Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits-Deens windpark in Oostzee moet Russisch gas vervangen

Duits-Deens windpark in Oostzee moet Russisch gas vervangen

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Een nieuwe Duits-Deense windenergiecentrale van 9 miljard euro in de Oostzee zal een belangrijke bijdrage leveren aan het streven om Europa onafhankelijk te maken van Russisch gas. Dat verklaren de regeringen van Duitsland en Denemarken.

Het zogeheten Bornholm Energy Island in de Oostzee zal verschillende windparken met elkaar verbinden en de energie die ze produceren tussen de twee landen verdelen. Het project zal meer dan 3 gigawatt energie opwekken. Dat is genoeg om 4,1 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. De windenergiecentrale zal in 2030 in gebruik worden genomen.

Volgens de Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck, is het de eerste keer in Europa dat twee landen samenwerken aan een dergelijk project. Het project heeft volgens de Deense regering 3 miljard euro aan investeringen nodig voor de infrastructuur en 6 miljard euro voor de bouw van het offshore windpark.

De Baltische staten en Polen

De Duitse netwerkaanbieder 50Hertz en zijn Deense branchegenoot Energinet, die de energiehub en de verbinding met het vasteland gaan bouwen, delen zowel de kosten als de winst van het project. Als het is opgestart, krijgen de Baltische staten en Polen de kans om zich bij het project aan te sluiten. Elke nieuwe partner heeft daarbij de goedkeuring van zowel Duitsland als Denemarken nodig.

Het energie-eiland zal volgens Habeck dicht bij de grote pijpleidingen lopen die nu nog Russisch gas naar Europa vervoeren. "Maar nu zal het onze eigen energie zijn en niet langer Russisch gas", aldus de Duitse minister. De Europese Commissie wil de offshore windcapaciteit van Europa tegen 2050 verhogen van het huidige niveau van 12 gigawatt naar 300 gigawatt.

Meer uit Financieel

Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

2 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

2 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

3 uur geleden
Berlijn en Parijs 'voor 90 procent eens' over begrotingsregels

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Frankrijk zijn het naar eigen zeggen grotendeels eens over nieuwe Europese regels voor het begrotingstekort en de staatsschuld van EU-landen. Over 90 procent zouden de twee EU-zwaargewichten, die doorgaans de traditionele kampen in de onderhandelingen vertegenwoordigen, inmiddels hetzelfde denken.

4 uur geleden
Rechter: staking Zweeds postbedrijf tegen Tesla mag doorgaan

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft bij een rechtbank in Zweden te horen gekregen dat een staking bij postbedrijf Postnord tegen de elektrische autobouwer mag doorgaan. Dat betekent dat Tesla nog altijd geen kentekenplaten kan ontvangen, wat tot vertraging kan leiden bij het afleveren van auto's.

4 uur geleden
Fabrikant elektrische auto's Rivian stijgt op hoger Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met plussen aan een nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers lijken voorzichtig positief in afwachting van het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag verschijnt. De fabrikant van elektrische pick-uptrucks Rivian was een van de winnaars op Wall Street na een positief analistenrapport.

5 uur geleden
Veranderende regels in 2025 zorgen voor run op bestelbussen

AMSTERDAM (ANP) - Verkopers van bestelwagens doen volgend jaar waarschijnlijk goede zaken. Brancheverenigingen RAI Vereniging en BOVAG voorspellen dat er 78.000 bestelwagens worden verkocht, duizenden meer dan dit jaar.

5 uur geleden