Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drukte komt en gaat op Schiphol, 'vergeleken met zondag rustig'

Drukte komt en gaat op Schiphol, 'vergeleken met zondag rustig'

SCHIPHOL (ANP) - Ook maandag, op tweede pinksterdag, komt en gaat de drukte op Schiphol. "Het is opeens druk nu, terwijl het vanmorgen vroeg nog heel rustig was", zo zegt een beveiligingsmedewerkster rond 08.00 uur. Veel mensen drommen samen in de vertrekhallen, waar om de paar meter medewerkers van Schiphol staan om reizigers de juiste kant op te sturen. "Vanwege drukte en tekort aan personeel zijn er langere wachttijden. Dank voor uw begrip", zo klinkt een omroepstem.

De luchthaven verwacht maandag een piekdag, omdat veel mensen terugkomen of juist weggaan na een lang pinksterweekend. "Het gaat echt in golven", schetsten twee luchthavenmedewerkers die de groepen reizigers in goede banen leiden. Volgens het duo duurt het op dit soort drukkere momenten ongeveer een uur voordat reizigers bij de security zijn en dan nog eens een uur om hier doorheen te komen.

Ook maandag zijn er weer medewerkers van de luchthaven uitgerukt met manden vol stroopwafels, om de wachtende reizigers iets aan te bieden. "Het is hier bij vlagen druk", zegt een van de medewerkers. "Maar vergeleken met gisteren is het rustig", zo wijst ze naar de lege, witte tenten die buiten staan. Daar zou nog niemand in de rij hebben hoeven staan maandagochtend.

Kritiek

Toch klinkt ook kritiek in de ochtenduren. "Dit is het slechtste vliegveld ter wereld", zo zegt een Britse man, die probeert uit te vinden in welke rij hij moet gaan staan. "Ik moet richting de security."

De luchthaven heeft als regel ingesteld dat passagiers niet eerder dan vier uur voor vertrek in de vertrekhal mogen zijn. Een vrouw die rond 11.00 uur een vlucht naar Spanje neemt, heeft zich hieraan gehouden en kwam twee uur van tevoren. "We wilden er wel iets eerder zijn, maar hadden wat problemen onderweg. Ik had het nagevraagd, en tussen de 2 en 3 uur van tevoren aanwezig zijn leek me voldoende", legt ze uit. "Ik kwam net wel net een vrouw tegen die pas een vlucht om 14.00 uur had."

Personeelstekorten

Volgens een woordvoerder van Schiphol is het wederom "druk maar behapbaar", wat ook werd gecommuniceerd tijdens het lange hemelvaartweekend, toen op zondag 29 mei ongeveer 190.000 passagiers vertrokken en arriveerden. Volgens de woordvoerder gaat het maandag om vergelijkbare passagiersaantallen. Ook de marechaussee zegt "geen gekke dingen" te hebben meegemaakt als gevolg van de drukte.

De luchthaven kampt al wekenlang met personeelstekorten, onder meer bij de beveiliging en de afhandelaars. Dit zorgt ervoor dat passagiers in lange rijen terechtkomen. Bij de aankomsthallen lijkt maandagochtend geen sprake van opstoppingen of flink vertraagde bagage op de banden. KLM kondigde vrijdag aan in het pinksterweekend tot vijftig vluchten per dag te annuleren om de situatie beheersbaar te houden. Op maandag staan nog geen annuleringen gepland, aldus KLM.

Meer uit Binnenland

Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

53 minuten geleden
Twee explosies bij winkelcentrum in Arnhem

ARNHEM (ANP) - In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing was ongeveer gelijktijdig bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant. De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

3 uur geleden
Enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid

AMSTERDAM (ANP) - Station Amsterdam Zuid is vrijdagavond het toneel van een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, wordt dan op een reizigerstunnel geschoven. De operatie is live te volgen via een webcam, en geïnteresseerden die zich vooraf hebben aangemeld kunnen er bij zijn.

4 uur geleden
Festival Oerol op Terschelling van start met nieuwe opzet

TERSCHELLING (ANP) - Het festival Oerol op Terschelling gaat van start in een nieuwe, compactere opzet. Dit keer is geen sprake van meerdere zogeheten "oorden" maar is er één "festivalhart" bij West aan Zee. Het festival vindt plaats van vrijdag tot en met volgende week zondag.

4 uur geleden
OM komt met strafeisen in zaak wapen- en drugshandel Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie houdt vrijdag bij het gerechtshof in Den Bosch haar requisitoir, gevolgd door de strafeisen in het hoger beroep in de zaak tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss.

4 uur geleden
Uitspraak Hoge Raad over teruggave Krim-kunstschatten

DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak aan wie de Krim-kunstschatten, die het Amsterdamse Allard Pierson Museum al jaren noodgedwongen onder zijn hoede heeft, moeten worden teruggegeven. Eerder oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dat de archeologische topstukken terug moesten naar Oekraïne.

4 uur geleden
Stroom op Curaçao grotendeels terug na black-out van enkele uren

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao hebben veel bewoners donderdagavond weer stroom gekregen na een black-out van enkele uren. Volgens elektriciteitsbedrijf Aqualectra is de stroomuitval te wijten aan een kapotte hoofdkabel in een van de stations van het bedrijf.

4 uur geleden