Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DSM gaat samenwerken met biobrandstofproducent Neste

DSM gaat samenwerken met biobrandstofproducent Neste

GELEEN (ANP) - Speciaalchemieconcern DSM gaat samenwerken met het Finse bedrijf Neste, de grootste biobrandstofproducent ter wereld. DSM wil een groot deel van de fossiele grondstoffen die het nu gebruikt, vervangen door grondstoffen die Neste wint uit gerecycled afval of plantaardige bronnen.

Volgens DSM wordt het zo mogelijk om de milieuvervuiling te verminderen bij het maken van materialen voor onder meer de auto-industrie, elektronica en verpakkingen. Ook draagt het bedrijf op deze manier bij aan de zogeheten circulaire economie. In dit geval houdt dat in dat reststoffen opnieuw worden opgenomen in het productiesysteem.

De samenwerking past in de trend van bedrijven die zoeken naar alternatieve, meer duurzame grondstoffen bij het maken van producten en het werken aan een circulaire economie, ook wel kringloopeconomie genoemd. Brussel presenteerde daar afgelopen voorjaar een actieplan voor. In het ideale geval bestaat er dan geen afval meer en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.

Klimaatneutraal

Het plan moet de EU helpen in 2050 klimaatneutraal te zijn, zoals de leiders in december in hun Green Deal hebben afgesproken. De Europese Commissie wil eisen aan fabrikanten stellen, bijvoorbeeld dat batterijen van mobiele telefoons duurzaam zijn geproduceerd en gemakkelijker vervangbaar zijn. Er komen waarschijnlijk ook regels voor afvalverwerking en hergebruik van grondstoffen.

DSM kan de alternatieve grondstoffen van Neste zonder al te veel aanpassingen gebruiken in het bestaande productieproces, zo meldt het bedrijf. Op de korte termijn wil DSM al een paar duizend ton aan fossiele grondstoffen vervangen. Neste is de grootste biobrandstofproducent ter wereld en heeft in Rotterdam de grootste biodieselfabriek van Europa.

Meer uit Financieel

CBS: producentenprijzen dalen, consumentenprijzen stijgen

DEN HAAG (ANP) - Producentenprijzen van voedingsmiddelen daalden in de eerste helft van 2023, terwijl Nederlandse consumenten juist meer voor hun boodschappen in de supermarkt moesten betalen. Veel voedingsmiddelenproducenten verwachten niet dat de prijzen de komende maanden zullen stijgen. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden
Netflix daalt op Wall Street na nieuws over duurdere abonnementen

NEW YORK (ANP) - Netflix is dinsdag geƫindigd tussen de dalers op de beurzen in New York. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde op basis van bronnen dat de streamingdienst zijn tarieven weer wil verhogen. Dat zou Netflix willen doen in verschillende landen, maar waarschijnlijk gaan de prijzen in de Verenigde Staten en Canada als eerste omhoog.

4 uur geleden
Actiedag vakbonden legt donderdag groot deel ov in Vlaanderen plat

MECHELEN (ANP/BELGA) - Een landelijke actiedag van Belgische vakbonden legt donderdag een groot deel van het openbaar vervoer in Vlaanderen plat. Zo meldt ov-bedrijf De Lijn die dag te rijden met gemiddeld 58 procent van alle bussen en trams.

5 uur geleden
Brussel: houd moderne chip, AI, quantum- en biotech weg bij China

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie wil vier cruciale technologieƫn uit handen van China en andere rivalen houden. Het gaat om de modernste halfgeleidertechnieken van bedrijven als het Nederlandse ASML, kunstmatige intelligentie (AI), quantumtechnologie en biotech.

5 uur geleden
Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

8 uur geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

8 uur geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

8 uur geleden