Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits energieconcern Uniper in gesprek over staatssteun

Duits energieconcern Uniper in gesprek over staatssteun

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern Uniper voert gesprekken met de Duitse regering over staatssteun. Doordat Rusland minder aardgas levert moet het bedrijf hoge dagprijzen betalen op de energiemarkt en verslechtert de financiële situatie. Daardoor zijn volgens het ministerie van Economische Zaken mogelijk "stabiliseringsmaatregelen" nodig, meldt een regeringswoordvoerster. In Nederland, waar Uniper op vier locaties elektriciteitscentrales heeft, vinden volgens het bedrijf geen gesprekken over steun plaats.

Om Uniper in staat te stellen zijn dagelijkse rekeningen te betalen zou Duitsland extra leningen of kredietgaranties kunnen verstrekken. Daarnaast zou de overheid zich ook kunnen inkopen bij Uniper om het bedrijf van voldoende kapitaal te voorzien.

Topman Klaus-Dieter Maubach meldde dat de zaken bij Uniper "aanzienlijk zijn verslechterd als gevolg van de oorlog in Oekraïne". Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom levert sinds enkele weken nog maar 40 procent van de normale hoeveelheid aardgas die het naar Duitsland laat stromen via de Nord Stream-pijplijn. Grootverbruiker Uniper is doorgaans voor ruim de helft van zijn gas afhankelijk van Rusland.

Gasreserves

De hogere kosten als gevolg van de inkoop van gas tegen de actuele marktprijzen kan Uniper amper doorberekenen aan klanten, stipte Maubach aan. Net zoals de Duitse regering maakt hij zich zorgen om verdere stappen van Rusland om via het afknijpen van de gastoevoer Duitsland te straffen voor de steun aan Oekraïne, dat door het Russische leger is binnengevallen.

In juli liggen de gasleveringen vanuit Rusland via pijpleiding Nord Stream, de belangrijkste aanvoerlijn voor Duitsland, helemaal stil wegens onderhoud. De Duitsers vrezen dat de kraan ook daarna volledig dicht blijft, wat het vullen van de gasreserves voor de winter moeilijker maakt.

In Nederland heeft Uniper onder andere een elektriciteitscentrale op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven, die vooral industriële klanten bedient. Doordat deze op kolen draait zou een volledige gasstop weinig problemen veroorzaken, schat een zegsvrouw voor de Nederlandse activiteiten in. De andere stadscentrales in Rotterdam, Den Haag en Leiden werken wel met gas maar kunnen die brandstof mogelijk elders halen. "Op het niveau van Nederland maken we ons geenszins zorgen."

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

1 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

1 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

2 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

2 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

5 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

5 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

7 uur geleden