Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits energieconcern Uniper in gesprek over staatssteun

Duits energieconcern Uniper in gesprek over staatssteun

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern Uniper voert gesprekken met de Duitse regering over staatssteun. Doordat Rusland minder aardgas levert moet het bedrijf hoge dagprijzen betalen op de energiemarkt en verslechtert de financiële situatie. Daardoor zijn volgens het ministerie van Economische Zaken mogelijk "stabiliseringsmaatregelen" nodig, meldt een regeringswoordvoerster. In Nederland, waar Uniper op vier locaties elektriciteitscentrales heeft, vinden volgens het bedrijf geen gesprekken over steun plaats.

Om Uniper in staat te stellen zijn dagelijkse rekeningen te betalen zou Duitsland extra leningen of kredietgaranties kunnen verstrekken. Daarnaast zou de overheid zich ook kunnen inkopen bij Uniper om het bedrijf van voldoende kapitaal te voorzien.

Topman Klaus-Dieter Maubach meldde dat de zaken bij Uniper "aanzienlijk zijn verslechterd als gevolg van de oorlog in Oekraïne". Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom levert sinds enkele weken nog maar 40 procent van de normale hoeveelheid aardgas die het naar Duitsland laat stromen via de Nord Stream-pijplijn. Grootverbruiker Uniper is doorgaans voor ruim de helft van zijn gas afhankelijk van Rusland.

Gasreserves

De hogere kosten als gevolg van de inkoop van gas tegen de actuele marktprijzen kan Uniper amper doorberekenen aan klanten, stipte Maubach aan. Net zoals de Duitse regering maakt hij zich zorgen om verdere stappen van Rusland om via het afknijpen van de gastoevoer Duitsland te straffen voor de steun aan Oekraïne, dat door het Russische leger is binnengevallen.

In juli liggen de gasleveringen vanuit Rusland via pijpleiding Nord Stream, de belangrijkste aanvoerlijn voor Duitsland, helemaal stil wegens onderhoud. De Duitsers vrezen dat de kraan ook daarna volledig dicht blijft, wat het vullen van de gasreserves voor de winter moeilijker maakt.

In Nederland heeft Uniper onder andere een elektriciteitscentrale op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven, die vooral industriële klanten bedient. Doordat deze op kolen draait zou een volledige gasstop weinig problemen veroorzaken, schat een zegsvrouw voor de Nederlandse activiteiten in. De andere stadscentrales in Rotterdam, Den Haag en Leiden werken wel met gas maar kunnen die brandstof mogelijk elders halen. "Op het niveau van Nederland maken we ons geenszins zorgen."

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

14 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

17 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

19 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden