Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DSW verhoogt zorgpremie met 11,50 euro, waarschuwt: grens bereikt

DSW verhoogt zorgpremie met 11,50 euro, waarschuwt: grens bereikt

SCHIEDAM (ANP) - Klanten van zorgverzekeraar DSW betalen vanaf januari 149 euro per maand voor hun basisverzekering, 11,50 euro meer dan dit jaar. Nooit eerder verhoogde de verzekeraar de premies met zo'n groot bedrag, sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. DSW ziet echter geen andere opties, omdat de zorgkosten fors stijgen. Zo zijn de loonkosten omhoog gegaan, terwijl de vraag naar zorg eveneens blijft toenemen. De verzekeringsmaatschappij waarschuwt dat de "grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn".

"Het roer zal drastisch om moeten om de toegankelijkheid van de zorg ook in de toekomst te kunnen waarborgen", stelt DSW, dat al jaren als eerste de premie voor het nieuwe jaar bekendmaakt. De premieverhoging bij de verzekeraar uit Schiedam is in lijn met de raming die het kabinet op Prinsjesdag naar buiten bracht.

In het afgelopen jaar haalde DSW nog wat geld uit de reserves om de premie te drukken, maar daar ziet de verzekeraar in 2024 geen ruimte meer voor.

Voor de langere termijn moet worden ingegrepen in "de manier waarop we ons zorgstelsel hebben vormgegeven", vindt de DSW-directie. Die benadrukt dat moet worden ingezet op "gezondheid, kansengelijkheid en bestaanszekerheid", zodat in de toekomst minder mensen een beroep hoeven te doen op zorg en ondersteuning. Om hier vooruitgang in te boeken, is wat DSW betreft veel meer samenwerking nodig tussen verschillende domeinen.

Liefst zou de verzekeraar de zorgcontracten ook regionaler regelen, bijvoorbeeld door per regio twee zorgverzekeraars aan te wijzen die er het voortouw nemen. Een ander voorstel van DSW is om de bekostiging van de zorg niet meer zozeer te baseren op productie, zoals nu vrij standaard is, maar "op het toegankelijk houden van de zorg".

De organisatie zegt de komende tijd geen extra reclame te gaan maken om overstappers te trekken. Ook werkt de zorgverzekeraar niet samen met vergelijkingssites, want de vergoeding die zij krijgen "kan beter aan zorg besteed worden", klinkt het.

Directeur Aad de Groot zegt in een verklaring dat de premiestijgingen op de langere termijn zullen leiden tot "een nog grotere druk op de solidariteit, meer zorgmijders en een groeiende gezondheidskloof". Daardoor dreigt de zorg voor een groeiende groep mensen minder toegankelijk en betaalbaar te worden. "Dit vraagt om fundamenteel andere keuzes."

Meer uit Binnenland

Hoekstra over COP28: kans op succes niet bijster groot

DEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.

52 minuten geleden
Kans op gladheid, wegbeheerders strooien preventief zout

DEN HAAG (ANP) - In een groot deel van Nederland wordt woensdagavond preventief zout gestrooid om de verwachte gladheid te bestrijden. Zo laat de gemeente Leiden weten te strooien op doorgaande auto- en fietsroutes en bruggen. In Rotterdam rijden zo'n zestig strooiwagens woensdagavond een strooiroute, meldt de gemeente op X. Ook in Apeldoorn, Pijnacker-Nootdorp en Hulst zijn de zoutstrooiers onderweg.

4 uur geleden
COA zet extra bewaking in bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra bewaking ingezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid daar onder druk staat. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook wordt extra personeel geworven.

6 uur geleden
Asielopvang Kijkduin leidt tot stevig debat Zuid-Hollandse Staten

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke opvang van 100 tot 120 asielzoekers in een hotel in Kijkduin heeft tot een stevige discussie geleid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte tijdens een commissievergadering een rekensommetje van de kosten hiervan en vroeg of dit geld niet beter besteed kan worden aan woningbouw voor Zuid-Hollanders.

7 uur geleden
Experts: ambtenaar moet met allerlei soorten 'bazen' kunnen werken

DEN HAAG (ANP) - Het is prematuur als (rijks)ambtenaren nu al openlijk ageren tegen een mogelijk kabinet met de PVV, vindt hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal. Zo is het nog niet bekend hoe een regeerakkoord eruit gaat zien en of de nieuwe kabinetsplannen indruisen tegen de Grondwet of andere wetten. Los daarvan hoort het bij het "ambtelijk werk dat je met allerlei soorten bazen moet kunnen werken", zegt Van der Wal. Daar sluit Thijs Jansen, directeur van de Stichting Beroepseer, zich bij aan.

8 uur geleden
Man (64) overleden na mishandeling Amersfoort, minderjarige vast

AMERSFOORT (ANP) - Een 64-jarige man uit Hilversum die eerder deze maand werd mishandeld op het Stationsplein in Amersfoort is woensdagochtend aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. In het onderzoek naar de zaak is dinsdag een 17-jarige jongen uit Amersfoort aangehouden. Hij wordt nu verdacht van mishandeling met de dood als gevolg.

9 uur geleden
Arrestaties bij drugslab in Overdinkel, twee agenten onwel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag zeker vier mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

9 uur geleden