Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DSM-Firmenich aan kop op afwachtend Damrak

DSM-Firmenich aan kop op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - DSM-Firmenich was donderdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een kleine plus liet zien. Het voedings- en gezondheidsbedrijf profiteerde onder meer van de sterker dan verwachte omzetcijfers van de Zwitserse branchegenoot Givaudan. Het aandeel DSM-Firmenich won 3,7 procent en Givaudan klom ruim 1 procent in Zürich.

Beleggers kijken verder vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Het rentetarief in de eurozone zal daarbij vrijwel zeker onveranderd worden gelaten op het recordniveau van 4 procent. De ECB heeft de rente sinds oktober vorig jaar niet meer gewijzigd. Wel zal het mogelijk de laatste rentepauze zijn. Bij de volgende vergadering in juni zal de ECB waarschijnlijk beginnen met het verlagen van de rente, nu de inflatie de doelstelling van 2 procent nadert.

In de VS werd ook gehoopt dat de Federal Reserve in juni zou gaan beginnen met het verlagen van de rente. Na het tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfer over maart, dat woensdag naar buiten kwam, wordt nu gerekend op een eerste renteverlaging in september.

MidKap

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 888,28 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 947,53 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,4 procent. Frankfurt verloor 0,1 procent.

Naast DSM-Firmenich stonden chemicaliëndistributeur IMCD en techinvesteerder Prosus in de kopgroep van de AEX, met winsten van rond de 1 procent. Verfconcern AkzoNobel en zorgtechnologiebedrijf Philips waren de grootste dalers, met minnen van 0,5 procent.

Exor en Fagron

Exor won 0,5 procent. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de zakenfamilie Agnelli, dat vorig jaar een belang heeft genomen van 15 procent in Philips, boekte in 2023 een nettowinst van bijna 4,2 miljard euro. Dat was een fractie minder dan een jaar eerder. Naast een belang in Philips heeft Exor ook grote belangen in autoconcerns Stellantis en Ferrari en voetbalclub Juventus.

In de MidKap stond Fagron (plus 6,5 procent) bovenaan na goed ontvangen resultaten. Het apothekersbedrijf boekte in het eerste kwartaal een recordomzet. Alle regio's droegen bij aan de groei, waarbij vooral Noord-Amerika een recordgroei liet zien. Voor dit jaar blijft het bedrijf rekenen op een verdere groei van de omzet en winstgevendheid.

Euro en olie

De euro was 1,0741 dollar waard, tegen 1,0747 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 86,17 dollar. Brentolie bleef onveranderd 90,45 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Dure sportauto's leveren Ferrari meer op

MARANELLO (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari heeft in het eerste kwartaal evenveel auto's verscheept als in dezelfde periode een jaar eerder, maar heeft daar wel flink meer aan verdiend. Het bedrijf zag de inkomsten stijgen, mede omdat Ferrari de prijzen heeft verhoogd. Ook profiteert de sportwagenfabrikant van de verkoop van dure modellen zoals de Daytona SP3, die voor 2 miljoen euro de showroom uit gaat.

13 minuten geleden
Duitse bedrijven hekelen extremisme in aanloop EU-verkiezingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Een alliantie van ruim dertig grote Duitse bedrijven, waaronder Siemens en Volkswagen, neemt in de aanloop naar de Europese verkiezingen stelling tegen extremisme. Onder het motto "Wij staan voor waarden" roepen ze hun ongeveer 1,7 miljoen werknemers op om in juni naar de stembus te gaan.

38 minuten geleden
Hof verwijst conflict moeder Gamma en Karwei terug naar arbitrage

ARNHEM (ANP) - Intergamma, het concern achter bouwmarkten Gamma en Karwei, heeft een overwinning behaald in een conflict met zijn grootste franchisenemer BG Retail. Dit bedrijf kreeg eerder in arbitrageprocedures gelijk dat Intergamma bepaalde bonussen volledig moest doorbetalen. Maar volgens het gerechtshof in Arnhem moet de arbitrage opnieuw naar de zaak kijken, omdat Intergamma oude e-mails heeft ontdekt.

1 uur geleden
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

AMSTERDAM (ANP) - De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande vacatures met 14 procent gedaald.

2 uur geleden
GroenLinks-PvdA: vergroening industrie vraagt afstemming in EU

DEN HAAG (ANP) - Verduurzaming van de industrie moet geen zaak zijn waar nationale overheden alleen over beslissen, maar een gemeenschappelijk Europees project. Dat schrijft Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, in een actieplan voor wat hij "een echt Europese groene industriepolitiek" noemt.

2 uur geleden
Verduurzamen van kantoorgebouwen gaat miljarden kosten

UTRECHT (ANP) - Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

2 uur geleden
Honderden Spaanse bedrijven dienen klacht tegen Microsoft in

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - Zevenhonderd Spaanse bedrijven dienen een klacht tegen Microsoft in bij de Spaanse mededingingswaakhond omdat het technologieconcern te veel macht zou hebben in de markt voor clouddiensten. Doordat veel bedrijven afhankelijk zijn van de software van Microsoft, zou het bedrijf oneerlijke voorwaarden stellen en te hoge prijzen vragen aan Spaanse start-ups omdat ze niet snel een alternatieve aanbieder kunnen vinden.

3 uur geleden