
Duits bedrijfsleven protesteert voor sterkere concurrentiepositie
BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse bedrijfsleven gaat samen met lobbygroepen en belangenorganisaties volgende week woensdag een protestactie houden bij de Brandenburger Tor in Berlijn, om op te roepen tot een versterking van de economische concurrentiepositie van Duitsland. Die oproep is gericht aan de Duitse politiek in aanloop naar de parlementsverkiezingen op 23 februari.
Naar verwachting zullen honderden mensen meedoen aan de demonstratie en ook tientallen brancheorganisaties, waaronder de industriële werkgeversvereniging Gesamtmetall, de brancheorganisatie voor familiebedrijven en de belangengroep voor de Duitse buitenlandse handel.
Ook de economische lobbygroep en denktank Initiative Neue Soziale Marktwirtschaft (INSM) sluit zich aan bij het protest dat door die organisatie een "waarschuwingsdag" voor de economie wordt genoemd. Volgens INSM is er sprake van een dramatisch slechte situatie in grote delen van de Duitse economie.
Maatregelen
De belangrijkste eisen zijn een lagere belastingdruk, minder bureaucratische regelgeving, een plafond op sociale belastingen, lagere energiekosten en meer flexibiliteit in arbeidswetgeving. Het Duitse bedrijfsleven roept al langer om dit soort maatregelen omdat bedrijven hierdoor worden gehinderd in de concurrentiestrijd met buitenlandse bedrijven. Dit zorgt er ook voor dat investeringen in Duitsland uitblijven of dat productie naar het buitenland wordt verplaatst.
Vorige week werd nog bekend dat de Duitse economie, de grootste van Europa, in 2024 opnieuw is gekrompen. Volgens een voorlopige schatting van het Duitse statistiekbureau gaat het om een krimp van 0,2 procent. In 2023 was er een neergang van 0,3 procent. De laatste keer dat de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland twee opeenvolgende jaren kromp was in 2002-2003.
Duitsland kampt onder meer met problemen in zijn grote auto-industrie, maar ook met zwakke consumentenbestedingen, een toenemend aantal faillissementen en druk op de export. Voor dit jaar voorziet de Duitse centrale bank slechts een minieme groei van de economie.
Meer uit Financieel
LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie heeft in maart de uitvoer van goederen naar de Verenigde Staten flink opgevoerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Die maand liepen de handelsspanningen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de rest van de wereld flink op, in aanloop naar zijn "bevrijdingsdag" op 2 april. Op die dag kondigde Trump tarieven aan voor heel veel landen, waarmee hij al langer dreigde.
18 minuten geledenKOPENHAGEN (ANP) - Lars Fruergaard Jørgensen treedt af als topman van Novo Nordisk, heeft de Deense farmaceut vrijdag bekendgemaakt. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe topman van het bedrijf, dat is uitgegroeid tot een van de waardevolste Europese bedrijven dankzij zijn populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy.
20 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Microsoft hoopt Europese klachten over oneerlijke concurrentie met zijn chat- en vergaderdienst Teams weg te nemen met een aantal toezeggingen. Het techconcern heeft bij de Europese Commissie onder andere voorgesteld om het softwarepakket Office 365 en Microsoft 365 ook zonder Teams aan te bieden.
1 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - Het tariefbestand van negentig dagen tussen China en de Verenigde Staten is te kort en moet worden verlengd. Dat meldt de Chinese staatskrant Global Times vrijdag na een ontmoeting van de handelsvertegenwoordigers van beide landen in Zuid-Korea.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Aegon stond vrijdag bij de dalers op de Amsterdamse beurs na een kwartaalupdate. De aanwas van kapitaal bij het verzekeringsconcern viel daarbij tegen. Ondanks de onzekere economische omstandigheden denkt Aegon wel de financiële doelstellingen voor dit jaar te halen. Ook kondigde het bedrijf een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 200 miljoen euro. Het aandeel werd 1 procent lager gezet.
4 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van TikTok ByteDance verwacht dit jaar bijna even groot te worden als het Amerikaanse Meta. Het Chinese concern mikt op een omzetgroei van ongeveer een vijfde tot 186 miljard dollar, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, rekent op een omzet van 187 miljard dollar.
5 uur geledenTOKIO (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Japanse economie is in de drie maanden tot en met maart 0,2 procent gekrompen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het land exporteerde minder en huishoudens gaven minder uit, meldde het economisch onderzoeksbureau van de Japanse regering bij een eerste raming. Het is het eerste kwartaal van krimp sinds begin vorig jaar.
5 uur geleden