraten stellen dat hij het aanzien van de Bondsdag en van de CDU schaadt als hij tot de komende verkiezingen in september blijft zitten. Löbel besloot daarom maandag toch maar spoorslags terug naar Mannheim te gaan en 'politiek Berlijn' helemaal de rug toe te keren.

Hij is niet de enige beleidmaker die aan de coronacrisis verdient. De Beierse christendemocraat Georg Nüsslein zou ook als parlementariër en ondernemer zijn ingeschakeld voor advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Hij zou maar liefst 650.000 euro aan zijn 'mondkapjeskennis' hebben verdiend. Nüsslein vertrok zondagavond uit de Bondsdag.

Meer uit Buitenland

Persbureau: Macron te druk met boerenoverleg voor G7-top

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron neemt niet deel aan het overleg met de leiders van andere G7-landen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bronnen bij het Franse presidentieel paleis zeggen tegen het agentschap dat in zijn plaats minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné aanschuift. Macron zelf is in overleg met boze boeren.

1 uur geleden
Zelensky na twee jaar oorlog: we zullen winnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zwoer zaterdag dat zijn land Rusland zal verslaan in de oorlog. Het is precies twee jaar geleden dat Rusland de grootschalige invasie in Oekraïne begon.

3 uur geleden
VK: tot nu toe 350.000 Russen gewond of gedood in Oekraïne

LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie stelt dat sinds het begin van de invasie in Oekraïne zo'n 350.000 Russische militairen gewond of gedood zijn. Daarnaast zouden ten minste 2700 tanks en 5000 pantserinfanterievoertuigen zijn vernietigd. Toch is de militaire aanwezigheid nu groter dan aan het begin van de invasie.

4 uur geleden
Medvedev zegt dat Rusland wraak neemt voor sancties

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland zal "wraak" nemen voor de nieuwe sancties van westerse landen. Dat zegt oud-president Dmitri Medvedev, die tegenwoordig ondervoorzitter is van de Russische veiligheidsraad. De sancties werden opgelegd vlak voor de grootschalige oorlog in Oekraïne zijn derde jaar ingaat en na de dood van oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die onder verdachte omstandigheden overleed in een Russische gevangenis.

5 uur geleden
Paus zegt volgens het Vaticaan afspraken af om 'milde griep'

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De paus heeft zijn afspraken voor zaterdag afgezegd. Hij heeft een "milde griep", aldus een verklaring van het Vaticaan. De 87-jarige kerkvorst heeft op zaterdag meestal afspraken met functionarissen van de kerk en een aantal privéontmoetingen. Details over de toestand van de paus zijn niet bekendgemaakt.

5 uur geleden
NAVO-chef roept op niet de moed te verliezen rond Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg roept op om de moed niet te verliezen wat betreft de oorlog in Oekraïne. Het land heeft successen geboekt in de strijd en langer standgehouden dan velen vooraf dachten, zegt hij in een verklaring op de dag dat wordt stilgestaan bij de start van de Russische invasie, twee jaar geleden.

6 uur geleden
Rellen bij boerenbeurs waar Franse president Macron aanwezig is

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Boze boeren hebben een landbouwbeurs in Parijs bestormd, waar de Franse president Emmanuel Macron net was aangekomen. Demonstranten van de bonden FNSEA, Jeunes agriculteurs en Coordination rurale braken door een poort en drongen binnen. Daar raakten ze in gevecht met beveiligers.

7 uur geleden