Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DSM daalt in licht lagere AEX na kwartaalcijfers

DSM daalt in licht lagere AEX na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel DSM werd dinsdag lager gezet op de Amsterdamse beurs. Het speciaalchemieconcern heeft de moeilijkheden met de bevoorrading in het derde kwartaal goed doorstaan en boekte een flink hogere omzet, maar beleggers hadden op meer gehoopt. De aandacht van beleggers ging verder vooral uit naar de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan een tweedaagse beleidsvergadering. Ook houden beleggers de ontwikkelingen op de klimaattop in Glasgow in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de min op 810,70 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1054,96 punten. Parijs en Londen verloren tot 0,5 procent. Frankfurt won 0,2 procent.

DSM daalde 0,6 procent in de AEX. Het bedrijf zag het onderdeel Materials, dat aan de auto-industrie levert, fors groeien ondanks de problemen met chiptekorten in die sector. Bij de grotere divisie Nutrition, die voedingsingrediënten maakt, werd ook meer omzet geboekt. DSM liet in september weten zich louter te willen richten op gezondheid, voeding en biowetenschappen en zette de materialendivisie in de etalage. Bij de kwartaalupdate werden geen nadere details gegeven over wat er precies met de materialendivisie gaat gebeuren.

Just Eat Takeaway

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway steeg 2 procent na sterke resultaten van branchegenoot HelloFresh. Het Duitse maaltijdboxenbedrijf schroefde zijn omzetverwachting op na een sterk kwartaal, waarin het bedrijf opnieuw veel nieuwe klanten wist te werven. HelloFresh maakte in Frankfurt een koerssprong van 14,5 procent.

Randstad (min 1,2 procent) kampte met tegenvallende resultaten van zijn concurrent Adecco. Het Zwitserse uitzendconcern voorziet ook de komende maanden nog veel vraag naar personeel, maar waarschuwde wel dat tekorten aan getraind personeel bij veel klanten voor problemen zorgen. Het aandeel Adecco zakte 5 procent in Zürich.

BP

De Britse olieproducent BP daalde 1,5 procent in Londen, ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten. Topman Bernard Looney verklaarde dat hij niet verwacht dat investeerders een oproep zullen doen voor een opsplitsing van het concern in een tak voor fossiele brandstoffen en een onderdeel gericht op duurzame energie. De activistische aandeelhouder Third Point deed vorige week een dergelijke oproep bij Shell.

De euro was 1,1601 dollar waard, tegen 1,1589 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 83,99 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 84,84 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Onderhoud Zwanenburgbaan Schiphol loopt paar weken uit

SCHIPHOL (ANP) - Het groot onderhoud aan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol duurt enkele weken langer vanwege het slechte weer in de afgelopen weken, meldt de luchthaven.

11 minuten geleden
First Citizens Bank schiet omhoog op Wall Street na overname SVB

NEW YORK (ANP) - First Citizens Bank was maandag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van 45 procent. De bank uit de staat North Carolina neemt alle banktegoeden en leningen van Silicon Valley Bank (SVB) over. Ook gaan de zeventien filialen van SVB weer open als First Citizens-kantoren. De Amerikaanse autoriteiten grepen eerder al in bij SVB nadat klanten massaal hun tegoeden opeisten.

15 minuten geleden
Wereldbank: verloren decennium in de maak voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Bijna alle wereldwijde economische krachten die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, vervagen. "Een zorgwekkende trend. Er zou een verloren decennium in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie", staat in een rapport van de Wereldbank.

32 minuten geleden
EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

1 uur geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

3 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

3 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

3 uur geleden