Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Druk op presidentskandidaat Biden voor meer hervormingen politie

Druk op presidentskandidaat Biden voor meer hervormingen politie

WASHINGTON (ANP/RTR) - Meer dan vijftig progressieve belangengroepen in de Verenigde Staten hebben een brief gestuurd aan de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Hij wordt gewaarschuwd dat hij veel stemmen van zwarte Amerikanen kan verliezen als hij niet meer politiehervormingen belooft. De werkwijze van de Amerikaanse politie en het racisme onder agenten zijn onderwerp van discussie sinds de zwarte arrestant George Floyd eind mei in Minneapolis omkwam door toedoen van een witte politieagent.

Ook Bidens agenda op het gebied van het Amerikaanse strafrechtsysteem ligt onder het vergrootglas sinds Floyds dood. In de brief, geschreven op initiatief van organisaties zoals de Black Lives Matter-beweging, zijn de ondertekenaars kritisch over Bidens plan om 300 miljoen dollar in een federaal politieproject te pompen. De gemeenschappen die baat moeten hebben bij dat project, zijn beter geholpen met het aanpakken van de problemen die schuilgaan achter de criminaliteitscijfers dan met meer agenten, stellen de organisaties.

Biden heeft onder meer voorgesteld om het gebruik van wurggrepen door politieagenten te verbieden, de politie niet nog meer militaire wapens te verschaffen en om agenten meer aansprakelijk te maken. De Democraten hebben in het Congres soortgelijke wetsvoorstellen gedaan. Biden weigert echter mee te gaan in de eis van demonstranten om budgetten weg te halen bij de politie. Volgens activisten kan het geld dat nu aan de politie wordt uitgegeven, beter worden gespendeerd aan onder meer betaalbare huisvesting en onderwijs.

De Democratische kandidaat steunde in het verleden beleid dat tot de opsluiting van veel zwarte Amerikanen heeft geleid, zoals de misdaadwet uit 1994, waaraan Biden zelf meeschreef. In de brief wordt Biden opgeroepen om meer te doen dan "terug te gaan naar normaal". "Een terugkeer naar de normaliteit is onvoldoende", staat in de brief. "Voor te veel zwarten betekent normaliteit geweld, discriminatie en angst."

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

1 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

3 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

4 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

6 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

6 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

8 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

9 uur geleden