Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits energieconcern Uniper wil miljarden extra overheidssteun

Duits energieconcern Uniper wil miljarden extra overheidssteun

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Duitse energieconcern Uniper wil nog eens tot 25 miljard euro aan steun van de Duitse overheid om de energiecrisis te overleven. Door de sterk verlaagde gasleveringen van Rusland aan Duitsland en hoge gasprijzen lijdt Uniper zware verliezen.

Uniper kreeg eerder al een kapitaalinjectie van 8 miljard euro van de Duitse overheid. Berlijn besloot in september om de grootste gasimporteur van Duitsland te nationaliseren. Daarmee wilde Duitsland er zeker van zijn dat het bedrijf gas kon blijven kopen en de industrie van het land kon blijven bevoorraden. De overheid heeft ook voor miljarden aan kredietgaranties verstrekt aan het energiebedrijf uit Düsseldorf.

Maar volgens Uniper is die steun onvoldoende om het bedrijf te stabiliseren. Uniper, dat ook elektriciteitscentrales in Nederland heeft, wil nu nieuwe aandelen gaan uitgeven aan de Duitse overheid om zo de extra steun te krijgen.

Verlies

"De kapitaalmaatregelen van de overheid moeten een einde maken aan maanden van onzekerheid voor ons bedrijf en onze klanten", aldus topman Klaus-Dieter Maubach. "De steun stelt Uniper in staat om gas te blijven leveren aan zijn klanten op de voorwaarden die zijn afgesproken voor de oorlog." Uniper vraagt zijn aandeelhouders volgende maand om goedkeuring te geven aan de redding door de overheid.

De onderneming leed in de eerste negen maanden van dit jaar een verlies van maar liefst 40 miljard euro. Dat kwam omdat de toevoer van goedkoper Russisch gas sterk is afgenomen waardoor Uniper op de openbare markt op zoek moest naar andere bronnen die veel duurder waren. Die kosten konden niet volledig worden doorberekend aan afnemers. In het miljardenbedrag houdt Uniper ook rekening met toekomstige verliezen.

Meer uit Financieel

Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

55 minuten geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

1 uur geleden
Computerstoring ontregelt internationaal handelsverkeer

NEW YORK (ANP) - De wereldwijde computerstoring heeft het internationale handelsverkeer ernstig ontregeld. Financiële instellingen in grote delen van de wereld ondervonden problemen met hun computersystemen, waardoor transacties moesten worden uitgesteld, blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

5 uur geleden
Euronext-beurzen hebben geen last van computerstoring

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De handel op de aandelenbeurzen van Euronext wordt niet beïnvloed door de wereldwijde computerstoring, meldt de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Milaan. "We zijn op de hoogte van de huidige Microsoft-storing. Het heeft echter geen impact op de handel op onze markten en we houden de situatie nauwlettend in de gaten", stelt de beursexploitant in een verklaring.

6 uur geleden
Gasunie investeert 8 miljard in opslag waterstof, CO2 en groen gas

GRONINGEN (ANP) - Gasunie investeert tot 2030 bijna 8 miljard euro in transport en opslag van waterstof, CO2, warmte en groen gas. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

6 uur geleden
Crowdstrike bevestigt crashes op Windows-besturingssystemen

SYDNEY (ANP/RTR) - IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike laat via een tefefonisch bericht aan klanten weten "op de hoogte te zijn van meldingen van crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen".

7 uur geleden