Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Druk op regering India om nieuwe lockdown in te stellen

Druk op regering India om nieuwe lockdown in te stellen

NEW DELHI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In India groeit de druk op de regering om weer een nationale lockdown in te stellen. De autoriteiten maakten maandag melding van ruim 366.000 nieuwe coronabesmettingen en 3754 sterfgevallen door het virus. Veel ziekenhuizen kampen met tekorten aan bedden en medische zuurstof voor ernstig zieke patiënten.

De cijfers geven geen volledig beeld. De Indiase coronacijfers vallen op maandagen vaak lager uit omdat in weekenden minder wordt getest. Experts waarschuwen bovendien dat de daadwerkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen vermoedelijk veel hoger uitvallen dan de autoriteiten melden.

India heeft sinds het begin van de virusuitbraak in totaal ruim 22 miljoen besmettingen gemeld en een dodental van meer dan 246.000. Het 1,4 miljard inwoners tellende land registreerde zaterdag 4187 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus, de grootste dagelijkse stijging tot dusver.

Nationale lockdown

Sommige lokale en regionale overheden hebben zelf al lockdowns ingesteld. Dat gebeurde onder meer in hoofdstad New Delhi. Belangenorganisatie van artsen IMA verwijt de landelijke autoriteiten dat ze zich te passief opstellen. De groep eist een nationale lockdown om de tweede golf van het virus tegen te gaan.

Ook de Amerikaanse autoriteiten mengen zich in de discussie. Anthony Fauci. medisch topadviseur van het Witte Huis, vertelde bij zender ABC dat hij de Indiase autoriteiten heeft geadviseerd het land plat te leggen. Zo kan volgens hem worden voorkomen dat het virus nog verder om zich heen grijpt.

De regering van premier Narendra Modi besloot vorig jaar wel tot een landelijke lockdown. Dat leidde toen tot chaotische toestanden. Miljoenen mensen hadden plots geen werk meer en vertrokken uit de grote steden. Ze moesten vaak te voet grote afstanden afleggen om weer thuis te komen.

Meer uit Buitenland

Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

1 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

1 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

2 uur geleden
Extreme hitte in Amazonegebied noodlottig voor dolfijnen

MANAUS (ANP/DPA) - Extreme hitte in het Braziliaanse Amazonegebied is vermoedelijk een groot aantal zoetwaterdolfijnen noodlottig geworden. Volgens het onderzoeksinstituut Mamirauá zijn de voorbije dagen in Lago Tefé al meer dan honderd dode dieren aangetroffen.

3 uur geleden
Armenië vraagt om Europese hulp bij opvang van vluchtelingen

JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het opvangen van de inwoners die zijn gevlucht uit Nagorno-Karabach. Dat meldt de persdienst van de Italiaanse premier Giorgia Meloni. In enkele dagen tijd zijn meer dan 100.000 inwoners van Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan met overwegend etnische Armeniërs, naar het moederland gevlucht.

5 uur geleden
Medvedev: in toekomst meer Oekraïense gebieden bij Rusland

MOSKOU (ANP/AFP) - De vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad en oud-president Dmitri Medvedev zegt dat Rusland in de toekomst mogelijk nog meer Oekraïense regio's gaat annexeren. Hij doet de uitspraken terwijl in Rusland gevierd wordt dat het land een jaar geleden vier Oekraïense gebieden claimde.

5 uur geleden
Italiaanse kustwacht redt 177 mensen van brandende ferry

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse kustwacht heeft 177 mensen gered van een ferry waarop brand was uitgebroken. De ferry was onderweg van het eiland Lampedusa naar Porto Empedocle in Sicilië, en had onder meer 83 migranten aan boord.

7 uur geleden