Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drukte Schiphol gaat zondag in golven, soms ook rustige momenten

Drukte Schiphol gaat zondag in golven, soms ook rustige momenten

SCHIPHOL (ANP) - De drukte op Schiphol gaat zondag duidelijk in golven. Voor 06.00 uur was het "echt gekkenhuis", zegt een medewerker in vertrekhal 1. Maar tussen 08.00 en 09.00 uur waren de meeste superlange rijen in de vertrekhallen verdwenen. "We verwachten dat het later wel weer drukker wordt, hoor. Dan zijn er weer veel vluchten gepland. Het is nu alleen even een rustig moment."

Omdat veel passagiers door de grote drukte op de luchthaven van de afgelopen dagen op het ergste zijn voorbereid, klinken er soms opgeluchte reacties. "Het is hier best rustig", zegt iemand bijvoorbeeld. Enkele beveiligers beamen dat, al verwijzen ze voor verdere vragen door naar persvoorlichting en informatiebalies.

Een flink aantal Schipholmedewerkers stuurt de reizigers. Ook zijn er veel hekken en linten geplaatst, om reizigersstromen in goede banen te leiden. Daardoor loopt het ook bij de balies voor vluchten naar de Verenigde Staten, waar het beduidend drukker is dan elders op de luchthaven, toch nog steeds door.

Geen opstoppingen

Bij de aankomsthallen druppelen de mensen daarnaast geleidelijk binnen. Van opstoppingen is daar geen sprake. Veel mensen lopen meteen door naar het station om de trein te pakken naar huis.

Schipholmedewerkers zeiden eerder al dat ze rekening hielden met een hectische nacht van zaterdag op zondag. Het vliegveld kampt al weken met een structureel personeelstekort bij onder meer de beveiliging en afhandelaars. Passagiers moesten vaak urenlang in de rij staan. De luchthaven werkt inmiddels aan oplossingen voor de problemen.

Zaterdag

Maar dat kon niet voorkomen dat de situatie zaterdag opnieuw uit de hand liep. Zaterdag zag KLM zich gedwongen de vluchten te schrappen van passagiers in 42 vliegtuigen, die leeg vanuit Europese bestemmingen naar Schiphol vlogen. Door met name transferpassagiers niet mee te nemen, strandden die reizigers niet op de overvolle luchthaven. Volgens KLM was de maatregel nodig omdat er sprake was ongunstige weersomstandigheden en baanonderhoud. Dat zorgde voor een domino-effect en voor verstoringen, meldde Schiphol eerder.

KLM verwacht zondag "de operatie weer uit te kunnen voeren zoals eerder gepland", dus zonder lege vliegtuigen richting Schiphol zoals op zaterdag, heeft de luchtvaartmaatschappij laten weten. Dat wil niet zeggen dat het vluchtschema weer helemaal is als normaal. KLM kondigde vrijdag al aan in het pinksterweekend tot vijftig vluchten per dag te annuleren om de situatie beheersbaar te houden. Zondagochtend staan er inderdaad diverse annuleringen op de vertrekborden. Het gaat voornamelijk om korte vluchten binnen Europa.

Meer uit Binnenland

Evacuaties en lichtgewonde door explosie bij woning Spijkenisse

SPIJKENISSE (ANP) - Door een explosie bij een woning aan de Lisstraat in Spijkenisse is in de nacht van donderdag op vrijdag iemand lichtgewond geraakt. Het slachtoffer kreeg glas in een voet en is door ambulancepersoneel behandeld. Twee andere mensen moesten worden nagekeken omdat ze bij de ontploffing rook hadden ingeademd. Er ontstond geen brand, maar de politie spreekt van "een flinke explosie". Zo'n veertien bewoners van naastgelegen woningen zijn geƫvacueerd en worden in de buurt opgevangen, terwijl bouw- en woningtoezicht de veiligheid van de huizen controleert, zegt een woordvoerster van de politie.

3 uur geleden
Nieuwe maximumsnelheid in grootste deel van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

3 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de bekende complotdenker Huig Plug uit Katwijk en twee medeverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, tegen hem geƫist.

3 uur geleden
Scholen hebben weer Paarse Vrijdag

AMSTERDAM (ANP) - Op scholen in het hele land is het weer Paarse Vrijdag, de jaarlijkse actiedag in samenwerking met lhbti+-belangenbehartiger COC Nederland en de leerlingengroepen aangesloten aan de GSA, de Gender & Sexuality Alliance. Volgens het COC doen elk jaar meer dan duizend middelbare scholen en mbo's mee aan de dag ter ondersteuning van de genderdiversiteit en seksuele diversiteit, maar haken ook steeds meer basisscholen aan.

3 uur geleden
Nabestaanden Carlo krijgen woord in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Op de vierde zittingsdag van het hoger beroep van de Mallorcazaak krijgen de nabestaanden van Carlo Heuvelman het woord. Zijn ouders maken bij het hof in Leeuwarden gebruik van het spreekrecht, evenals zijn vriendin.

3 uur geleden
COA: dertig asielzoekers voor de nacht naar opvang Stadskanaal

TER APEL (ANP) - Dertig asielzoekers zijn van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke nachtopvang in Stadskanaal gebracht, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. De opvang in Stadskanaal ging donderdagavond open en moet het aanmeldcentrum ontlasten. Al bijna twee maanden sliepen asielzoekers daar noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

4 uur geleden
Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

8 uur geleden