Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drukte komt en gaat op Schiphol, 'vergeleken met zondag rustig'

Drukte komt en gaat op Schiphol, 'vergeleken met zondag rustig'

SCHIPHOL (ANP) - Ook maandag, op tweede pinksterdag, komt en gaat de drukte op Schiphol. "Het is opeens druk nu, terwijl het vanmorgen vroeg nog heel rustig was", zo zegt een beveiligingsmedewerkster rond 08.00 uur. Veel mensen drommen samen in de vertrekhallen, waar om de paar meter medewerkers van Schiphol staan om reizigers de juiste kant op te sturen. "Vanwege drukte en tekort aan personeel zijn er langere wachttijden. Dank voor uw begrip", zo klinkt een omroepstem.

De luchthaven verwacht maandag een piekdag, omdat veel mensen terugkomen of juist weggaan na een lang pinksterweekend. "Het gaat echt in golven", schetsten twee luchthavenmedewerkers die de groepen reizigers in goede banen leiden. Volgens het duo duurt het op dit soort drukkere momenten ongeveer een uur voordat reizigers bij de security zijn en dan nog eens een uur om hier doorheen te komen.

Ook maandag zijn er weer medewerkers van de luchthaven uitgerukt met manden vol stroopwafels, om de wachtende reizigers iets aan te bieden. "Het is hier bij vlagen druk", zegt een van de medewerkers. "Maar vergeleken met gisteren is het rustig", zo wijst ze naar de lege, witte tenten die buiten staan. Daar zou nog niemand in de rij hebben hoeven staan maandagochtend.

Kritiek

Toch klinkt ook kritiek in de ochtenduren. "Dit is het slechtste vliegveld ter wereld", zo zegt een Britse man, die probeert uit te vinden in welke rij hij moet gaan staan. "Ik moet richting de security."

De luchthaven heeft als regel ingesteld dat passagiers niet eerder dan vier uur voor vertrek in de vertrekhal mogen zijn. Een vrouw die rond 11.00 uur een vlucht naar Spanje neemt, heeft zich hieraan gehouden en kwam twee uur van tevoren. "We wilden er wel iets eerder zijn, maar hadden wat problemen onderweg. Ik had het nagevraagd, en tussen de 2 en 3 uur van tevoren aanwezig zijn leek me voldoende", legt ze uit. "Ik kwam net wel net een vrouw tegen die pas een vlucht om 14.00 uur had."

Personeelstekorten

Volgens een woordvoerder van Schiphol is het wederom "druk maar behapbaar", wat ook werd gecommuniceerd tijdens het lange hemelvaartweekend, toen op zondag 29 mei ongeveer 190.000 passagiers vertrokken en arriveerden. Volgens de woordvoerder gaat het maandag om vergelijkbare passagiersaantallen. Ook de marechaussee zegt "geen gekke dingen" te hebben meegemaakt als gevolg van de drukte.

De luchthaven kampt al wekenlang met personeelstekorten, onder meer bij de beveiliging en de afhandelaars. Dit zorgt ervoor dat passagiers in lange rijen terechtkomen. Bij de aankomsthallen lijkt maandagochtend geen sprake van opstoppingen of flink vertraagde bagage op de banden. KLM kondigde vrijdag aan in het pinksterweekend tot vijftig vluchten per dag te annuleren om de situatie beheersbaar te houden. Op maandag staan nog geen annuleringen gepland, aldus KLM.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

18 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

1 dag geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

1 dag geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

1 dag geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

1 dag geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

1 dag geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

1 dag geleden