Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DSM en Unilever koplopers in hogere AEX-index

DSM en Unilever koplopers in hogere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Speciaalchemiebedrijf DSM was dinsdag de uitblinker in een hogere AEX-index van de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat DSM gaat fuseren met het Zwitserse Firmenich. Ook Unilever stond flink in de plus, na de bekendmaking dat de Amerikaanse activistische investeerder Nelson Peltz een bestuurszetel krijgt, waardoor hij meer invloed kan uitoefenen bij de onderneming achter merken als Hellmann's, Dove, Knorr en Ben & Jerry's.

DSM stond bovenaan de hoofdindex met een koersstijging van 6,5 procent. Het nieuwe fusiebedrijf voor onder meer voedingsingrediënten en geur- en smaakstoffen gaat DSM-Firmenich heten, met hoofdkantoren in Zwitserland en Nederland. Aandeelhouders van DSM krijgen 65,5 procent van het gecombineerde concern in handen. De rest is voor de aandeelhouders van Firmenich. Daarbij zullen de Zwitsers 3,5 miljard euro inbrengen als onderdeel van de deal.

Ook verkoopt DSM zijn tak Engineering Materials voor bijna 3,9 miljard euro aan investeringsmaatschappij Advent International en het Duitse chemieconcern Lanxess, dat bijna 11 procent steeg in Frankfurt. Analisten waren erg te spreken over de fusie en de verkoop van het DSM-onderdeel.

Unilever

Unilever won bijna 6 procent. Peltz heeft via zijn beleggingsbedrijf Trian Fund Management een belang van 1,5 procent in het was- en levensmiddelenconcern. De miljardair is benoemd tot niet-uitvoerend bestuurder, een rol die vergelijkbaar is met die van commissaris. Peltz wil dat de resultaten van Unilever worden verbeterd.

De AEX stond omstreeks het middaguur 0,8 procent in het groen op 714,08 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1019,71 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt zakten 0,9 procent. Londen ging 0,2 procent omhoog.

Daarnaast verwerkten beleggers het nieuws dat de Europese Unie Russische tankerolie gaat boycotten vanwege de oorlog in Oekraïne. De olieprijzen gingen hierop omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 3,2 procent tot 118,78 dollar en Brentolie werd 1,6 procent duurder op 123,66 dollar per vat.

De euro was 1,0730 dollar waard, tegen 1,0779 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Trailer GTA VI vrijgegeven, game verschijnt in 2025

NEW YORK (ANP) - Spelontwikkelaar Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

34 minuten geleden
Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

3 uur geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

5 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

6 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

8 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

9 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

10 uur geleden