Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits-Nederlandse samenwerking tegen plofkraken geïntensiveerd

Duits-Nederlandse samenwerking tegen plofkraken geïntensiveerd

OSNABRÜCK (ANP) - De politie in de Duitse grensregio’s met Nederland gaan intensiever samenwerken tegen de voornamelijk uit Nederland afkomstige plofkrakers. Vrijdag maakte de politie in de Duitse noordelijke deelstaat Nedersaksen bekend een speciaal rechercheteam opgetuigd te hebben om de plofkrakers op te sporen. Dit rechercheteam gaat nauw samenwerken met de politie van de zuidelijker gelegen deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen en met Nederland.

Het nieuwe rechercheteam bestaat volgens een woordvoerster van de politie in Osnabrück uit ervaren rechercheurs. De bovenregionale samenwerking moet de grensoverschrijdende samenhangen van de plofkraken en plofkrakers in kaart brengen.

Volgens de Duitse politie is de Nederlandse dadergroep goed georganiseerd. "We hopen door onze zeer goede en nauwe samenwerking met de politie in Nederland en Noord-Rijnland-Westfalen de daders op het spoor te komen", aldus de woordvoerster.

Werkwijze

Alleen al in Nedersaksen zijn er sinds 2015 met name in de regio’s Bentheim en Emsland 63 geldautomaten opgeblazen, aldus de Duitse politie. Het gaat om een gebied langs de Duitse kant van de grens tussen Enschede en Winschoten. De schade aan gebouwen bedroeg meer dan 4 miljoen euro.

De werkwijze van de daders is altijd dezelfde, aldus de politie. "Ze proberen geldautomaten van banken te laten exploderen om zo geld buit te maken. Meestal vluchten ze vervolgens met een snelle auto. Door de ontploffing en de drukgolf ontstaat vaak behoorlijke schade aan gebouwen en goederen, waarbij er ook gevaar is voor omwonenden."

Meer uit Binnenland

Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

13 minuten geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

7 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

7 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

7 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

7 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

8 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

8 uur geleden