
DSM verhoogt prijzen en omzet in 'sterk kwartaal'
GELEEN (ANP) - DSM heeft in het vierde kwartaal de prijzen van veel van zijn producten verhoogd om de hogere prijzen van grondstoffen en energie door te berekenen aan zijn klanten. Gekoppeld aan een sterke vraag leidde dat tot hogere omzetten en ook de winst steeg. De producent van voedingsingrediënten had nog geen nieuws over een mogelijke verkoop van de materialentak, die in september in de etalage werd gezet.
In het laatste kwartaal van 2021 deed met name de diervoedingsafdeling het goed. In die branche worden door zorgen over de internationale leveringsketen voorraden aangelegd, wat goed nieuws was voor DSM. Bij de afdelingen die verzorgingsproducten en ingrediënten voor voeding voor mensen maakt was de vraag ook sterk, maar daalde de winstmarge omdat prijsverhogingen pas de komende maanden doorwerken in de contracten.
Dat DSM de prijzen eenvoudig kon verhogen, komt volgens Geraldine Matchett door de goede relaties die het bedrijf heeft met zijn klanten en de betrouwbare leveringen tijdens de coronatijd. De topvrouw, die haar taken deelt met collega Dimitri De Vreeze, rekent erop dat de voedings- en verzorgingsmiddelentak ook zonder prijsstijgingen nog groei laat zien. "Er is een enorme trend naar preventie, waar we eerder vooral naar genezen keken", vult De Vreeze aan. "Die trend was er al voor corona en zal ook doorzetten."
Zeer sterke vezels
De tak die materialen ontwikkelt voor bijvoorbeeld de autosector, maar ook zeer sterke vezels met allerlei andere toepassingen waaronder beschermende kleding, kende ook een sterk kwartaal. De vraag, die de afgelopen periode verhoogd was, normaliseerde hier. De afgelopen vier kwartalen profiteerde DSM naar eigen zeggen van het feit dat het bedrijf materialen kon blijven leveren, terwijl dat de concurrentie niet altijd lukte.
In het vierde kwartaal daalden de volumes wat, maar de prijzen stegen sterk waardoor de omzet alsnog groeide. Na de "buitengewone periode" verwacht DSM dat de resultaten voor de materialentak in 2022 stabiel blijven. Dat betekent niet dat er geen groei in die tak zit, bezweert De Vreeze. "We denken wel van onze rol van afgelopen jaar gebruik te kunnen maken door meer klanten te binden, maar zijn voorzichtig in onze prognose."
In totaal boekte DSM een omzet van 2,4 miljard euro in het slotkwartaal van 2021 en 9,2 miljard euro in dat hele jaar. De winst over hel 2021 bedroeg een kleine 1,7 miljard euro, wat ruim een verdriedubbeling was van een jaar eerder. Daar speelden wel de opbrengsten van een aantal verkopen van onderdelen en belangen een flinke rol bij.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
16 minuten geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
30 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
44 minuten geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
49 minuten geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.
2 uur geleden