Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits coronavoorstel: ook scholen en winkels dicht

Duits coronavoorstel: ook scholen en winkels dicht

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Niet-essentiële winkels sluiten, scholen grotendeels dichthouden en meer mensen vanuit huis laten werken. Die maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus staan in een conceptvoorstel van de Duitse regering waar persbureau Reuters inzage in heeft gehad.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt zondag spoedoverleg over de coronacrisis met de premiers van deelstaten. Dat overleg begint naar verwachting om 10.00 uur. Door de harde stijging van het aantal coronabesmettingen is de druk op de politiek toegenomen om met strengere maatregelen te komen.

De regering zou volgens het uitgelekte voorstel komende woensdag al veel winkels willen laten sluiten. Die maatregel zou tot 10 januari van kracht moeten blijven. Supermarkten, apotheken en banken zouden wel open mogen blijven. De regering wil werkgevers ook gaan vragen om hun personeel in die periode thuis te laten werken.

Waarschuwingsapp

De regering en deelstaten konden het in november al eens worden over een gedeeltelijke lockdown. Toen moesten onder meer horecazaken dicht. Ondanks die maatregelen worden in Duitsland op een dagelijkse basis nog steeds tienduizenden nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Sommige deelstaten hebben zelf al besloten tot strengere regels.

De Duitse autoriteiten passen vanwege de pandemie ook de waarschuwingsapp NINA aan. Die voorziet Duitsers van informatie over gevaarlijke situaties, zoals stormen, branden of bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Er is via de app nu al algemene informatie over de coronacrisis te vinden.

Gebruikers moeten binnenkort via de app ook toegang krijgen tot informatie over de virusuitbraak die betrekking heeft op hun omgeving. Het gaat dan om aantallen besmettingen die daar worden vastgesteld en de maatregelen die er van kracht zijn, zegt het hoofd van de verantwoordelijke overheidsdienst BBK tegen persbureau DPA.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse maanlander ligt op zijn kant, maar maakt het goed

HOUSTON (ANP) - Maanlander Odysseus van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines heeft de maanlanding heelhuids doorstaan, maar ligt op zijn kant. Dit heeft het bedrijf dat de maanlander bouwde en bestuurde vrijdag gezegd.

15 minuten geleden
Trump moet van rechter in totaal 454 miljoen dollar betalen

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet van de rechter in New York in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro) betalen in de fraudezaak tegen hem. Bovenop de boete van bijna 355 miljoen dollar die de rechter hem vorige week oplegde, komt nog eens 99 miljoen dollar aan rente, staat in een officiële bekendmaking die de rechtbank vrijdag publiceerde.

2 uur geleden
IAEA-chef maant tot voorzichtigheid rond Oekraïense kerncentrale

WENEN (ANP) - Het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, heeft Rusland en Oekraïne vrijdag opgeroepen tot "maximale militaire terughoudendheid" in de buurt van de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja. De afgelopen week registreerden medewerkers van het IAEA dagelijks zware explosies bij de kerncentrale, de grootste van Europa.

3 uur geleden
Kyiv claimt neerhalen Russisch vliegend commandocentrum

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense luchtmacht zegt boven de Zee van Azov een Russisch vliegend commandocentrum te hebben neergeschoten. Het gaat om een Beriev A50, die dienstdoet als radarpost en gevechtsvliegtuigen aanstuurt. In januari claimde Oekraïne ook al zo'n toestel uit de lucht te hebben geschoten.

3 uur geleden
Oud-bondskanselier Kurz schuldig aan afleggen valse getuigenis

WENEN (ANP/AFP/RTR) - Sebastian Kurz, de voormalige bondskanselier van Oostenrijk, is schuldig bevonden aan het afleggen van een valse getuigenis. Kurz krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor het liegen tegen een parlementaire commissie toen hij nog bondskanselier was.

4 uur geleden
EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

6 uur geleden
Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

8 uur geleden