Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

Het ministerie bevestigt daarmee een eerder bericht van De Telegraaf. Inhoudelijk wil de woordvoerder niets zeggen over het bezwaar van tkMS. Volgens De Telegraaf zijn de Duitsers boos omdat de Nederlandse regering aanvankelijk zei een relatief gestandaardiseerde onderzeeër 'van de plank' te willen, maar uiteindelijk toch koos voor op maat gemaakte onderzeeërs van Naval.

TkMS was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Damen en Saab

Naval werkt samen met het Nederlandse maritieme bedrijf Koninklijke IHC aan de onderzeeërs. Een ander Nederlands bedrijf, scheepsbouwer Damen, deed samen met het Zweedse Saab tevergeefs een gooi naar de miljardenorder. Damen en Saab zeggen op socialemedianetwerk LinkedIn niet in beroep te gaan tegen de voorlopige gunning.

De Zweeds-Nederlandse combinatie is nog wel zeer ontevreden over de gunning aan Naval. Voor Den Haag zou de "erg lage prijs" voor de Franse onderzeeërs de doorslag hebben gegeven. Die prijs ligt volgens Saab en Damen ver onder een realistisch niveau voor private defensiebedrijven.

"Wij vertrouwen erop dat de discussie rond de voorlopige gunning de komende weken wel in het parlement wordt gevoerd. De Kamerleden kunnen dan alle overwegingen scherp onder de loep nemen", schrijven Saab en Damen.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

57 minuten geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

2 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

3 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

4 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

6 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

13 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

16 uur geleden