Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dubbelfuncties toch mogelijk bij BBB

Dubbelfuncties toch mogelijk bij BBB

DEN HAAG (ANP) - Het wordt toch mogelijk om dubbelfuncties te hebben bij de BBB. De winnaar van de verkiezingen voor de Provinciale Staten wil dit eigenlijk niet, maar lijkt er toch toe te worden gedwongen. Volgens een woordvoerder gaat het pas spelen bij de installatie van de Eerste Kamer.

Het partijbestuur is woensdagavond akkoord gegaan met dubbelfuncties. De gedragslijn wordt aangepast. Het AD berichtte hier al eerste over. Het kan betekenen dat mensen die in de Eerste Kamer gekozen zijn ook zitting nemen in de Provinciale Staten. De partij staat dubbelfuncties toe omdat ze wil vermijden dat een zetel niet ingevuld wordt.

Volgens de woordvoerder zijn zeker zeven BBB'ers gekozen in de Provinciale Staten die ook in de Eerste Kamer zitting kunnen nemen. Het gaat om twee BBB'ers in Overijssel, onder wie Ilona Lagas, lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Verder gaat het om kandidaten in Groningen, Gelderland, Limburg, Utrecht en Flevoland.

Beter dan peilingen

Er zijn ook BBB'ers gekozen in zowel de Provinciale Staten als in een waterschapsbestuur. Dit probleem speelt onder meer bij de BBB in Overijssel, aldus het AD. Volgens de wet mag iemand niet in beide besturen zitten. Mensen zullen keuzes moeten maken, zegt de woordvoerder hierover. "Het is een hele puzzel."

BBB deed het bij de verkiezingen nog beter dan de peilingen aangaven. De partij won in alle provincies. In Zuid-Holland heeft een BBB-kandidaat inmiddels aangegeven zijn zetel in de Provinciale Staten niet te zullen innemen. Het gaat om nummer acht op de kandidatenlijst, Edwin van den Heuvel. Hij is tot dusver de enige.

Volgens de woordvoerder had Van den Heuvel niet verwacht in de Staten te worden gekozen. Van den Heuvel heeft laten weten het lidmaatschap van de Staten niet te kunnen combineren met zijn gezin en zijn adviesbureau. "En hij wil het werk niet half doen." De BBB heeft voldoende kandidaten in Zuid-Holland om Van den Heuvel te vervangen.

Meer uit Politiek

GL-PvdA en D66 eisen opheldering over toegangsverbod chirurg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen opheldering van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) over het toegangsverbod voor de Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu-Sittah tot Nederland.

20 uur geleden
Timmermans: formerende partijen nemen loopje met rechtsstaat

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) haalt uit naar de formerende partijen en waarschuwt in de aanloop naar de Europese verkiezingen voor de opkomst van radicaal-rechts. Dat doet hij in een stuk op onder meer Instagram. Hij betoogt dat PVV, VVD, NSC en BBB een "loopje nemen" met de rechtsstaat door "valselijk een crisissituatie" uit te roepen om zich daarmee "aan de regels van de rechtsstaat te onttrekken".

1 dag geleden
Top BuZa vreesde voor polarisatie op ministerie om onvrede Gaza

DEN HAAG (ANP) - De top van het ministerie van Buitenlandse Zaken zag dat "de eenheid" op hun departement "onder druk" stond omdat de oorlog in Gaza veel discussie tussen ambtenaren losmaakte. Begin november kwamen de hoogste ambtenaren van het departement bijeen voor een "24-uursheisessie" die grotendeels ging over de onvrede op het departement, blijkt uit documenten die het ANP heeft opgevraagd.

1 dag geleden
Volt projecteert adres pro-Europese website op Euromast

ROTTERDAM (ANP) - Volt heeft woensdagavond op de Euromast in Rotterdam het adres van haar website geprojecteerd voor de Europese verkiezingen: minder-EU.nl. Die site vertelt volgens de partij "een eerlijk verhaal" over de Europese Unie. Volt wil waarschuwen voor de gevolgen van 'minder EU', waar bijvoorbeeld de PVV voor pleit. Dat betekent volgens de partij "minder geld in de portemonnee, minder veiligheid, en minder vrijheid".

1 dag geleden
Omtzigt ziet nog 'forse verschillen van mening' in formatie

DEN HAAG (ANP) - Volgens Pieter Omtzigt (NSC) bestaan er nog "forse verschillen van mening" op "meerdere thema's" tussen de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Hij wilde woensdag niet zeggen op welk vlak de problemen liggen.

1 dag geleden
Onderhandelaars formatie hebben nog een paar dagen nodig

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet gaan ook de komende dagen door. "We hebben nog een paar dagen nodig", zei Caroline van der Plas (BBB) woensdag na urenlange gesprekken tussen de partijleiders onder toeziend oog van de informateurs.

1 dag geleden
UWV krijgt ruimte voor experiment met sollicitatieplicht WW'ers

DEN HAAG (ANP) - Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat het UWV experimenteren met mogelijke alternatieven voor de sollicitatieplicht voor mensen met een werkloosheidsuitkering (WW). Dat meldt de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad.

2 dagen geleden