Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DSM niet immuun voor prijsstijgingen en leveringsproblemen

DSM niet immuun voor prijsstijgingen en leveringsproblemen

HEERLEN (ANP) - Speciaalchemiebedrijf DSM predikt ondanks een sterk eerste halfjaar enige voorzichtigheid vanwege mogelijke problemen die op kunnen gaan spelen. Dan gaat het bijvoorbeeld om moeilijkheden met de bevoorrading en prijsstijgingen van ruwe materialen.

Geraldine Matchett, die samen met Dimitri de Vreeze de leiding heeft over DSM, zegt in een toelichting op de resultaten ondanks het verhogen van de verwachtingen voorzichtig te zijn. Zij ziet dat er wereldwijd problemen zijn in de leveringsketens en dat de prijzen voor ruwe materialen stijgen. Ook voor DSM wordt dit steeds meer een uitdaging.

DSM zag de vraag naar vezels en andere producten die door zijn materialentak worden gemaakt in de eerste helft van 2021 sterk toenemen in vergelijking met een jaar eerder. Ook de voedingsmiddelentak groeide gestaag door. Het bedrijf verhoogde ook zijn verwachtingen.

Prijsstijgingen

De onderneming is er vooralsnog in geslaagd prijsstijgingen aan klanten te kunnen doorberekenen. DSM noemde in een toelichting op de halfjaarcijfers de herbevoorrading juist als een van de drijvers achter het herstel. Volgens Matchett is DSM ook op tijd begonnen met het aanvullen van de voorraden en profiteert het bedrijf van zijn uitgebreide netwerk.

DSM rapporteerde in de eerste zes maanden van 2021 een omzet van bijna 4,9 miljard euro. Dat was een jaar eerder bijna 4,1 miljard euro. Bij het onderdeel Nutrition ging het om een stijging van de omzet met 6 procent terwijl Materials goed was voor een derde meer aan opbrengsten. Dat onderdeel had vorig jaar tijdens de coronacrisis veel last van onder meer de teruggang in de auto-industrie.

Het bedrijf sloot het halfjaar af met een winst van 1 miljard euro. Daar zat ook 567 miljoen euro aan opbrengsten bij door de verkoop van onderdelen. De winst over de eerste zes maanden van 2020 bedroeg 270 miljoen euro.

Meer uit Financieel

Nu ook variabel gastarief Eneco onder prijsplafond

ROTTERDAM (ANP) - Energiebedrijf Eneco gaat nu ook voor gas minder vragen dan het prijsplafond van de overheid. Een groep klanten die in mei een nieuw variabel tarief krijgt betaalt dan minder dan het door de overheid vastgestelde maximum. In april kon Eneco, een van de grootste energieleveranciers van Nederland, al stroomtarieven rekenen die daaronder liggen.

30 minuten geleden
Werkloosheid in eurozone iets gedaald in februari

LUXEMBURG (ANP) - De werkloosheid in de eurozone is in februari iets gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de werkloosheid vorige maand uit op 6,6 procent, tegen 6,8 procent een jaar eerder. Ten opzichte van januari dit jaar bleef de werkloosheid stabiel. De werkloosheid onder jongeren nam op jaarbasis wel toe tot 14,4 procent, maar bleef ten opzichte van januari ongewijzigd.

46 minuten geleden
Inflatie eurolanden fiks lager, prijzen voedsel stijgen nog hard

LUXEMBURG (ANP) - De prijzen in de eurolanden zijn in maart veel minder hard gestegen dan in februari. Dat komt vooral doordat gas, olie en andere energiebronnen goedkoper werden na de extreme prijsstijgingen van vorig jaar. Maar voedingsmiddelen werden wel in rap tempo duurder.

1 uur geleden
Ook Schiphol merkt staking op Heathrow, vluchten geannuleerd

SCHIPHOL (ANP/DPA) - Een staking bij beveiligingsmedewerkers op de grote Londense luchthaven Heathrow heeft al op de eerste dag gevolgen voor Schiphol. Een aantal aankomende en vertrekkende vluchten van luchtvaartmaatschappij British Airways is geannuleerd.

1 uur geleden
Toch kleine groei Britse economie in vierde kwartaal

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse economie heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar toch een kleine groei laten zien. Volgens een nieuw cijfer van het nationale statistiekbureau bedroeg de groei 0,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Eerder werd een stagnatie van de economie van het Verenigd Koninkrijk gemeld door het statistiekbureau.

2 uur geleden
Air France-KLM stevig hoger op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. De luchtvaartcombinatie profiteerde van een koopadvies door Deutsche Bank. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente sterke opmars die volgde op de afnemende onrust in de bankensector. Ook wordt vooral gewacht op het inflatiecijfer van de eurozone, dat later op de dag naar buiten komt.

2 uur geleden
Duitsers geven minder uit in de winkelstraat

WIESBADEN (ANP) - Duitsers houden te midden van alle prijsstijgingen de hand op de knip. Winkeliers boekten in februari een lagere omzet dan een maand eerder, ondanks de hogere prijzen die ze voor veel producten rekenden.

3 uur geleden