Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Druk op Italië om overname beurs Milaan te vertragen'

'Druk op Italië om overname beurs Milaan te vertragen'

AMSTERDAM (ANP) - De Italiaanse regering staat onder toenemende druk om de overname van beursuitbater Borsa Italiana door branchegenoot Euronext te vertragen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het bedrijf dat onder andere de aandelenbeurs in Milaan exploiteert, vreest veel invloed te verliezen na de inlijving.

Italiaanse parlementariërs werken volgens Bloomberg aan een motie waarmee ze de regering oproepen een prominentere rol in te nemen binnen Euronext. Dat beursbedrijf, dat ook de beurs in Amsterdam exploiteert, bereikte vorig jaar een akkoord om Borsa Italiana voor 4,3 miljard euro over te nemen van branchegenoot London Stock Exchange. Bij die deal zou de Italiaanse staat een belang van 7,3 procent verwerven in Euronext in ruil voor financiële steun voor de overname.

De regering in Rome zou nu worden gemaand de overname van Borsa Italiana alleen soepel door te laten gaan als dat Italiaanse bedrijf meer autonomie en zeggenschap krijgt binnen Euronext. Nu vreest het bedrijf dat te veel macht wordt geconcentreerd bij het Franse deel van het pan-Europese beursbedrijf.

Grotere Italiaanse invloed

De Italiaanse beursuitbater zou na afronding van de overname goed zijn voor meer dan een derde van alle omzet van Euronext. Dat gewicht van Borsa Italiana is naar verluidt een belangrijke reden achter het pleidooi voor grotere Italiaanse invloed op het beleid van Euronext. Daarnaast wordt Borsa Italiana een strategisch belang voor Italië toegedicht, onder andere vanwege het platform voor de handel in staatsobligaties van het Zuid-Europese land.

Onlangs ging de Europese Commissie akkoord met de inlijving van Borsa Italiana, maar de transactie wacht nog op goedkeuring van andere instanties. Ook Consob, de Italiaanse toezichthouder voor financiële markten, onderzoekt de deal nog.

Euronext wilde tegenover Bloomberg niet reageren op de kwestie. Ook woordvoerders van Borsa Italiana en de Italiaanse regering onthielden zich van commentaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

ABN AMRO, Aegon en Ahold Delhaize centraal op drukke cijferdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs komen onder andere ABN AMRO, verzekeraar Aegon en supermarktconcern Ahold Delhaize woensdag met cijfers. Daarmee is het zo'n beetje de laatste drukke cijferdag over het eerste kwartaal op Beursplein 5.

38 minuten geleden
Autobranche pleit voor kilometerheffing om CO2-doelen te halen

AMSTERDAM (ANP) - Het huidige systeem van autobelastingen moet grondig veranderen om het halen van klimaatdoelstellingen mogelijk te maken. Een vorm van kilometerheffing is daarbij onmisbaar, zegt een coalitie van autobrancheverenigingen BOVAG en RAI Vereniging, milieuorganisatie Natuur & Milieu, de ANWB en autoleasekoepel VNA. Voordat die nieuwe vorm van heffingen is ingevoerd, moet de aanschaf van elektrische auto's én zuinige benzineauto's worden gestimuleerd.

2 uur geleden
Overheidstekort Nederland lager dan omringende landen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheidsfinanciën zijn in 2020 minder verslechterd dan in de meeste grote Europese landen. De uitgaven liepen weliswaar flink op vanwege de coronacrisis, maar de inkomsten daalden minder vergeleken met andere landen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden
Uber geeft korting op ritten naar vaccinatiecentrum

AMSTERDAM (ANP) - Uber biedt vanaf woensdag korting aan voor klanten die via het taxiplatform in Nederland ritten boeken naar en van coronavaccinatiecentra. Het technologiebedrijf doneert daarnaast gratis taxiritten ter waarde van 100.000 euro aan het Rode Kruis.

3 uur geleden
Weer verliezen op aandelenbeurzen New York

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag opnieuw met rode cijfers gesloten door aanhoudende vrees bij beleggers voor een hogere inflatie en stijgende rente. De koersverliezen in de technologiesector op Wall Street van eerder op de handelsdag werden wel voor een groot deel weggepoetst.

6 uur geleden
Stevige min voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag met een behoorlijk verlies gesloten, waarbij de AEX-index onder de 700 punten zakte. Ook elders in Europa waren stevige minnen te zien door zorgen over een oplopende inflatie waardoor de angst werd aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller zal verhogen om de economie af te koelen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor sterk groeiende techbedrijven.

11 uur geleden
Techfondsen weer omlaag op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - De technologiebedrijven gingen dinsdag opnieuw omlaag op een roodgekleurd Wall Street door zorgen bij beleggers over een oplopende inflatie en een hogere rente. Ook de energiesector op de aandelenbeurzen in New York stond onder druk door de dalende olieprijzen.

13 uur geleden