Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits constitutioneel hof billijkt invoering vaccinatieplicht

Duits constitutioneel hof billijkt invoering vaccinatieplicht

KARLSRUHE (ANP) - Het hoogste hof in Duitsland heeft voorlopig ingestemd met een vaccinatieplicht voor personeel in ziekenhuizen en zorginstellingen. Het constitutionele hof in Karlsruhe heeft naar eigen zeggen alle klachten afgewezen over de plicht die half maart ingaat.

Honderden mensen die in de medische sector of zorg werken, hebben zich vergeefs bij het hof beklaagd. Zij eisten in spoedprocedures dat de invoering van de vaccinatieplicht onmiddellijk zou worden stopgezet. Het hof wijst die eis af, dus de regering kan verder met de invoering. Maar met de spoedprocedures is de vraag of de vaccinatieplicht in strijd met de grondwet zou zijn nog niet definitief beantwoord. Het hof moet zich daar nog verder in gaan verdiepen. Duitse media verwachten dat dit snel zal gebeuren.

Het hof raakte vorig jaar in opspraak door bij toenmalig bondskanselier Angela Merkel te gaan eten, toen het bezig was met de behandeling van politiek gevoelige zaken. Dit zou op zijn minst de schijn van partijdigheid hebben opgeroepen. Ook werd bij de invoering van coronabeperkingen geklaagd dat de voorzitter, Stephan Harbarth, lid is van Merkels partij CDU en er negen jaar voor in de Bondsdag heeft gezeten voor hij in 2018 naar Karlsruhe vertrok. Hij werd tijdens de pandemie in 2020 voorzitter van het hof.

Meer uit Buitenland

Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

1 uur geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

1 uur geleden
Eerste veroordeling in Australië voor beklimmen Uluru

ALICE SPRINGS (ANP) - In Australië is voor het eerst iemand veroordeeld voor het beklimmen van de Uluru sinds de beroemde rode rots verboden terrein werd voor toeristen. Het gaat volgens omroep ABC om een 44-jarige man uit de deelstaat Victoria.

4 uur geleden
Verdwenen Mexicaanse studenten na acht jaar doodverklaard

MEXICO-STAD (ANP/DPA) - De 43 studenten die in 2014 verdwenen in de Mexicaanse staat Guerrero zijn officieel doodverklaard. Tijdens een persconferentie zei de Mexicaanse onderminister voor Mensenrechten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken Alejandro Encinas dat alles wijst "op deze trieste realiteit".

5 uur geleden
Noord-Korea wil niets weten van Zuid-Koreaans aanbod

PYONGYANG (ANP/AFP/RTR) - Noord-Korea heeft geen oren naar het voorstel van Seoul om de ontwikkeling van kernwapens stil te leggen in ruil voor economische steun. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, heeft het voorstel van de zuiderburen vrijdag "absurd" genoemd.

9 uur geleden
Verdachten vast voor moord in 2018 op bejaarde crimineel Bulger

HAZELTON (ANP/RTR) - De politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger, die in 2018 op 89-jarige leeftijd in een zwaarbeveiligde gevangenis werd vermoord. Twee van de mannen zitten momenteel vast, één voormalige gevangene is opnieuw gearresteerd vanwege de moord op de voormalige FBI-informant.

11 uur geleden
Rechter staat open voor delen document rond huiszoeking Trump

PALM BEACH (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter.

15 uur geleden