Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DSM en Unilever fors hoger op beurs Amsterdam

DSM en Unilever fors hoger op beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Speciaalchemiebedrijf DSM en was- en levensmiddelenconcern Unilever gingen dinsdag flink omhoog op de aandelenbeurs in Amsterdam. DSM kondigde aan te fuseren met het Zwitserse Firmenich en een bedrijfsonderdeel te verkopen. Unilever maakte bekend dat de activistische investeerder Nelson Peltz een bestuurszetel heeft gekregen.

De koers van DSM ging 10 procent omhoog. Het nieuwe bedrijf gaat DSM-Firmenich heten. De bedrijven worden naar eigen zeggen leider op het gebied van creatie en innovatie in voeding, beauty en welzijn. Na de fusie zetelt het bedrijf met zijn hoofdkantoren in Zwitserland en Nederland.

Aandeelhouders van DSM krijgen 65,5 procent van het fusiebedrijf in handen. De overige stukken zijn voor de aandeelhouders van Firmenich. Daarbij zullen de Zwitsers 3,5 miljard euro inbrengen als onderdeel van de deal. Verder verkoopt DSM zijn onderdeel Engineering Materials voor bijna 3,9 miljard euro aan investeringsmaatschappij Advent International en het Duitse chemieconcern Lanxess, dat ruim 10 procent steeg in Frankfurt.

Unilever

Unilever won ruim 7 procent. Peltz heeft via zijn beleggingsbedrijf Trian Fund Management een belang van 1,5 procent in Unilever. De Amerikaan is benoemd tot niet-uitvoerend bestuurder, een rol die vergelijkbaar is met die van commissaris. Daardoor kan hij meer invloed gaan uitoefenen bij de onderneming achter merken als Hellmann's, Dove, Knorr en Ben & Jerry's.

Ook verwerken beleggers cijfers over de Chinese industrie en een boycot van Russische tankerolie door de lidstaten van de Europese Unie. Later op de dag verschijnen ook nog nieuwe inflatiecijfers voor de eurozone.

Russische olie-export

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na opening een winst van 0,8 procent op 714,04 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 1015,30 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt zakten 0,7 procent. Londen ging licht omhoog.

De boycot van Russische tankerolie, goed voor twee derde van het totaal, gaat eind dit jaar in. Dan zou de Russische olie-export naar de EU feitelijk met ongeveer 90 procent verminderen, omdat Duitsland en Polen hebben toegezegd ook af te zien van de Russische olie die zij per pijpleiding krijgen. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 3,3 procent tot 118,80 dollar en Brentolie werd 1,5 procent duurder op 123,48 dollar per vat.

De euro was 1,0739 dollar waard, tegen 1,0779 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

IMF: Surinaamse economie stabieler dankzij pijnlijke hervormingen

PARAMARIBO (ANP) - De economische aanpak van de Surinaamse regering begint vruchten af te werpen, vindt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het bestuur van het fonds staat achter de evaluatie van de IMF-missie die in augustus in Paramaribo naging of de regering van president Chan Santokhi zich houdt aan de afspraken met het fonds.

1 uur geleden
Onderzoek: ING en ABN haalden miljarden aan fossiele obligaties op

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO hebben sinds de totstandkoming van het klimaatakkoord van Parijs olie-, gas- en kolenbedrijven geholpen met het uitschrijven van 100 miljard euro aan obligaties. Dat gebeurde ondanks toezeggingen van Europese banken om minder te investeren in fossiele brandstoffen. Dat melden onderzoeksplatforms Investico en Follow the Money op basis van onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met tien andere internationale media.

1 uur geleden
ABN AMRO: winkelstraat wordt leger, toch ook kansen pandeigenaren

AMSTERDAM (ANP) - De huidige economische omstandigheden leiden tot grote uitdagingen voor ondernemers in de winkelstraat. Zo werd vorige week elektronicaketen BCC failliet verklaard en eerder al kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score. Volgens ABN Amro neemt het aantal faillissementen de komende tijd naar verwachting toe. Maar de bank denkt dat er ook kansen liggen voor vastgoedeigenaren.

6 uur geleden
ABN AMRO: winkelstraat wordt leger, toch ook kansen pandeigenaren

AMSTERDAM (ANP) - De huidige economische omstandigheden leiden tot grote uitdagingen voor ondernemers in de winkelstraat. Zo werd vorige week elektronicaketen BCC failliet verklaard en eerder al kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score. Volgens ABN Amro neemt het aantal faillissementen de komende tijd naar verwachting toe. Maar de bank denkt dat er ook kansen liggen voor vastgoedeigenaren.

7 uur geleden
Wall Street terughoudend, beleggers wachten op nieuwe rentehints

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York waren maandag de gehele dag voornamelijk terughoudend, om uiteindelijk hoger te sluiten. Beleggers lijken uit te kijken naar nieuwe macro-economische rapporten die later deze week verschijnen. Daaruit wordt mogelijk duidelijk in hoeverre het beleid van de Amerikaanse centrale bank effect sorteert. Vorige week liet de Federal Reserve de rente nog ongewijzigd, al bleek uit prognoses dat de rentes mogelijk langer dan verwacht hoog zullen blijven.

9 uur geleden
Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

11 uur geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

12 uur geleden