Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

De Fed begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en op woensdag wordt het rentebesluit bekendgemaakt. Fed-voorzitter Jerome Powell zal een toelichting geven. Powell heeft begin deze maand gezegd dat het nog te vroeg is om te speculeren over een renteverlaging en dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

De ECB komt donderdag met een rentebesluit, met een toelichting van voorzitter Christine Lagarde. Verschillende beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben aangegeven dat een verdere renteverhoging niet waarschijnlijk is, maar zeiden ook dat het nog te vroeg is om te praten over een verlaging. Volgens de Franse centralebankpresident zal de ECB volgend jaar wel een renteverlaging overwegen.

Verenigd Koninkrijk

Ook in het Verenigd Koninkrijk staat een rentebesluit op de rol. De Bank of England zal de rente naar verwachting eveneens ongewijzigd laten. Hier zal ook worden gekeken naar signalen over een mogelijke verlaging volgend jaar.

Op macro-economisch gebied is de agenda goed gevuld. Zo komen uit de VS cijfers over onder meer inflatie, winkelverkopen en industriële productie. In Europa komen er gegevens over onder andere het Duitse beleggersvertrouwen, industriële productie en de economische bedrijvigheid in het eurogebied. Ook zijn er olierapporten van de OPEC en het IEA.

Softwareconcerns

Bij de bedrijven is er aandacht voor resultaten van de grote Amerikaanse softwareconcerns Adobe en Oracle. Inditex, het Spaanse moederbedrijf van onder meer kledingketen Zara, opent eveneens de boeken. Air France-KLM houdt donderdag een beleggersdag.

De Amsterdamse AEX-index eindigde vrijdag met een winst van 0,7 procent op 781,85 punten, in navolging van een beter dan verwacht Amerikaans banenrapport. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,3 procent. Op Wall Street tekenden de hoofdgraadmeters plussen tot 0,5 procent op. De brede S&P 500 bereikte daarbij een nieuw hoogtepunt voor dit jaar.

Meer uit Financieel

CPB ziet arbeidsmigratie niet als oplossing krapte arbeidsmarkt

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie helpt op de langere termijn niet om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, staat in een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). "Meer arbeidsaanbod zorgt namelijk voor meer economische activiteit en daardoor stijgt de vraag naar arbeid vanzelf weer mee", stellen de onderzoekers vast.

2 uur geleden
SOMO: met verkoop ontloopt Shell schuld aan milieuramp in Nigeria

AMSTERDAM (ANP) - Shell mag zich niet terugtrekken uit Nigeria tot een oplossing is gevonden voor de milieuschade die het olie- en gasconcern daar heeft aangericht. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

2 uur geleden
Veehouderij voldoet aan mestregels, maar productie moet omlaag

DEN HAAG (ANP) - De veehouderij zal in twee jaar tijd minstens 6 procent minder stikstof en 7 procent minder fosfaat moeten gaan produceren om aan de strenger wordende Europese mestregels te voldoen. Het CBS heeft dat uitgerekend. Vorig jaar is de sector binnen de maximaal toegestane hoeveelheden gebleven, meldt het statistiekbureau.

3 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street na geruchten over staken autoproject

NEW YORK (ANP) - Apple is dinsdag gestegen op de aandelenbeurzen in New York. Persbureau Bloomberg meldde dat het techconcern uit Cupertino stopt met het jarenlange project voor de ontwikkeling van een eigen auto. Veel personeel dat daarbij betrokken was, wordt overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf. Het aandeel eindigde 0,8 procent hoger.

6 uur geleden
Vakbond roept op tot nieuwe staking grondpersoneel Lufthansa

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking van drie dagen door grondpersoneel van luchtvaartconcern Lufthansa. Die zou woensdag al moeten beginnen. Volgens de bond zullen reizigers daar deze keer niets van merken.

6 uur geleden
Apple stopt vermoedelijk met ontwikkeling eigen auto

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple stopt met het ontwikkelen van een eigen auto. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Daarmee komt er een einde aan een jarenlang project van het Amerikaanse techconcern dat omstreeks 2014 begon. Veel medewerkers uit het team dat werkte aan de 'Apple Car' worden overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf.

7 uur geleden
Cabinepersoneel Brussels Airlines gaat woensdag drie dagen staken

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het cabinepersoneel van de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gaat vanaf woensdag drie dagen staken. Daartoe hadden vakbonden ACV Puls en CNE eerder al opgeroepen, maar de stakingsplannen zijn dinsdag bevestigd. Brussels Airlines heeft al laten weten woensdag een vijfde van alle geplande vluchten te schrappen. De thuisluchthaven van Brussels Airlines is Brussels Airport, waar jaarlijks ook veel Nederlanders gebruik van maken.

8 uur geleden