Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DSM niet immuun voor prijsstijgingen en leveringsproblemen

DSM niet immuun voor prijsstijgingen en leveringsproblemen

HEERLEN (ANP) - Speciaalchemiebedrijf DSM predikt ondanks een sterk eerste halfjaar enige voorzichtigheid vanwege mogelijke problemen die op kunnen gaan spelen. Dan gaat het bijvoorbeeld om moeilijkheden met de bevoorrading en prijsstijgingen van ruwe materialen.

Geraldine Matchett, die samen met Dimitri de Vreeze de leiding heeft over DSM, zegt in een toelichting op de resultaten ondanks het verhogen van de verwachtingen voorzichtig te zijn. Zij ziet dat er wereldwijd problemen zijn in de leveringsketens en dat de prijzen voor ruwe materialen stijgen. Ook voor DSM wordt dit steeds meer een uitdaging.

DSM zag de vraag naar vezels en andere producten die door zijn materialentak worden gemaakt in de eerste helft van 2021 sterk toenemen in vergelijking met een jaar eerder. Ook de voedingsmiddelentak groeide gestaag door. Het bedrijf verhoogde ook zijn verwachtingen.

Prijsstijgingen

De onderneming is er vooralsnog in geslaagd prijsstijgingen aan klanten te kunnen doorberekenen. DSM noemde in een toelichting op de halfjaarcijfers de herbevoorrading juist als een van de drijvers achter het herstel. Volgens Matchett is DSM ook op tijd begonnen met het aanvullen van de voorraden en profiteert het bedrijf van zijn uitgebreide netwerk.

DSM rapporteerde in de eerste zes maanden van 2021 een omzet van bijna 4,9 miljard euro. Dat was een jaar eerder bijna 4,1 miljard euro. Bij het onderdeel Nutrition ging het om een stijging van de omzet met 6 procent terwijl Materials goed was voor een derde meer aan opbrengsten. Dat onderdeel had vorig jaar tijdens de coronacrisis veel last van onder meer de teruggang in de auto-industrie.

Het bedrijf sloot het halfjaar af met een winst van 1 miljard euro. Daar zat ook 567 miljoen euro aan opbrengsten bij door de verkoop van onderdelen. De winst over de eerste zes maanden van 2020 bedroeg 270 miljoen euro.

Meer uit Financieel

Winstwaarschuwing Lufthansa na zwak tweede kwartaal

FRANKFURT (ANP/DPA/AFP) - Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar verlaagd, na een zwak tweede kwartaal. Het bedrijf wijst onder meer op lagere ticketprijzen, hogere kosten en vertragingen bij leveringen van nieuwe vliegtuigen.

11 minuten geleden
JPMorgan en Wells Fargo dalen op Wall Street na resultaten

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase en Wells Fargo gingen vrijdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van de twee grote Amerikaanse banken. JPMorgan Chase, de grootste bank van de VS, zag de winst en omzet in het tweede kwartaal sterker stijgen dan verwacht. De bank deed vooral goede zaken met zijn investeringsactiviteiten, maar moest wel meer geld opzij zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Ook waarschuwde topman Jamie Dimon dat de inflatie en de rentetarieven mogelijk hoger blijven dan de markt verwacht. Het aandeel werd ruim 2 procent lager gezet.

1 uur geleden
Recordwinst voor grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst behaald. Stijgende provisies voor zakenbankiers droegen bij aan de winst. Ondanks de onzekerheid door de naderende verkiezingen in de VS en wereldwijde geopolitieke problemen, nemen de fusies en overnames in het Amerikaanse bedrijfsleven weer toe.

2 uur geleden
Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver valt om

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

2 uur geleden
Unilever schrapt circa derde van alle kantoorbanen in Europa

LONDEN (ANP) - Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3000 tot 3200 banen. Dat bevestigt Unilever na berichtgeving door de Britse zakenkrant Financial Times.

2 uur geleden
Krant: Unilever schrapt derde van alle kantoorbanen in Europa

LONDEN (ANP) - Unilever is van plan om tegen eind volgend jaar een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3200 banen. Dat schrijft de Financial Times op basis van een videoboodschap van directeur personeelszaken Constantina Tribou, waarbij de zakenkrant kon meekijken. Daarmee treft de eerder dit jaar door Unilever aangekondigde reorganisatie het Europese deel van het bedrijf flink.

3 uur geleden
Tekst- en spraakberichten van vrijwel alle AT&T-klanten gehackt

DALLAS (ANP/BLOOMBERG) - Hackers hebben in 2022 gedurende zes maanden inzage gehad in gegevens van gesprekken en tekstberichten van vrijwel alle mobiele klanten van het Amerikaanse telecomconcern AT&T. Het is een van de grootste privacy-inbreuken in de telecomwereld in de recente geschiedenis.

3 uur geleden