Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits hof oordeelt dat strenge coronamaatregelen wettig waren

Duits hof oordeelt dat strenge coronamaatregelen wettig waren

KARLSRUHE (ANP/AFP/DPA) - De strenge coronamaatregelen eerder dit jaar in Duitsland waren wettig, zo heeft het constitutionele hof in Karlsruhe bepaald. In het voorjaar werden sociale contacten beperkt, een avondklok ingevoerd en scholen gesloten. Het vonnis zou de weg vrij kunnen maken voor nieuwe, strengere maatregelen in het land.

De maatregelen werden in april tijdens de derde besmettingsgolf ingevoerd. Volgens het hof maakten maatregelen inbreuk op verschillende grondrechten, maar waren ze toch geoorloofd vanwege "het extreme gevaar van de pandemie".

Bondskanselier Angela Merkel en haar beoogde opvolger Olaf Scholz praten dinsdag met de deelstaatspremiers over het aanscherpen van de coronamaatregelen. Het overleg, dat vanwege het vonnis is vervroegd, komt op een moment waarop het aantal besmettingen snel oploopt en steeds meer ziekenhuizen vanwege drukte coronapatiënten moeten laten overplaatsen.

2G-beleid

In Duitsland is ruim 68 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Vooral in het zuiden en oosten van het land laten minder mensen zich inenten. Daar is de coronasituatie ernstiger dan in het noorden en westen, waar coronapatiënten juist naartoe worden gevlogen. De autoriteiten hebben inwoners meermaals opgeroepen zich te laten vaccineren en steeds meer mensen lijken daar gehoor aan te geven.

Het hebben van een coronapas is in Duitsland een voorwaarde om deel te nemen aan het openbare leven. Zo'n toegangsbewijs is sinds vorige week ook verplicht in het openbaar vervoer en op werkplekken. In delen van het land geldt daarnaast het 2G-beleid, wat inhoudt dat alleen gevaccineerde of genezen mensen toegang krijgen tot bijvoorbeeld restaurants, sportscholen en musea.

Meer uit Buitenland

Slowakije kwaad om Russische uitspraken rond verkiezingen

BRATISVLAVA (ANP/AFP) - Slowakije heeft kwaad gereageerd op uitspraken van de directeur van de Russische buitenlandse inlichtingendienst. Hij zei vlak voor de Slowaakse verkiezingen dat de liberale partij PS werd aangestuurd door de Verenigde Staten. De Slowaakse regering beschuldigt Rusland ervan zich met de verkiezingen te bemoeien.

2 uur geleden
Republikein komt met motie voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP/RTR) - De positie van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy lijkt te wankelen. Zijn Republikeinse partijgenoot Matt Gaetz zegt deze week met een motie te komen om McCarthy af te zetten. Gaetz is een van de hardliners binnen de Republikeinse Partij die ontevreden zijn over de deal die McCarthy zaterdag sloot met de Democraten om een shutdown te voorkomen.

3 uur geleden
Oud-topman Abercrombie & Fitch beschuldigd van seksuele uitbuiting

LONDEN (ANP) - Mike Jeffries, voormalig topman van modemerk Abercrombie & Fitch, wordt in het BBC-programma Panorama beschuldigd van het seksueel uitbuiten van mannen. Er zou een uitgebreid netwerk zijn om jonge mannen te regelen voor events met de Amerikaan Jeffries en zijn Britse partner Matthew Smith. Acht mannen zeggen tegen de BBC bij dat soort bijeenkomsten te zijn geweest en sommigen van hen zouden zijn misbruikt.

4 uur geleden
Pristina: Servië van plan noorden van Kosovo te annexeren

PRISTINA (ANP/AFP) - De Kosovaarse premier Albin Kurti beschuldigt Servië ervan het noorden van Kosovo te willen annexeren. Eind september kwam een Kosovaarse politieagent om het leven in een vuurgevecht met dertig etnisch Servische mannen, van wie er drie werden gedood. Volgens Kurti hoorde dat bij het plan om een deel van Kosovo te annexeren.

4 uur geleden
Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

8 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

8 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

9 uur geleden