Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits kabinet en sector in gesprek over klimaatneutrale economie

Duits kabinet en sector in gesprek over klimaatneutrale economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse regering, ondernemersorganisaties en de vakbonden zijn dinsdag formeel de gesprekken begonnen over de vraag hoe de Duitse economie aan de klimaatdoelstellingen kan voldoen. De regering van bondskanselier Olaf Scholz wil namelijk dat Duitsland in 2045 klimaatneutraal is.

De drie partijen die sinds eind vorig jaar de regering vormen, namelijk de centrumlinkse SPD, de Groenen en de liberale FDP, hebben de klimaatdoelstellingen verder aangescherpt. Scholz stelde zijn land de grootste economische en industriële transformatie in een eeuw in het vooruitzicht.

Voor met name de belangrijke industriële productie van Duitsland, waaronder de auto-industrie, wordt het een zware opgave. De coalitie sprak daarom af dat in de eerste helft van 2022 "stabiele en betrouwbare randvoorwaarden" voor die transitie moeten worden besproken.

De zogeheten 'Allianz für Transformation' die dinsdag in Berlijn bijeenkomt moet die randvoorwaarden deels gaan scheppen. Naast Scholz zullen ook andere bewindspersonen aan tafel schuiven, onder wie minister Robert Habeck van Economie en Klimaat.

De Duitse regering wil onder andere fors inzetten op het opwekken van duurzame energie. Mede door de oorlog in Oekraïne is de roep om actie daarvoor toegenomen, omdat Duitsland af wil van Russische fossiele brandstoffen. Daarnaast zijn de energieprijzen onder meer door de oorlog flink gestegen.

Meer uit Buitenland

Biden: steun voor Israël onwrikbaar

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden blijft toegewijd aan bondgenoot Israël en aan de vrijlating van de gijzelaars die nog worden vastgehouden in de Gazastrook. Dat zegt de Amerikaanse president zondagavond (plaatselijke tijd) in een boodschap voor de joodse feestdag Pesach.

1 uur geleden
Wereldwijde militaire uitgaven stijgen naar nieuwe recordhoogte

KOPENHAGEN (ANP) - De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2023 tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) meldt in een maandag gepubliceerd rapport dat vorig jaar 2,44 biljoen dollar (circa 2289 miljard euro) aan defensie is uitgegeven. Ook na correctie voor de inflatie is dat 6,8 procent meer dan in 2021.

1 uur geleden
Stoltenberg: Amerikaanse hulp voor Oekraïne komt niet te laat

WASHINGTON/KYIV (ANP) - De onlangs goedgekeurde Amerikaanse militaire steun voor Oekraïne komt niet te laat. Dat heeft Jens Stoltenberg zondag gezegd tegen de Amerikaanse televisiezender MSNBC. De maandenlange onzekerheid heeft volgens de secretaris-generaal van de NAVO wel gevolgen gehad.

4 uur geleden
Oekraïne schakelt 'oudste Russische schip' op Zwarte Zee uit

SEBASTOPOL (ANP/RTR/AFP) - Het Oekraïense leger meldt zondag dat het "het oudste dienende schip van de Russische Zwarte Zeevloot" heeft uitgeschakeld. Volgens een Oekraïense marinewoordvoerder werd het schip de Kommuna zondagochtend getroffen in Sebastopol en is het "duidelijk dat het schip niet langer in staat is om opdrachten uit te voeren".

8 uur geleden
Netanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

JERUZALEM (ANP/AFP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu belooft de "militaire en politieke druk" op Hamas te verhogen om gijzelaars vrij te krijgen. Israël schat dat Hamas nog 133 gijzelaars vasthoudt in de Gazastrook, van wie een deel is overleden.

11 uur geleden
Zelensky na goedkeuring steun VS: kans op overwinning

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt van een kans op een overwinning" op Rusland nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een steunpakket ter waarde van zo'n 61 miljard dollar (ongeveer 57,2 miljard euro) voor Oekraïne heeft goedgekeurd. "Ik denk dat deze steun de Oekraïense strijdkrachten echt zal versterken", aldus de president tegen de Amerikaanse nieuwszender NBC.

12 uur geleden
Media: massagraf gevonden in Nasser-ziekenhuis in Gaza

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Binnen het complex van het Nasser-ziekenhuis in de stad Khan Younis is een massagraf gevonden. AFP meldt op basis van de Gazaanse autoriteiten dat zeker vijftig lichamen zijn geborgen, nieuwszender Al Jazeera heeft het zelfs over 180 lichamen.

12 uur geleden