Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drukke sportzomer helpt Adidas aan flinke groei

Drukke sportzomer helpt Adidas aan flinke groei

HERZOGENAURACH (ANP) - Het Duitse sportkledingmerk Adidas vaart er wel bij dat sport deze zomer weer in het middelpunt van de belangstelling staat. Dat jaagt traditioneel de verkoop van sportartikelen aan. Na een lange periode dat mensen door de coronapandemie soms amper konden sporten, zijn er weer grote toernooien als het EK voetbal en de Olympische Spelen. De verkopen van Adidas in Europa en Noord-Amerika zijn mede hierdoor bijna verdubbeld.

In de vergelijkbare periode vorig jaar werd het sportmerk nog hard geraakt door de eerste coronalockdowns, terwijl de winkels in veel landen afgelopen kwartaal juist weer open konden. De totale opbrengsten van Adidas dikten met bijna 52 procent aan tot meer dan 5 miljard euro. Er ging daarbij een winst in de boeken van 407 miljoen euro. Een jaar terug was nog sprake van 317 miljoen euro verlies.

Vooral producten als voetbalshirtjes en outdoorkleding liepen goed. Topman Kasper Rørsted noemt de resultaten beter dan verwacht en hij is blij dat de aandacht voor sport weer terug is. Wel viel het op dat de onlineverkopen behoorlijk terugvielen, nu mensen weer fysiek naar sportwinkels konden. Adidas grijpt het sterke kwartaal aan om zijn prognoses voor het hele jaar op te schroeven. Het bedrijf rekent erop tot wel 20 procent te kunnen groeien. De nettowinst uit voortgezette activiteiten zou daarnaast uit moeten komen op zo'n 1,4 miljard euro tot 1,5 miljard euro.

Productieproblemen

De optimistische prognose laat volgens Rørsted onverlet dat de kledingbranche ook kampt met uitdagingen. Grotere schoenen- en kledingmerken zoals Adidas en ook het Amerikaanse Nike kampten de afgelopen tijd met productieproblemen door het sluiten van fabrieken in Zuidoost-Azië, omdat de autoriteiten daar verdere verspreiding van het coronavirus willen voorkomen.

Ook de internationale verhoudingen met China zitten Adidas niet mee. Eerder dit jaar waren er grote protesten in China tegen westerse kledingmerken. Adidas was ook het doelwit van boycotacties door Chinezen, omdat het bedrijf een verklaring over mensenrechtenschendingen in de regio Xinjiang gaf. Volgens Adidas gingen de verkopen in de regio Groot-China afgelopen kwartaal omlaag. Maar dit wijt het concern vooral aan het feit dat het tweede kwartaal van vorig jaar daar juist uitzonderlijk sterk was. Terwijl de rest van de wereld destijds op slot ging vanwege corona, ging China - waar de coronapandemie was begonnen - in die periode juist weer open. Dat zorgde toen voor een flinke opleving van de verkopen in het Aziatische land.

Meer uit Financieel

AI-bedrijf Nvidia fors meer waard op beurs na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Chipconcern Nvidia is donderdag zo'n 200 miljard dollar meer waard geworden op de beurs in New York. Beleggers reageren enthousiast op de resultaten van de belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI).

20 minuten geleden
Ruim 2 miljard dollar verlies voor Vietnamese automaker VinFast

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - De Vietnamese producent van elektrische auto's VinFast, die eerder ook in Nederland werd geïntroduceerd met veel bombarie, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van meer dan 2 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar eerder.

25 minuten geleden
Golf aan stakingen komende week in streekvervoer Duitsland

BERLIJN (ANP) - Reizen met het openbaar vervoer in Duitsland dreigt volgende week lastiger te worden. Vakbond Verdi roept personeel van streekvervoerbedrijven in bijna alle deelstaten op om het werk neer te leggen.

50 minuten geleden
ECB lijdt door hoge rentes eerste jaarverlies sinds 2004

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in 2023 het eerste jaarverlies geleden sinds 2004. Door de sterk gestegen rentes is de centrale bank voor de eurozone veel meer geld kwijt aan banken die hun overtollige deposito's bij de ECB stallen. Tegelijkertijd leveren eerder opgekochte obligaties van Europese overheden amper iets op.

1 uur geleden
Staking personeel Eiffeltoren gaat vierde dag in

PARIJS (ANP/DPA) - De staking van het personeel van de Eiffeltoren gaat zijn vierde dag in. Tientallen werknemers voeren sinds maandag actie omdat ze vinden dat het stadsbestuur van Parijs de toeristische attractie verwaarloost.

1 uur geleden
Volkswagen roept in VS 261.000 auto's terug om defect brandstofpomp

NEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Volkswagen moet in de Verenigde Staten meer dan 261.000 auto's terugroepen door problemen met de pomp in de brandstoftank, maakte de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) bekend.

1 uur geleden
KLM schrapt donderdag 64 vluchten Schiphol door storm Louis

SCHIPHOL (ANP) - KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

2 uur geleden