Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits parlement akkoord met verhoging minimumloon

Duits parlement akkoord met verhoging minimumloon

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - Het Duitse parlement heeft vrijdag ingestemd met een verhoging van het minimumloon naar 12 euro per uur in oktober. Nu is dat nog 9,82 euro per uur en per 1 juli gaat het minimumloon al omhoog naar 10,45 euro.

De verhoging kreeg steun van een ruime meerderheid van de Bondsdag. De partijen CDU en AfD onthielden zich van stemming. De loonsverhoging was een belangrijke verkiezingsbelofte van bondskanselier Olaf Scholz. Volgens arbeidsminister Hubertus Heil zal de verhoging vooral gunstig zijn voor vrouwen en mensen in het oosten van Duitsland. Hij stelde dat het een zaak van respect is voor hardwerkende mensen.

Nu werken ruim 6 miljoen mensen in Duitsland voor een minimumloon, op een actieve beroepsbevolking van meer dan 45 miljoen. De loonsverhoging moet die mensen helpen met de hoge inflatie. Werkgeversorganisaties hebben echter gewaarschuwd dat daardoor de loonkosten zullen stijgen, waardoor de prijzen verhoogd moeten worden en de inflatie verder kan toenemen. De Duitse vakbonden willen juist nog grotere loonsverhogingen.

In Nederland bedraagt het minimumloon voor iemand van 21 jaar en ouder op basis van een 40-urige werkweek per 1 juli 10,14 per uur. Als je maar een 38-urige of zelfs 36-urige werkweek hebt is het minimum-uurloon hier wel wat hoger.

Meer uit Financieel

Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

10 minuten geleden
Verlichtingsbedrijf Signify bij winnaars Damrak om reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de eerste handelsdag van december met winst gesloten. Op het Damrak stond verlichtingsbedrijf Signify in de schijnwerpers na aankondiging van een reorganisatie om de kosten te verlagen. Met die ingreep in het personeelsbestand wil het in de MidKap genoteerde bedrijf 200 miljoen euro per jaar besparen.

21 minuten geleden
Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

1 uur geleden
Pfizer daalt op Wall Street na tegenvaller afslankpil

NEW YORK (ANP) - Pfizer behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het farmacieconcern stopt met de ontwikkeling van een tweemaal daagse versie van zijn experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen. Het concern is nog wel steeds van plan om medio 2024 de proefgegevens vrij te geven over een eenmaal daagse versie van het medicijn, bekend als danuglipron. Het aandeel werd bijna 7 procent lager gezet.

2 uur geleden
Achmea wil uitstoot verzekerde auto's verlagen

ZEIST (ANP) - Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

3 uur geleden
Gemeenten kunnen WOZ-bezwaren niet op tijd afhandelen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten slagen er dit jaar niet in alle WOZ-bezwaren op tijd af te handelen. De bezwaren moeten eind deze maand zijn beoordeeld, maar in waarschijnlijk een vijfde van de gevallen gaat dat niet lukken.

3 uur geleden
Krant: Apple en Paramount praten over bundelen streamingdiensten

CUPERTINO (ANP) - Apple en Paramount hebben gesprekken over het bundelen van hun streamingdiensten, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Door samen te werken zouden de bedrijven hun diensten goedkoper en aantrekkelijker kunnen maken.

4 uur geleden